Hvorfor vi mænd forstår Dexter

Foto: Dexter/Paramount+

Måske har du studeret manden, når han urinerer i en kumme. Han forsøger at ramme et eller andet dernede… Noget klamt… Manden håber, at han har nok i sin blære til at få det hele væk og gør sig umage for ikke at spilde sin sparsomme væske på at ramme ved siden af. Hvis han lykkedes med at få det fjernet og dermed rengør kummen, bliver han stolt. Projektet han satte sig for vil være afsluttet, og det gør ham glad. Hvis ikke han får det fjernet, vil han fejle, og efterfølgende vil han være langt farligere end før.

Lige siden den dag, hvor moderen nægtede sin lille dreng brystet, har han altid hungret efter tryghed. Som voksen mand finder han det i et rutinepræget arbejde, daglige vaner og blandt familie og venner, han kan regne med. Et stabilt, trygt nærmiljø giver manden ro. Ja, tingene skal helst være, som de plejer for at manden trives. Men inden i manden er der stadig noget, der sitrer. En naturlig drift. En længsel eller rastløshed, om man vil, der kan blive den største trussel mod trygheden. Dette kaos skal manden have afløb for, og når dét ikke sker, bliver han det farligste pattedyr på denne jord.

spoiler-alert
– i det følgende vil det være spoilere fra Dexter – så læs ikke videre med mindre du ihvertfald har set til og med sæson 4.

Dexter – en rastløs mand fuld af kaos

Måske kender du serien, Dexter. Dexter arbejder som blodanalytiker hos Miami Metro Police. Fra sit tidligere ægteskab har han fået to bonusbørn og er også blevet far til en dreng. Dexter er et familiemenneske – eller prøver at være det. Det er i hvert fald vigtigt for ham, for det får ham til at føle sig normal, og det giver ham ro.

Læs også: Min Top 5 over mest creepy serie-karakterer

Men Dexter har et indre kaos, han skal have afløb for. Han er seriemorder. Big time. Dexter kan ikke forklare det sagligt, men det giver ham ro at slå ihjel under hans helt særlige Dexter-ritualer. Han bliver nødt til at slå ihjel. Det føles rigtigt, og når det foregår, forsvinder kaosset for en stund.

Dexters særlige interesse konflikter om noget med hans hverdag som helt almindelig mand, for det er ikke en hobby, der er nem at få til at passe ind. Det er hagen ved at være seriemorder – man kan ikke rigtig skrive det ind i familiekalenderen. Dexter bliver ofte nødt til at lyve og svigte sine allernærmeste for at stille sin trang, og dét har sine omkostninger for hans nærmeste, og dermed også ham selv. Hvis ikke han slog ihjel og forsøgte at fortrænge kaosset, ville han slet ikke kunne styre sig, og det ville i sidste ende gå ud over en uskyldig bare for, at han kunne få luft. Det er Dexters paradoks. Dexters kaos er for monstrøst til, at det kan give plads til noget andet, og derfor vil Dexter altid være ensom.

Læs også: Hvilken tv-psykopat ligner du mest?

For alle andre nogenlunde normale mænd, behøver det ikke at ende sådan. At kunne opretholde en fornuftig balance mellem kaos og tryghed, afhænger af størrelsen på kaosset, og hos de fleste mænd er den heldigvis til at tage og føle på.

Bare et enkelt øjeblik helt alene

I dag har de fleste mænd travlt med mange gøremål i hverdagen, som ikke nødvendigvis lindrer kaosset i sindet. Det kan over tid medføre, at manden bliver ligesom et rør, hvor kogende vand begynder at sprøjte ud igennem skruerne og brænde alle uskyldige omkring, fordi trykket bliver for højt. Måske kan han en given fredag eftermiddag ikke styre sit drikkeri efter fyraften. Så dagen efter sover han over sig og glemmer at hente drengen til fodbold. Han skynder sig, men får en fartbøde på vejen derhen. På vejen hjem i bilen får sønnike skældud, fordi han nynner lidt for højt, og efterfølgende får sønnens fodboldtræning skylden for fartbøden. Drengen fortæller mor om både for sen afhentning, bøde og skældud, og farmand får derefter sit livs verbale opsang. ”Undskyld”, siger han duknakket. Om aftenen til den store familiemiddag synes konen at ignorere ham som straf, og han drikker et glas rosé for meget for at tage det værste af skammen. På et tidspunkt er han alene med konens lillesøster i køkkenet, imens fruen er på toilettet. Han forsøger at få medlidenhed ved at tale om sit hårde arbejde, og hun er forstående. De står tæt på hinanden. Han prøver at kysse hende. Uden held. I stedet får han en lussing. ”Undskyld”, siger han igen – denne gang med hovedet helt ned til navlen. Han beder hende inderligt om ikke at sige noget. Da konen kommer tilbage, sidder han på knæ. ”Hvad foregår der?” Søsteren sladrer, og alle tager tidligt hjem. Efterfølgende bliver han skilt, og inden længe har sønnen skiftet fodbolden ud med en religiøs sekt.

Alt sammen en perlerække af forfærdeligheder, der kunne have være undgået, hvis manden bare på et givent tidspunkt lige have taget en stund helt for ham selv.

Læs også: Hvorfor elsker vi psykopater i serier?

Jeg vil her komme med mit eget eksempel på, hvor galt det kan gå, engang jeg i et langt stykke tid ikke fik taget tid til at gøre ting for mig selv. Trykket blev for højt, og kaosset blev kanaliseret ud på det helt forkerte:

Kaffemaskinen var blevet afkalket og var egentlig klar til at blive brugt igen. Det var bare ikke nok for mig – jeg tænkte, at jeg hellere måtte skille maskineriet af for at se, om der måske var noget kalk inde i maskinen også. Nu kan jeg godt se, at det ræsonnement ikke giver nogen mening, men jeg manglede at gøre noget. Et eller andet. Kaffemaskinen var bare ikke rigtig i stykker – men efter at jeg havde skilt den ad, havde konstateret at kalken ikke på magisk vis havde sat sig på varmelegemet, skulle det hele samles igen. Dér gik det galt. Jeg kunne ikke få skruerne ordentlig i igen. Det skabte en panik i mig, og jeg brugte derfor lidt flere kræfter, end hvad sådan en Moccamaster i plastik kan tåle. Det resulterede i, at gummi-dutterne der holder vandet væk fra alt det elektriske stuff indvendigt gik i stykker. Så da jeg endelig havde samlet det hele igen, hældte jeg vand i for at skulle lave mig en kop kaffe. Vandet gik i stedet bare igennem, ned til alt elektronikken og ud af bunden, ned på bordet, ned på gulvet og ned på mine sokker, der blev gennemblødt.

Jeg fortalte det som det var til min kæreste: ”Kaffemaskinen, som ikke var i stykker, og som du havde afkalket, skilte jeg ad for at afkalke et sted, hvor der umuligt kunne være kalk. Det resulterede i, at jeg ødelagde den. Jeg kan konkludere, at jeg er en idiot”.

Det var hun enig i.

Hvordan kunne vi have undgået denne situation? Jo, jeg skulle simpelthen have givet mig selv den fornødne ro og tid til at gøre lige det, jeg havde lyst til for at få lindret mit indre kaos. Modsat Dexter, skal der slet ikke så meget til, og det er slet ikke så svært at få plads til og ej heller et underligt behov. Måske skulle jeg have løbet en lang tur. Eller taget på McDonald’s. Eller set Formel 1. Eller have ligget på græsset og kigget på skyer i Fælledparken. Eller sat en plade på. Hørt Pearl Jam eller P.J. Harvey. Set Dexter. Noget kun for mig og ingen andre. Så ville jeg have haft min kaffemaskine den dag i dag.

Derfor vil jeg opfordre alle kvinder til at hjælpe manden med at huske disse vise ord:

I en enkelt stund
Uden nogen grund
Vær din egen mand

Gør lige hvad du vil
Æd junk, spil videospil
Drik billigt boblevand.

Når det så er slut.
Så’ du ikke mut
Men nær i din forstand 🙂

 

PS: Dexter kan ses på både HBO og Netflix.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like