Hvorfor du tiltrækkes af horror!

halloween

Efter at have set et afsnit af en uhyggelig serie som American Horror Story er jeg rædselsslagen for at gå ud på et mørkt toilet. Ej, det passer faktisk ikke… Jeg tør nemlig slet ikke se American Horror Story. Jeg ville ønske, at jeg turde, men alt i min krop skriger efter, at jeg slukker. Alligevel elsker jeg alt uhyggeligt, om end det er monstre, zombier, spøgelser, vampyrer, skorstensfejere eller varulve.

Men hvordan kan det være, at vi drages af det, vi frygter allermest? Hvorfor udsætter vi os selv for følelsesmæssig terror, når vi ser en uhyggelig serie?

American Horror Story
Foto: American Horror Story

Vores instinkter fortæller os, at vi skal undgå fysisk og psykisk smerte – men adfærden hos en gruppe af mennesker indikerer, at de søger den. Denne gruppe mennesker ejer det, man kalder The Dark Factor. Og personer med The Dark Factor elsker horror!

Læs også: Vampyrer du ikke vil smide ud af soveværelset!

I denne gruppe er mindretallet kvinder. De hører heavy metal eller punk. De ser kultfilm og erotik og er til det intense, det kantede og det oprørske. De kan lide at tage chancer og har en livlig fantasi. Samtidig kan de være fjendske og hårde, men alt i alt er de faresøgende, og som faresøgende personer, så elsker de horror!

Hvis du tilhører denne gruppe, så bliver du opstemt af at se horror! Hjernescanninger viser nemlig, at det netop er denne del af hjernen, der aktiveres, når du ser faretruende scener. Under neutrale scener ville du ikke opleve samme sensation.

Din evne til at føle empati vil også være ringere end folk uden The Dark Factor. Ifølge tests vil meget empatiske personer gøre mere for at undgå at se en horrorscene end dem, der scorer lavt på empati-scoren. Empatiske personer lever sig mere ind i ofrene på skærmen og har derfor sværere ved at se på deres lidelser. Men din hudtemperatur ville holde et stabilt niveau under disse scener og ikke falde ligesom hos de mere empatiske personers, hvilket netop indikerer en oplevelse af følelsesmæssig ubehag.

Læs også: Vind piv-uhyggelig meget Halloween slik fra TOMS

At du ejer The Dark Factor og dermed har mindre empati end andre betyder, at du nemmere kan distancere dig fra det, du ser på skærmen. Du kan søge negative oplevelser som f.eks. ubehagelige horrorscener, men samtidig blive opstemt af de ubehagelige følelser, de giver dig. Dette paradoks kaldes at være meta-emotionel. Som meta-emotionel er du istand til at opleve dine egne ubehagelige følelser udefra, og du kan værdsætte dem og lade dem give dig et kick! Ligesom når du lader dig kvæle af en alt for stram rullekrave…

Læs også: Sådan overtaler du din kæreste til at se en uhyggelig serie!

Stranger Things
Foto: Netflix // Stranger Things 

Det betyder ikke, at du ikke kan blive såret eller bange i den virkelige verden. For hvis du nu en mørk aften var ude og lufte vovsen og mødte The Demogorgon fra Stranger Things, så skulle du nok kunne føle koldsveden. Du ville måske bare have nemmere ved at ofre køteren, så du selv kunne slippe væk.

Så til alle jer med The Dark Factor derude: Hav en rigtig led Halloween!

Og til alle os andre, så kan vi fejre det med at blive inspireret af dette link: Mega uhyggelige serier for børn!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like