Hvis du kunne lide ‘Sons of Anarchy’ og ‘Peaky Blinders’ vil du elske ‘Gangs of London’

Foto: Peaky Blinders / C More

Mangler du et alternativ til Sons of Anarchy eller Peaky Blinders? Så læs med her.

Livet på den anden side af ordensmagten har altid været besnærende og spændende. Nogle af serieverdenens helt store spillere har haft fokus på den verden, de fleste af os er for regelrette eller forsigtige til at bevæge os ind i.

Uanset om det er langhårede læderklædte mænd på motorcykel eller fortidens gadedrengebander med sixpence på hovedet og en cockney-accent, så er der bare noget over en gangsterserie fuld af vold, bedrag og tronraner.

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 3 gode serier du bør se i december

Nu kommer så Gangs of London, der igen bevæger sig på den anden side af strafferammen og trækker os ind i en verden, hvor vi godt ved, at det vi ser, er forkert, men fordi det leveres på en velskrevet, vellavet og velserveret måde, så identificerer vi os alligevel med hovedpersonerne og forstår deres valg.

Som fader så næsten søn

Efter patriarken Finn Wallace bliver myrdet i Gangs of London, kommer magtstrukturen i den engelske hovedstad i ubalance, og den efterfølgende krig efterlader storbyen i kaos. Flere forskellige bander ser sultent på tronen, som sønnen Sean, spillet af den forholdsvist ukendte Joe Cole (Now is Good, A Long Way Down), nu skal forsøge at holde i familien.

Foto: Gang of London/C More

Ligesom i Sons of Anarchy og Peaky Blinders er fokus på den unge tronfølger, der ikke er helt enige med, hvordan showet er blevet kørt indtil videre. Sean går til opgaven med ildhu, men han indser hurtigt, at det billede, han har haft i sit hoved, brister da han udsættes for virkeligheden. Både fordi han slet ikke har den samme indsigt som sin far, og fordi den verden han træder ind i efter faderens afgang til det hinsides hurtigt ændrer dynamik.

Forbrydersyndikatet står på den ene side og Seans mor og søskende på den anden i et gangsterdrama, der på mange måder deler lighedspunkter med big business-serier som Succession og Billions, for det er absolut ikke småpenge, der løber gennem hænderne på Wallace-familien. Og samtidig er der nogen tæt på Sean, der ikke er, hvem de udgiver sig for.

LÆS OGSÅ: De værste serier i 2020: Zombie-sh*tshow og den helende effekt af kvinders seksualitet

Og ofte kigger Charlie Hunnam og Thomas Shelby frem i den unge Sean, for deres kamp er den samme. De er fanget i en verden, de ikke selv har valgt, og som de til tider ville ønske var ganske anderledes. Men de er gode til det, de gør, og nogle gange er det nok til, at alt det andet er ligemeget.

Forskel på fisk (og forbrydere)

I modsætning til både Peaky Blinders og i endnu højere grad Sons of Anarchy har Gangs of London den fordel, at den foregår i et nutidigt London, der i den grad er multietnisk, og det gælder også i den kriminelle underverden.

Det har skaberne bag serien brugt effektivt til at skabe en alsidig verden med flere, meget forskellige, forbrydergrupperinger, der er både facetterede og skaber en spændende dynamik, når de spiller over for hinanden. Både blandt de etablerede i storbyen og de håbefulde udefrakommende, der har nogle ganske anderledes spilleregler.

Vold på engelsk manér

Gangs of London er produceret af det engelske Sky Studios, og serien eksploderer til tider i et voldsorgie, som Guy Ritchie og Matt Vaughn ville nikke anerkendende til. Men selvom traileren i høj grad sætter fokus på dette, så er serien mere end bare et blodbad.

Foto: Gangs of London/Mads Koudal/C More

Men når det handler om at beholde tronen, er vold allestedsnærværende, og det holder Gangs of London ikke igen med. Til gengæld er der noget, til tider, yndefuldt i de slagsmålsscener, der vises, og de er med til at give serien et godt tempo.

Lady Stark og alle de andre

Colm Meaney (Hell on Wheels, Layer Cake) er med alt alt for lidt som Wallace-familiens Pater Noster. Michelle Fairley, som de fleste kender som Katelyn Stark i Game of Thrones, spiller rollen som mor og enke, og hun er virkelig fantastisk i serien. Derudover er der tykt med andre kendte ansigter, og selvfølgelig er der også danske navne på rollelisten.

Laura Bach (Den Som Dræber, Rita) og Mads Koudal (Gælden, Copenhagen Ninja) leverer begge præstationer, som vi fint kan være stolte af herhjemme.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Seriemorder ville have hadet ‘Des’

Gangs of London er Skys hidtil største satsning, og den blev en massiv succes, da den gik i luften i England. Nu kan du fange den på C more, og lur mig, om ikke vi en gang i fremtiden vil nævne den i samme selskab som Sons of Anarchy, Peaky Blinders, Breaking Bad og endda The Sopranos.

It’s THAT good!

Du kan se et nyt afsnit af Gangs of London hver tirsdag på C More, og 10. afsnit kommer d. 15. december. En anden sæson er under udvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.