Hvorfor er krimiserier så f***ing populære?

(Foto: Making a Murderer/Netflix)

På Vi Elsker Serier har vi bestemt ikke holdt os tilbage med hensyn til dækningen af den bølge af krimiserier og true crime, vi oplever i øjeblikket. Personligt må jeg ligeledes indrømme, at godt og vel tre ud af fire serier, jeg har set siden i sommers, har været i denne genre. Da dette gik op for mig, gav det anledning til nogle overvejelser omkring, hvad der gør true crime specifikt og krimiserier generelt så populære.

Humor

Hvis der er en genre eller type serie, som kan tilskrives samme grad af popularitet i den brede befolkning som krimier, så må det være klassiske komedier (fra romantiske til animerede) og sitcoms. Når det kommer til disse serier, er der nogle helt grundlæggende biologiske og psykologiske årsager til, at vi finder dem tilfredsstillende. Blandt andet lærer Freuds relief theory os, at latter og dermed humor er et middel til at lette de spændinger, der ophobes i os qua bekymringer, frygt og lignende. Det føles af denne grund naturligvis rart at sætte sig og se en komedie ovenpå endnu en dags stress og jag. Men ‘humor’-forklaringen holder selvfølgelig ikke, når det kommer til krimier. Her er der nogle andre ting på spil, og jeg har – uden at udtømme antallet af forklaringer – fundet tre, som omhandler 1) krimiernes realisme, 2) portrætteringen af forbudte og ulovlige forhold og 3) det man kunne kalde ‘den græske vinkel’. Den sidste er måske lidt søgt, men lad os se om ikke den holder alligevel.

(Foto: Making a Murderer/Netflix)

Realisme

Min første pointe relaterer sig mest til de krimier der hører under kategorien True Crime – serier, hvor det dokumentariske aspekt er mere eller mindre gennemgående. Her er attraktionen – for mig i hvert fald – følelsen af, at jeg ser noget, der kommer meget, meget tæt på min egen virkelighed. Kunne det være sket i mit eget nabolag? Kunne det være sket for mig? Hvor er min kone?

Min oplevelse af verden er jo langt hen ad vejen tilforladelig og rolig (grænsende til det kedelige), så når serier som Making a Murderer, The Keepers, American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson eller Manhunt: Unabomber pludselig viser mig en verden, hvor folk bliver misbrugt, mishandlet og myrdet, så blottes nogle aspekter af virkeligheden, som naturligvis er ubehagelige og frastødende, men som ikke desto mindre er vildt fascinerende – fascinerende qua deres realitet. Det skete faktisk – lige her i denne verden.

SHOP: Elsker du True Detective, Stranger Things og Twin Peaks? Køb cool trøjer og t-shirts her

(Foto: Manhunt:Unabomber/Discovery Communications)

En leg med det forbudte

Hvilket leder os videre til næste punkt. Disse horrible gerninger som krimierne viser os er jo – like it or not – netop fascinerende. Og hvorfor? Én grund er formentlig, at det er spændende at sætte sig i mordernes sted (sjovt nok er det mindre morsomt at forestille sig at være offeret). For hvad mon det er der gør, at folk kan få sig selv til at slå et andet menneske ihjel? Kunne jeg selv blive drevet så vidt? Eller er der i virkeligheden slet ikke tale om, at disse mennesker ‘drives’ til noget som helst? Måske er de bare af natur ude af stand til at føle medfølelse og empati. Men dette er jo også en fascinerende (og – skal jeg skynde mig at sige – grim) tanke. Det ‘forbudte’ og dét, vi ikke kender til, tiltrækker os og har altid gjort det. Racister er dybt og inderligt optagede af dem, de kalder ‘fremmede’, og på samme måde er vi, der sætter menneskeliv, fællesskab og etik højt, ‘tiltrukket’ af personer, der ikke gør. Dette – mener jeg – udgør en markant del af krimiens magi.

(Foto: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story/FX)

Det gode, det sande og det skønne

I det antikke Grækenland, hvor den vestlige filosofi siges at være opstået for omkring 2500 år siden, var forståelsen af det gode liv særligt omkredset af begreberne om det gode, det sande og det skønne. Disse områder – vi kan kalde dem etik, erkendelsesteori og æstetik – er særligt afgørende for os mennesker, og krimien berører faktisk disse sfærer. Vi ønsker inderligt, at detektiverne skal fange skurken (“Get that son of a b*tch!”). Vores retfærdighedsfølelse og vores fornemmelse for det rigtige og hermed det gode er svært udfordret, indtil det sker. På samme måde ønsker vi med sikkerhed at vide, hvad der rent faktisk skete. Hvem begik mordet, og hvordan gik det til? Rekonstruktionerne af hændelsesforløbet op til et mord er noget af det mest centrale i en krimi, hvad enten det bliver forklaret af en britisk gentleman-detektiv, eller om vi på amerikansk vis bliver serveret en rekonstruktion af forløbet. Vi ønsker at opnå sikker erkendelse. Sidste pointe – omkring det skønne – tager et lidt bagvendt udgangspunkt. Krimierne viser os jo som oftest det grimme eller obskøne: et bestialsk mord eller en morders vanvittige væsen. Men gennem skyggesiderne kan vi lære lyset at kende, og gennem krimiernes dystre univers og deres beskrivelse af samfundets vrangside, kan vi måske lære lidt om, hvad der er vigtigt her i livet. Måske kan vi lære, hvad skønhed er. Det er naturligvis farligt at argumentere for, at det gode fødes af det onde, da man her kan komme til at forsvare uhyrlige gerninger. Men nu taler vi heldigvis ‘kun’ om at streame en krimi. Så mon ikke den lige går an.

Giv os noget mere!

Afslutningsvis er der kun at sige, at vi bifalder den store mængde krimiserier og at der – for vores skyld – gerne må komme endnu flere. Det analytiske blik på, hvorfor vi tiltrækkes af det vi gør, er interessant nok. Men det må ikke dræbe (uheldigt ordvalg måske) den måske største grund til, at vi ser de serier, vi nu engang ser – nemlig den følelse, det giver os. Følelsen af spænding, glæde eller eftertænksomhed. Det er dette, vi kalder passion for serier – og det er derfor, Vi Elsker Serier eksisterer.

Læs også: Anmeldelse af Manhunt: Unabomber

Læs også: Anmeldelse af The Keepers (Netflix)

SHOP: Elsker du True Detective, Stranger Things og Twin Peaks? Køb cool trøjer og t-shirts her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like