Guide: Vores favorithekse i serier og på film

bedste heksefilm og hekseserier
Foto: Suspiria/Courtesy of Amazon Studios

I anledning af Halloween, bringer vi en guide til en håndfuld af de bedste hekseserier- og film, som du kan nyde direkte fra sofaen.

Hekse kan komme i mange forskellige former og variationer. Men hvad enten de er nogle gamle, gnæggende monstre, der tilbyder forgiftede æbler eller unge, der bare vil finde sin plads i livet, så er de umådeligt fascinerende.

Og der findes utallige mange titler at vælge imellem. Derfor har vi sat os for at koge dem ned til 10 udvalgte. Det har dog ikke vist sig så nemt igen, så under hver titel er der også røget en enkelt anbefaling eller to.

Som en ekstra service, har vi også tilføjet, hvor de kan streames henne. God fornøjelse!

A Discovery of Witches

En af de fremmeste serier, når det kommer til hekse og romancer, er den britiske A Discovery of Witches. Historikeren Diana (Teresa Palmer) finder en bog, der leder hende på sporet af magiske væsner.  Vampyren Matthew (Matthew Good) finder interesse for hendes forhavende og sammen prøver de at holde bogen fra at falde i de forkerte hænder.

I den tid finder hun også ud af, at hun er en heks og langsomt begynder kærligheden at spire mellem blodsugeren og kosteridderen. Der er masser af drama og spænding i serien, hvor hekse og vampyrfaktioner kæmper om verdensherdømmet, uden at menneskerne ved hvad der foregår.

Læg dertil de uforudsigelige dæmoner og A Discovery of Witches tre sæsoner har noget for enhver smag.

A Discovery of Witches kan ses på HBO Max

Ekstra anbefaling: Penny Dreadful (HBO Max, TV2 Play/SkyShowtime)

His Dark Materials

Baseret på forfatter Phillip Pullmans populære bogtrilogi af samme navn, er HBO-serien en, som udelukkende bliver bedre, jo mere man ser den.

Hovedpersonen Lyra (Dafne Keen) er vokset op forældreløs på Jordan universitet i en parallel verden til vores. Der er magi en fast del af hverdagen, hvor alle personer også har en daemon. Det er en slags fysisk manifestation af ens sjæl i form af et dyr. Hun bliver dog nødt til at begive sig ud på en farlig færd, da hendes liv trues af det fascistoide Magesterium, især den skræmmende Marisa Coulter (Ruth Wilson).

His Dark Materials imponerer med sin subtile religionskritik og fantastisk spændende historie. I takt med at historien udfolder sig, bliver den langsomt mere dyster og handlinger får dødbringende konsekvenser. I serien er hekse et helt folkefærd i sig selv, inddelt i forskellige klaner og til stede i mange verdener, inklusiv vores.

His Dark Materials kan ses på HBO Max.

Ekstra anbefaling: Sabrina the Teenage Witch (Netflix)

American Horror Story: Coven

Den yderst aktive serieskaber Ryan Murphy (Dahmer, The Watcher) jog for alvor en skræk i livet på seere verden over med serien American Horror Story.

Tredje sæson bærer undertitlen Coven og handler om hekse. Serien dækker over flere tidsperioder, helt tilbage fra de grusomme hekseforfølgelser i Salem tilbage i 1692 og frem til 2013.

Som sædvanlig, når det gælder Ryan Murphy, er der ikke sparet på hverken blod eller sex. Men der er også en god historie i denne omgang – noget der ikke altid gør sig gældende hos Murphy. Spotlightet på kvinder som genstand for forfølgelse fra samfundet fungerer glimrende. Serieskaberens vanlige overdrevne stil kommer endda virkelig til sin ret i fusionen mellem magi og hudfletning af patriarkatet.

American Horror Story: Coven kan ses på Disney+.

Ekstra anbefaling: Motherland: Fort Salem (Disney+)

WandaVision

Wanda Maximoff – også kendt som Scarlet Witch – har haft en mildest sagt tumultarisk tilværelse i Marvels film og serier. Karakteren har været omgærdet af død og elendighed, med kun få glade øjeblikke. Derfor er det ikke så underligt, at hun i WandaVision forsøgte at skabe sin egen lille oase af idyl.

Serien er skønt legesyg og byder på et væld af referencer til andre serie fra tv-historien. Derudover cementerer den også Wanda som en af de stærkeste udøvere af magi i MCU, hvor hekserier og trolddom bestemt ikke er noget, man bør tage let på.

Og så er der en bonus heks, som helt i seriens ånd, får sin egen temasang. En ørehænger, som når man først har hørt den én gang, glemmer man den ikke igen.

WandaVision kan ses på Disney+.

Ekstra anbefaling: The Magicians (SF Anytime, TV2 Play/SkyShowtime)

The Wizard of Oz

Victor Flemings musicalklassiker fra 1939 har en af de mest ikoniske hekse, på tværs af alle historier. Wicked Witch from the West (den Onde Heks fra Vest) er prototypen på en heks: lang næse, vorter og hat samt en ond gnæggen. Kort sagt, er hun den perfekte skurk til overfor den heltemodige Dorothy (en fabelagtig Judy Garland).

Karakteren har haft en kæmpe indvirkning på amerikansk popkultur, hvor man både på film og teater har kastet et blik på figurens forhistorie. Broadway-stykket Wicked har spillet for udsolgte sale i tæt på 20 år og filmatisering af netop dét er undervejs.

Hvordan det udmønter sig, kan man – efter planen – se til jul i henholdsvis 2024 og ’25, når filmene får premiere.

The Wizard of Oz kan ses på HBO Max.

Ekstra anbefalinger: Hocus Pocus 1 + 2 (2022) (Disney+)

Den lille havfrue

Det er svært at komme udenom Disney, når det gælder hekse. I tegnefilmen var der ingen skurk, som en eventyrlig ond heks. Få har så meget schwung og karisma som havheksen Ursula fra Den lille havfrue.

Med tentakler og diabolske skumle planer, lokker hun Ariel til at indgå en faustisk aftale. Vær menneske i tre dage og få et ægte kærlighedskys, ellers bliver hun en havfrue igen og tilhører Ursula. Kirsten Rolffes leverer en formidabel stemmepræstation i den danske udgave, hvor man ikke kan undgå at skælve lidt, når hun synger om de små ulykkelige pus.

En live-action version er desuden på trapperne, hvor sangstjernen Halle Bailey spiller Ariel og komikeren Melissa McCarthy skal forsøge at give liv til havheksen.

Den lille havfrue kan ses på Disney+.

Ekstra anbefaling: Maleficent (Disney+), Spirited Away (Netflix)

The Witches of Eastwick

Har du først sagt hekse, så er djævlen som regel ikke langt væk. Nogle gange flytter han sågar til byen. Og det er netop dét, som sker i George Millers (Mad Max) underholdende The Witches of Eastwick.

De tre single-kvinder Alexandra (Cher), Jane (Susan Sarandon) og Sukie (Michelle Pheiffer) er træt af det manglende udvalg af interessante mand i deres lille by.  Under en lille komsammen ønsker de, at drømmemanden træder ind i deres liv, og det gør han så på sin vis. Den brovtende levemand Daryl Van Horne (Jack Nicholson) charmerer sig ind på livet af dem alle tre, og åbenbare deres sande potentiale. De har nemlig heksekræfter og han er djævlen, som er kommet for, at de kan overtage verden sammen.

Filmen er spækket med humor, ofte i den smålumre ende. Men med så dygtige skuespillere og ditto instruktør, kan selv den mest platte joke blive ophøjet til stor komik.

The Witches of Eastwick kan ses på HBO Max.

Ekstra anbefaling: The Witches (1990) (HBO Max, Blockbuster)

Stardust

Vi fortsætter med at elske Michelle Pfeiffer i hekseroller med den eventyrlige Stardust fra 2007. Filmen handler om den godhjertede Tristan (Charlie Cox), der i forsøget på at vinde den smukke Victorias (Sienna Miller) gunst, tager ud for at finde et nedfaldent stjerneskud.

I stedet for en sten finder han Yvaine (Claire Danes), som er legemliggørelsen af det faldne himmellegeme. På rejsen tilbage gennem det magiske rige Stormhold møder de psykopatiske prinser, excentriske luftpirater og, naturligvis, ondsindede hekse. Yvaines hjerte er nemlig ren energi for hekse og Lamia (Pfeiffer) skyer ingen midler for at nå sit mål.

Stardust er til alle dem, der elsker et gedigent eventyr a la The Princess Bride. Om ikke andet, så bør den ses for alle de skønne biroller, hvor især Robert De Niro er en udsøgt fornøjelse som luftpiratkaptajn.

Stardust kan lejes på Viaplay og Blockbuster.

Ekstra anbefaling: Harry Potter (HBO Max mfl.), Narnia – Løven heksen og garderobeskabet (Disney+, Blockbuster mfl.)

The Witch

En af de mest realistiske skildringer af historiske hekse, finder man af Robert Eggers’ (The Lighthouse, The Northman) periodemesterværk The Witch. For den unge kvinde Thomasin (Anya Taylor-Joy) er livet i 1630ernes New England alt andet end nemt.

Hendes familie bliver forvist fra en nygbyggerkoloni, fordi hendes mor og far er for religiøse for det lille puritanske samfund. De bosætter sig derfor dybt ude i de New Englandske skove, uden nogen naboer i nærheden. Da høsten slår fejl, og andre mystiske ting begynder at ske omkring dem, bliver Thomasin mistænkt for at være en heks.

Stemningen signalerer ubehag fra første minut og man skal holde tungen lige i munden, for at føle med i dialogen. Eggers har valgt at bruge periodekorrekt sprog, hvor man langt hen ad vejen er i tvivl om, hvad der er virkeligt og hvad er hallucinationer fra de udsultede nybyggere.

The Witch kan ses på Prime Video og SkyShowtime.

Ekstra anbefaling: The Craft (iTunes mfl.)

Suspiria (2018)

Italienske Dario Argentos Suspiria fra 1977 er en klassiker, med et veritabelt sansebombardement af vilde farver og pulserende underlægningsmusik fra det italienske band Goblin. Derfor vakte det stor underen, da Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) annoncerede, at han ville lave en nyfortolkning.

Igen er der tale om et sansebombardement, hvor Radiohead forsangeren Thom Yorkes musik fuldender et fuldstændig mageløs oplevelse. Ligesom i originalen er omdrejningspunktet den unge Susie Bannion (Dakota Johnson), der rejser fra USA for at tilslutte sig et velrenommeret danseakademi. Mystiske ting sker på stedet og snak om hekseri bliver mere og mere markant, som uhyggen sænker sine klør i stedet.

Suspiria anno 2018 byder på nogle vanvittige fysiske pragtpræstationer, hvor det ikke alene er i dansescenerne, at kroppe bevæger sig ud i umulige stillinger. Som en trance bliver man lullet ind i universet indtil filmen topper i en klimatisk og uforglemmelig slutning.

Suspiria (2018) kan ses på Prime Video og Filmstriben.

Ekstra anbefaling: Rosemary’s Baby (Kan lejes på Viaplay og Blockbuster)

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: A Discovery of Witches sæson 2 er fantasy for voksne

LÆS OGSÅ: 3 uhyggelige serier på C More 

LÆS OGSÅ: ‘Yellowstone’ skabers nye serie har Sylvester Stallone i front som mafiaboss: Se traileren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like