Hvorfor ser man Game of Thrones?

Copyright: HBO Nordic

Skrevet af Claus Holm

Selvfølgelig er det et spændende plot med en masse intriger i. Der er kamp i stort set hvert afsnit – fra tvekampe med sværd og håndvåben og til de helt store krige med tusinder af krigere. Der er erotik, flotte mænd og bare bryster – noget der altid appellerer til mennesker, hvor lidt vi end vil være ved det eller ej. Der er fornøjelsen ved at gætte, hvem der allierer sig med hvem, og hvem der dør på overraskende tidspunkter – (Som de fleste Game of Thrones-fans kan tale med om, så er man altid bange for at knytte sig til en karakter, for chancen for, at han eller hun dør i næste afsnit er forholdsvis stor!).

Læs også: Se seneste Game of Thrones trailer- Winter is here.

Alt det er selvfølgelig en del af tiltrækningen. Men jeg tror, at det vigtigste er, at Game of Thrones, da det startede for 7 år siden, simpelthen var så nyskabende, at alle måtte se med. Der havde aldrig været sådan en serie før. En serie med så meget grafisk vold, sex og ballade – men samtidigt en kæmpe, kompliceret historie, som man faktisk skal bruge ret meget hjerne på at følge med i, og et persongalleri, der kræver sin helt egen Wikipedia! At det var en serie, der turde caste en hollywoodstjerne som Sean Bean i hovedrollen – og så skrive ham ud efter første sæson! Det var aldrig sket før!

Samtidigt er budgettet (som bliver større sæson for sæson) enormt for en TV serie. Endelig kan man have sets og effekter der ser ægte ud! Man ville aldrig tro, at Castle Black kun findes i første sals højde, og at resten faktisk er grafik. Eller at King’s Landing er CGI henover en by på Malta. Det virker så ægte, at man ikke ser, at det er effekter!

Det er også en serie, der kender sine begrænsninger. I første sæson var der ikke råd til et kæmpe slag. Hvad gør man så? Man slår Tyrion ud lige før slaget, og da han vågner op igen er det hele overstået. Det gør, at man ikke føler sig skuffet, for man var jo ”med ham” hele tiden. Og det er genialt.

Samtidigt er der så personerne, der – som jeg sagde før- ofte har det med at dø, når man holder af og med dem. Og det kan man ikke lade være med at gøre – for de er så godt skrevet, at de virker som virkelige mennesker.

Det er de færreste af dem, der er helt gode eller helt onde (måske med undtagelse af Kong Jofferey, som virkeligt har skabt en karakter unik i TV mediets historie, nemlig som ALLE elsker at hade!). Selv de værste skurke har gode sider, og selv dem vi holder med som helte har skeletter i skabet. De elsker, hader, er deres partner (eller ligefrem familie) utro, de drikker, laver ballade, lyver og stjæler. Og samtidigt kan man ikke lade være med at holde af dem. Et godt eksempel er Varys, som er eunuk ved kongehoffet, og som bevarer sin position som mesterspion og efterretningschef gennem adskillige regimer. Han er en ubehagelig, iskold størrelse, som ikke har ret meget moral – og alligevel kan man ikke andet end at holde af ham i de få, personlige scener hvor han lukker lidt op for posen og fortæller om ting, han har oplevet. Ting der betyder noget for ham. Men man ved heller ikke, om netop denne gnist af sympati faktisk er farlig, for man ved aldrig, hvad side Varys faktisk er på.

Faktisk er det nok sikkert at sige, at de færreste mennesker i serien er på anden side end deres egen…

Så er der det faktum, at Game of Thrones har et stærkt islet af feminisme i sig, hvilket gør at en bestemt gruppe mennesker også tiltrækkes af den – nemlig dem, der godt kan lide at se stærke kvinder i hovedroller, og som er lidt træt af det mandsdominerede samfund. Ja – det er en middelalderverden, og ja, mænd dominerer i starten af historien. Men det bliver der hurtigt lavet om på, og faktisk består mange af de store og vigtige magtspil i seriens løb netop om kvinder, der forsøger at holde magten hos dem selv. Bl.a. Dronning Cercei, hvis børn sidder på tronen i flere omgange, og hvor hun selv styrer tingene som dronningemoder. Også Dronning Denarys – eller Khaalisi, som hun jo er, og ikke rigtig dronning – men den fordrevne monark, der med sin hær vil tilbage og tilbageerobre Westeros. Så er der Margary Tyrell, som gennem ægteskab med ikke bare en, men TO konger, forsøger at få Cercei ned med nakken. Og sidst men ikke mindst Catelyn Stark, som efter sin mands død får en kæmpe hær samlet om sin søn. Jo, de stærke kvinder sidder på meget af magten i serien.

Skuespillerne kunne også være en grund til at man bliver tiltrukket af den. Der er fantastisk mange kendte ansigter rundt omkring, både fra andre serier og fra filmens verden. Nogle af dem kender man og har store roller, andre er mere en slags cameo roller, som måske er med i en eller to episoder. Men de bringer alle noget til serien – et stort, bredt talent. Og med bredt mener jeg BREDT! Hvor mange serier har for eksempel en dværg i en bærende rolle? Og ikke sådan en ringenes herre-dværg, der er gjort lille med et kamera trick – nej, en rigtig dværg, som har formået at gøre sin rolle så populær, at han nærmest er blevet megastjerne overnight.

Hvor mange serier har fået folk til at memorere lange løfter, gå med T-shirts med deres favorit adelshus på maven eller helt seriøst overveje, om de skulle lære at kæmpe med sværd? Faktisk tror jeg kun Star Trek-serien har opnået det samme status af fænomen i de sidste mange år (Jo, der er også Star Wars, Harry Potter og diverse superhelte – men det er film. Det her er en TV serie!)

Dengang Matador blev sendt i dansk TV for første gang, lå gaderne bogstaveligt talt øde, når den rullede over skærmen. Alle så den. Alle talte om den. Man samledes om et fænomen. Og det er lige præcis det, Game of Thrones gør – på et globalt plan. For pludselig har vi noget til fælles med en person i USA, Kina eller Chile – vi ser den samme serie, og vi gætter på de samme ting. Det er ikke for meget sagt, at Game of Thrones har skabt en verdensomspændende enhed indenfor fans. Det er ikke nogen helt lille bedrift.
Så der er mange grunde til at se Game of Thrones. Med hvad er den vigtigste grund?

At det er en afsindigt spændende, fascinerende og generelt fed serie – som er blevet et kulturelt fænomen, og som man næsten ikke kan undgå at have en mening om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like