Hvorfor fortjener Boba Fett sin egen serie?

Foto: The Last Jedi/Disney+

Vent lige. Er det ikke ham dusørjægeren, der bare står og ser selvfed ud, nikker anerkendende til andre ballademagere og som har sølle fire replikker i to af de originale Star Wars-film?

Hvorfor fortjener han lige sin egen serie, den hypede Book of Boba Fett, på Disney+?

Fire replikker og en antiklimatisk død

Selv før Boba Fett i Attack of the Clones fik fastsat sin baggrundshistorie i Star Wars-canonen, havde den fåmælte dusørjæger faktisk en solid fanbase.

Undertegnede må indrømme, at også jeg var blandt de mange, der fandt dusørjægeren stærkt fascinerende, dengang der udelukkende fandtes tre film, og hvor alt andet baggrundsmateriale stammede fra uofficielle publikationer som romaner, tegneserier og rollespilsbøger, der oftest ikke havde større sammenhæng end, hvad læserens fantasi gav dem.

Figuren Boba Fett havde på en eller anden måde ramt plet, trods han knap havde skærmtid, hvor han ytrer fire replikker hen over to film. Oven i dét afgik han endda ved døden på så antiklimatisk vis, at den scene i sig selv burde have reduceret ham til endnu en ligegyldig fodsoldat.

Fett som hovedskurk i ‘Return of the Jedi’?

Men Fetts popularitet bestod – og blev om muligt større. George Lucas selv har senere indrømmet, at havde han vidst, at Boba Fett ville blive så populær, havde karakterens død i Return of the Jedi haft helt andre dramatiske proportioner. Han havde måske endda aldrig afveget fra, hvad der var en helt anden ide:

For allerede efter introduktionen af dusørjægerne i Empire Strikes Back legede Lucas faktisk med tanken om, at Boba Fett skulle blive Return of the Jedis hovedskurk. Efter at have bortført Solo skulle Luke og vennerne jagte dusørjægeren og ende med at konfrontere ham og Jabba, inden jagten fortsatte i retning af Darth Vader og Kejseren.

Faktisk havde hele historien med Luke mod Vader og Kejseren i de tidlige idefaser et omfang af en trilogi for sig selv – som skulle udgives efter Return of the Jedi. Men ak, Lucas kørte træt i den enorme ambition allerede under indspilningen af Empire Strikes Back og storyboardet, der spændte over tolv film, blev indledningsvist reduceret til ni – som så til sidst blev til tre – den originale trilogi. Af den grund klemte han heltenes (anti)klimaks med Fett, redningen af Solo samt slutkampen med Vader og Kejseren ned i en og samme film. Først flere år senere tog Lucas faklen op igen og gav os de tre prequels, hvorefter han fuldstændig efterlod den kreative proces til de allersidste tre film.

Clint Eastwood med mandalorianer-hjelm

Så set i bakspejlet har ideen om Boba Fett som central figur altid spøgt i kulisserne.

Og hvorfor dog ikke?

Hvis vi skæver til andre film, der var populære i Star Warstrilogiens samtid, har vi eksempelvis westerns som Pale Rider med en stålsat Clint Eastwood i hovedrollen. Han spillede konsekvent den lakoniske fremmede med pistolerne hængende lavt om hofterne og med en aura af mystik omkring det sammenbidte udseende.

Folk vidste aldrig helt, hvilke pricipper han fulgte, men det var helt sikkert, at ingen skulle gnubbe ham den forkerte vej. I princippet kunne Eastwood lige så godt have haft en mandalorianer-hjelm over sit monotone udtryk og have brummet “What if he doesn’t survive? He’s worth a lot to me“. Boba Fett var en klassisk gunslinger i et sci-fi-eventyr endda med poncho og det hele.

Drømmen om enspænderne med egne regler

På mange måder omfavnede fans Fett som en antihelt mere end en reel skurk. Vel jagtede han Star Wars-heltene og hjalp Imperiet, men han gjorde det ikke af ondskab. Han gjorde det, fordi det var hans levevej. Han var dusørjæger af profession og flere scener insinuerede, at han var allerhelvedes god til sit job.

Hans karakter prikkede til drømmen om enspænderen, der vælger sin egne veje, lever efter sine egne regler eller i hvert fald et regelsæt, der ikke nødvendigvis er så skinnende rent som den hvide ridders eller så ondskabsfuldt destruktivt som ridderens mørke modstykke.

Fett repræsenterer evnen og styrken til at være sin egen herre, leve efter eget æreskodeks og træffe beslutninger uden at være bekymret for sit skind ved ikke at vælge side. Han vælger i stedet sin egen side, og den subtile detalje appellerer til det lille hjørne af egoisme, der ligger skjult i en barndomsdrøm om at være den ultimative fri fugl. Fett har overlevelsestalentet og modet til at leve efter sit eget hoved – og hvordan kan man undgå at beundre det?

Genintroduktion i ‘The Mandalorian’

Efter at have fået tilføjet en officiel fødsel og barndom i Attack of The Clones fik den voksne og nu aldrende Boba Fett sin genintroduktion til franchisen i anden sæson af The Mandalorian. For os fanboys var det en fornøjelse at se vores barndoms idol få uddybet den karakter, som alt for længe havde levet i et uofficielt limbo – og endnu bedre blev det, da sæsonafslutningen teasede Book of Boba Fett – hans helt egen serie.

Og hvad denne bog skal indeholde må tiden vise. Alt vi kan håbe er, at den vil belyse nye kapitler af dusørjægerens turbulente liv, der fortsat kan give nuancering til en af Star Wars-franchisens mest populære karakterer.

The Book of Boba Fett udkommer d. 29 december på Disney+.

LÆS OGSÅ: Kommende serier: 2022 bliver det hidtil største serieår

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Expanse’ holder niveauet i sin sidste sæson

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like