Husker du serien Stolthed og fordom?

Foto: Stolthed og fordom/YouTube/BBC

Pride and Prejudice eller Stolthed og fordom, som den hedder på dansk, er en vaskeægte litteraturklassiker. Jane Austens romantiske fortælling om den fordomsfulde Elizabeth Bennet og den stolte Mr. Darcy er blevet filmatiseret flere gange.

Bogen er udgivet i 1813 og er altså en samtidig fremstilling af den periode, man kalder ”the regency” i England (fordi kronprinsen regerede i kongens sted). Men som en sand klassiker er den lige så læsværdig i dag, som den var dengang, og derfor er den også særdeles velegnet til filmatisering. I 1995 blev den lavet til en tv-serie på seks afsnit – en udgave, der stadig ses som den ultimative version.

Mr. Darcy charmerede de kvindelige seere

Hvis du så fjernsyn i 1995, kan du nok huske serien. Og ellers har du nok set den senere i én af de mange genudsendelser, der har været. Serien huskes især for Colin Firths Mr. Darcy, som gjorde et uudsletteligt indtryk på de kvindelige seere, og som inspirerede en vis Helen Fielding, da hun skrev hitromanen ”Bridget Jones’ Dagbog”.

Colin Firth spiller rollen som den snobbede Darcy med virkelig indlevelse, og han er bestemt også guf for øjnene (en berømt scene med Firth i en gennemblødt hvid skjorte er blevet nærmest legendarisk). Men det er Jennifer Ehle i rollen som Elizabeth Bennet, der ejer serien. Hun kanaliserer nærmest den intelligente og sympatiske Elizabeth, så alle, der er fan af bogen, føler, at hun er den eneste rigtige til rollen (til trods for at Keira Knightley ti år senere blev nomineret til en oscar for sin Elizabeth i en filmudgave).

Jane Austin bruger Elizabeth til at kommentere på samtiden

Elizabeth er en sammensat og kompleks personlighed, som ser på sine omgivelser med stor humor og styrke – hun lever i en tid, hvor kvinder ikke kunne arve deres fædres huse og formuer, og da hun ikke har en medgift at prale af, er hun faktisk nødt til at gifte sig for at gøre sig forhåbninger om en tålelig fremtid.

Alligevel afviser hun en velhavende frier, fordi han er ”one of the studipest men in England” – noget, der var næsten uhørt på den tid. Hun afviser også den rige Mr. Darcy i første omgang, fordi hun ikke bryder sig om ham og hurtigt har dannet sig en mening om hans karakter. Det lyder måske ikke som noget særligt i dag, men i Elizabeths egen tid var hun en ener. Austen skrev romanen som en kommentar til sin samtid, og det ser man i Elizabeths karakter – det er dét, Jennifer Ehles præstation indkapsler så fremragende.

”Perhaps I didn’t always love him as well as I do now, but in such cases as these a good memory is unpardonable.”

Elizabeth Bennet

Underspillet humor i Stolthed og fordom

Serien har pga. sin længde virkelig mulighed for at dykke ned i detaljerne i Austens mesterværk, og der er mange gyldne øjeblikke, hvor de forskellige bipersoner kommer til deres ret. Bogen er enormt morsom, og serien er om muligt endnu sjovere. Det er engelsk humor, når det er bedst – underspillet, men også udstillende, når det gælder personer, som opfører sig latterligt. Her kan man fx nyde David Bamber i rollen som den tåbelige Mr. Collins og Alison Steadman som den hæmningsløse Mrs. Bennet, Elizabeths mor.

Høj kvalitet og tro handling

Jeg har selv DVD’en derhjemme, og den bliver nok set en gang om året – for det er én af de serier, der er fuldstændig tidløs. Nok delvist, fordi den foregår for 200 år siden, men også fordi kvaliteten er så høj.

Skuespillet er af meget høj kaliber, og handlingen er tro mod bogen – og det skal den være, når man har at gøre med så stor en klassiker. Lad os håbe den snart kan streames – men indtil da kan den i hvert fald fås på DVD. Anbefaling herfra, både hvis man har set den før, og hvis man ikke har.

LÆS OGSÅ: Husker du serien Tintin?

LÆS OGSÅ: Husker du serien Skadestuen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like