Hvis du kunne lide ‘Dark’ og ‘The OA’, vil du elske ‘Equinox’

Foto: Equinox/Netflix

Er du til mysterie-genren, er der godt nyt at hente på Netflix.

Der er ikke meget, der helt kan måle sig med en velskrevet mystery-serie, hvor man kan sidde i sikkerhed i sofaen med popcorn (eller under dynen med den bærbare) og lade det ukendte udspille sig for øjnene af os.

Særligt hvis mysteriet kan mere end bare fortælle os, at det var Admiral von Schneider, der slog Miss Sophie ihjel i Spisestuen med et Tigerskindstæppe og en Tom Champagneflaske.

Og i takt med at tv-serier er blevet mere og mere populære, er der heldigvis flere og flere serier, der giver sig tid og plads til at fortælle det helt store mysterium.

Englevinger og tysk mørke

The OA lagde stærkt ud, da Prarie Johnson vendte tilbage efter syv år med ar på ryggen og synet intakt, og anden sæson blev endnu bedre, hvilket gør det endnu mere frustrerende, at den stadig hænger der i den aflyste uvished, når nu den var planlagt til fem sæsoner.

Foto: Dark sæson 3/Netflix

Så kunne man prøve at lindre savnet med den tyske serie Dark, der med sine tre sæsoner har både en begyndelse, en midtersektion og en slutning, og den er absolut tiden værd, for selvom hovedtemaet er det samme – nogen er forsvundet – så er den tyske pendant til The OA en ganske anden oplevelse. Om det er, fordi den er tysk, skal vi lade være usagt, men hvis de to serier fik fyret op under din interne detektiv-hjerne, så er Equinox selvskrevet til at være næste i rækken.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: En krimi-klassiker er født med ‘C B Strike: Lethal White’

Serien er baseret på Tea Lindeburgs podcast, der blev sendt på DR i 2017, og den tager afsæt i den samme kerne i mysteriet som The OA og Dark: Nogen forsvinder.

Hvad gør det ved studenterhuen?

I dette tilfælde handler det om pigen Astrids storesøster, der sammen med de fleste fra sin gymnasieklasse forsvandt i 1999, mens de var på studenterkørsel. 21 år senere modtager den nu voksne Astrid, spillet af Danica Curcic (Out Stealing Horses, Warrior), en kryptisk besked fra en af de tre overlevende, og det får hende til at begynde sin egen efterforskning af hændelsen dengang.

Og historien byder på meget mere end et hverdagsdrama, mens Astrid bevæger sig gennem en verden af kulttilbedelser, tallet 21 og konspirationer, der stikker meget dybere, end nogen kunne have forestillet sig.

Astrid selv er dog også en del af mysteriet, for efter søsteren forsvandt, og Astrid voksede op, har hun haft en forbindelse til en mareridtsagtig verden som andre ikke forstår, og som Astrids far, der er spillet af Lars Brygmann (Borgen, Rejseholdet) gør alt for at få hende til at holde op med at tale om.

LÆS OGSÅ: Interview med skuespillere fra ‘Equinox’: “Vi bestiller stort set ikke andet end at være på kant med hinanden”

Endda så langt som at lade Astrid både indlægge og tvangsmedicinere. Men forbindelsen mellem Astrid og søsteren er bundet af stærkere stof, og der skal ikke meget graven til, før Astrids fortid begynder at vende tilbage.

Dansk TV, når det er bedst

Tea Lindeburg har allieret sig med Mads Matthiesen (The Model, 10 Timer til Paradis) og Søren Balle (Klumpfisken, Fred til Lands), hvor sidstnævnte har erfaring med Netflix-serier. Søren Balle har nemlig instrueret to afsnit af The Rain, der blev den første danske serie, der blev produceret direkte til Netflix.

Equinox er måske nok ”kun” den anden danske serie, men den noget mere stramme struktur og den mere afgrænsede ramme på seks afsnit giver den en stor fordel over The Rain.

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 3 gode serier du bør se i januar

For mens Astrids søgen efter sandheden afdækker lag efter lag i mysteriet, bliver man hurtigt revet med, og fortællingen er eminent god til at lade være med at forklare alt for meget. Samtidig lader den dig heller ikke bare sidde tilbage med alle dine ubesvarede spørgsmål.

Lavet specifikt til dig

Tea Lindeburg har lagt mange kræfter i at sikre sig, at serien fik den samme tone som podcasten fra 2017. Når ord og lyd bliver til billeder, er der helt andre kræfter på spil, og det var vigtigt for hende, at den følelse, der lå i podcasten kom med i serien.

Samtidig er hun godt klar over, at når man skriver en historie, der handler om noget så særpræget, som den Equinox fortæller, så er det én ting at lave det som en podcast. Noget andet er en TV-serie, og hvor den måske nok ikke er for enhver forstadsfamilie, er den perfekt til dem, der elsker at gætte med fra sofaen.

Alle seks afsnit af Equinox fik præmiere på Netflix d. 30. december 2020.

LÆS OGSÅ: Knutby-mordet: Ny true crime-serie på vej til HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Lupin’: Fransk heist-fortælling når det er bedst

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Amanda Collin er det mest overbevisende element i Ridley Scotts ‘Raised by Wolves’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.