Serier | Nyheder

Hvad handler Westworld egentlig om?

AfClaus Holm
11. marts 2020
Foto: Westworld / HBO Nordic

Del artikel

Var du ikke med, da Westworlds to første sæsoner rullede over skærmen? Eller var du med, men stod af undervejs, fordi du blev forvirret over de forskellige parallelle historier og de eksistentialistiske spørgsmål? Kunne du ikke helt få dig selv til at se sæson 2 færdig? Eller måske ligefrem sæson 1? Eller har du simpelthen glemt handlingen, fordi de to første sæsoner blev vist for længe siden?

HBO Nordic har nu premiere på tredje sæson af Westworld – og denne gang er plottet flyttet uden for parken, ud i den såkaldt 'virkelige verden'. Men hvad var det egentligt, Westworld handlede om?

Hvad er Westworld?


Westworld

Selve parken er kun én af et helt kompleks af parker, hvoraf vi har set flere i de to første sæsoner. Westworld selv foregår i det vilde vesten, mens Shogunworld er japansk middelalder, og The Raj er Indien under det Britiske kolonialstyre – alt sammen lavet for at maksimere følelsen af nydelse, spænding eller udfordring.

Westworld er bygget op lidt som et stort computerspil (serien blev blandt andet inspireret af konsolspillet Red Dead Redemption), hvor robotterne hver har avancerede personligheder og programmer, der passer ind i hinanden i de store og små historier, der foregår overalt i parken. Selvom Værterne virker meget avancerede, er de i bund og grund stadig bare et program. Deres personlighed er ikke ”rigtig” og kan ændres ved tryk på en knap eller en om-programmering. De kan også repareres, så hvis man har myrdet en masse Værter, er de klar igen næste dag til at gentage spøgen.


Hvad er der sket i de første to sæsoner?


I første sæson så vi, hvordan parken fungerede førhen, og hvordan gæsterne har brugt og misbrugt Værterne igennem mange år. Vi så, hvordan parkens skaber, Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins), ville gøre hans gamle ven Arnolds drøm til virkelig: At gøre Værterne til rigtige, tænkende og selvbevidste væsener, og hvordan det til sidst lykkedes. Samtidig kunne man som seer godt fornemme, at der var mange lag i historien, og mange andre medspillere… The Man in Black, som gør præcis, hvad der passer ham, og søger en særlig ultimativ viden, kaldet ”Labyrinten”, William og Logan, der udforsker parkens mørkere sider, Dolores' kærlighedshistorier med både Teddy og William, Bernards sjælelige krise… der er så meget at følge med i.

I anden sæson fulgte vi de kaotiske dage efter Værternes oprør, og hvordan Bernard og Dolores på hver sin måde forsøger at genoprette orden i parken. Vi så også, hvordan elitetropperne fra hovedkontoret ankom, og hvordan Maeves rejse gennem de andre parker forløb, på jagt efter sin datter og en vej ud på samme tid. Sidst, men ikke mindst, fandt vi ud af præcis, hvad det er, der har holdt Westworld gående alle disse år, og hvad de store, hemmelige planer består i. For naturligvis viste det sig, at der var mere end bare nydelse i spil: Selve hemmeligheden om evigt liv, og den enorme magt, der ligger i at kende et andet menneskes inderste tanker og følelser. Den slags motiverer begge sider – både mennesker og Værter – og gør det svært at finde en fredelig løsning. Til sidst så vi, hvordan nogle enkelte Værter var sluppet ud fra parken, ud i den virkelige verden, og nu skal finde ud af, hvordan den fungerer.

LÆS MERE: Anmeldelse af Westworld sæson 2

Og hvad så nu?


WestworldWestworldFutureworldBlade Runner

Hvad med alle de store, dybe tanker fra de to første sæsoner?


har

Første sæson havde meget fokus på individualiteten, om den enkelte Vært kunne blive selvbevidst og udvikle sig til noget nyt. Anden sæson handlede om magt (og hvordan man bruger den), om loyalitet og om, hvad man har ret til at gøre for at overleve. Hvad den nye sæsons tema er, ved vi endnu ikke, men jeg er stensikker på, at der kommer til at være lige så meget dybde som i de to første sæsoner.

Men jeg synes altså, serien er lidt kedelig...


Westworld er ikke nogen nem serie at se. Ja, den er flot og der er masser af pæne halv- og helnøgne mennesker med i den. Der er også action og uhygge – men langt det meste af seriens styrke ligger i dialogerne og i de scener, hvor der ikke sker en hel masse. En af mine egne yndlingsscener fra første sæson er, hvor Ford sidder på en lille restaurant og taler med Theresa Cullen (Sidste Babett Knudsen). Der sker ikke ret meget andet end, at Ford får tjeneren til at hælde for meget vin op… men hele scenen er faktisk smadderuhyggelig, fordi man som seer pludselig får et indblik i, hvilken enorm magt Ford har, og hvad han er i stand til.

Serien kræver opmærksomhed, og det kan være svært i vores moderne verden at 'nøjes' med at fokusere på én ting ad gangen. Men hvis du vil se Westworld, så fortjener den din fulde opmærksomhed. Jeg kan love dig, at hvis du faktisk ser opmærksomt med, og får set (eller genser) de første to sæsoner, vil du også få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Men i mellemtiden kommer så tredje sæson. Jeg glæder mig selv virkelig meget til at se, hvad de har fundet på denne gang, og jeg er glad for at se, at Ed Harris stadig er med som The Man in Black. Serien ville nu bare ikke være det samme uden ham!

Se traileren til Westworld sæson 3


Del artikel

Andre Serier | Nyheder