Instruktøren bag Tynd is: Jeg havde et behov for at give en stemme til nogen, som ellers ikke har en stemme

Foto: Tynd is/C More

I dag, den 3. februar 2020, får den politiske thrillerserie Tynd is premiere på streamingtjenesten C More.

Foto: Producent Søren Stærmose, skuespiller Iben Dorner, instruktør Cecilie Mosli, skuespiller Nukâka Coster-Waldau og skuespiller Nicolas Bro til forpremieren på Tynd is/Krestine Haveman

Et emne alle brænder for

Til seriens forpremiere fortalte holdet bag serien, at handlingen om Grønlands klimaforandringer har haft afgørende betydning for både producent, hovedrolleindehaver og instruktør i den skabende proces.

“Jeg havde netop afsluttet en spillefilm sammen med Lena Endre (hovedrolleindehaver i Tynd is, kendt fra Millennium-trilogien), og vi havde virkelig stor lyst til at samarbejde videre. Nu skulle vi finde det rette projekt, for vi ved, at når vi udvikler tv-serier, så kan det tage 1-4 år.

Så vi skulle virkelig finde et emne, som vi brændte for. Og så satte vi os ind på en restaurant og brainstormede. Vi vendte blikket mod nord, da vi begge på én eller anden måde var påvirket af, hvad det egentlig er, der sker oppe ved det Arktiske Hav”, fortalte seriens producent Søren Stærmose (Millennium-trilogien).

Taletid til de oversete

I et andet land, nemlig Norge, havde instruktør Cecilie Mosliv (Greys hvide verden) netop besluttet sig for at lægge sit arbejdsliv en smule om. Så da Søren kontaktede hende for at få hende med som instruktør på Tynd is, tøvede hun ikke med at sige ja:

“Jeg havde så mange tanker, fordi det at lave tv kræver så meget af mit liv og så meget af mit privatliv, så gik jeg igenneme en proces, hvor jeg tænkte, at jeg kun ville lave tvserier, som ville sige noget. Og så havde jeg et behov for at give en stemme til nogen, som ellers ikke har en stemme i fiktion eller offentligheden. Så da Søren ringede og sagde til mig, at de ville lave en serie om Grønland, så var jeg på.”

Foto: Instruktør Cecilie Mosli til forpremieren på Tynd is/Krestine Haveman

Jeg spiller ikke bare alkoholiker

På rollelisten til Tynd is står både svenske, grønlandske, danske, norske og islandske skuespillernavne. Til forpremieren var tre af de danske skuespillere til stede, nemlig Nicolas Bro, Nukâka Coster-Waldau og Iben Dorner.

Foto: Tynd is/C More

Også de tilsluttede sig emnets vigtighed. Særligt for Nukâka Coster-Waldau betyder hendes medvirken samt seriens fokus på, hvordan Danmark behandler grønlænderne meget:

“Det betyder mere, end jeg egentlig har vidst, fordi grønlandske skuespillere her har helteroller. Det kan godt være, at det er underligt her at høre mig sige det; men jeg spiller ikke bare alkoholiker. Det er faktisk endnu større end bare at være med i en fantastisk flot serie for mig.”

Et storebror-lillebror-forhold mellem Danmark og Grønland

Nicolas Bro spiller en dansk udenrigsminister, og Iben Dorner spiller en dansk politidirektør, der i serien begge (uden at afsløre for meget) taler nedladende til de grønlændere, de møder. Den behandling af grønlænderne tager afsæt i virkeligheden, mener Nicolas:

“På en måde har vi jo en stor kærlighed til den grønlandske befolkning, men i vores bevidsthed behandler vi dem, med kærlighed, som om de er ti år gamle. De er allesammen børn. Det er jo meget nedslående.”

Foto: Tynd is/C More

Iben Dorner tilføjede:

“Jeg har også måtte se mig selv i øjenene. Både i forarbejdet og under serien. Men også efterfølgende. Der er ingen tvivl om, at vi er vokset op med nogle generaliseringer og en masse fordomme og et mærkeligt storebror-lillebror-forhold til Grønland.

Serien er en såkaldt C More Original og består af otte afsnit. De to første afsnit kan streames på C More fra den 3. februar, og herefter udgives et nyt afsnit hver mandag.

Se traileren til Tynd is

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like