Kaffe, kirsebærtærter & kloge kævler

( Carol Struycken/The Giant)

Twin Peaks er sin egen

Der er i virkeligheden ikke meget, der rimer på tv-serien Twin Peaks, Det skulle da lige være: “Damn good coffee”og cherry pie. Nu skal rime, som du nok har opfanget ikke forståes i allermest bogstavelige forstand. Det skal nærmere forståes som at, der findes bare nogle serier og universer, der er helt deres egne. Og det er Twin Peaks et fremragende eksempel på.

Serien er blevet genoplivet efter ca 26 års pause. Den har fået titlen: “The Return”. Skaberne af serien er igen: David Lynch og Mark Frost. Et makkerpar der startede deres samarbejde med netop Twin Peaks. Det har de gjort med så stor succés, at serien har opnået kultstatus, hvilket også er en af grundene til, at man har givet efter for egne og fansenes ønske om denne revival.

Hvad der i sin tid skulle have været en historie om Marilyn Monroe, blev istedet til en historie om en myrdet skønhedsdronning ved navn Laura Palmer. Selskabet bag serien aflyste Monroe idéen, men de aflyste ikke samarbejdet mellem Lynch & Frost, hvilket vi hardcore fans er meget glade for.

David Lynch er manden bag flere store film, og dem der kender hans værker, ved også at han går sine helt egne surrealistiske veje. Han er ikke bleg for, at introducere publikum for kæmper der tale i gåder, dværge der danser og snakker baglæns, og kloge kævler der giver et nap med i efterforskningen af mordsager og andre gåder. Ja man må sige, at David Lynch er helt sin egen ligesom karakterne i byen Twin Peaks.

( Catherine Coulson/The Log Lady)

The Return

Jeg har valgt ikke at lave en spoiler advarsel i mit indlæg, fordi jeg meget gerne vil have dig til at åbne øjnene for den nye udgave af Twin Peaks, men derfor vil jeg ikke gå i dybden med plottet, måske nærmere tease lidt for hvad du kan forvente med “The Return”. Men hvis du hverken vil se billeder eller vide noget som helst, så må du hellere lave noget andet end at læse med her.

Hvad så nu? Det er ca 26 år siden, at vi så Agent Cooper hamre hovedet ind i spejlet på Great Northern Hotel i byen Twin Peaks. Jeg personligt var som sådan afklaret med, at serien sluttede med en cliffhanger, for det er blot hvad man kan forvente af dette univers, hvor intet er som det bør være, og hvor de almindelige konventioner  indenfor tv-serier vendes godt og grundigt på hovedet.

Alligevel var jeg jordens lykkeligste mand, da jeg hørte at serien blev genoplivet. Det er jo altid med en frygt for, om det vil fungere, og hvordan det kommer til at udspille sig. Vil vi samle op på alle de løse tråde? Vil David Lynch & Mark Frost gå i en ny retning. Og hvad betyder det, at seriescenen er eksploderet over de sidste mange år, for den måde vi vil anskue den nye udgave af serien?

Jeg synes faktisk personligt, at den nye udgave ( man må nemlig ikke kalde det en ny sæson ifølge Showtime, der har fået instrukser fra Lynch & Frost selv om at kalde den “The Return”) giver lidt til alle typer af publikum. Den samler relativt godt op, hvor den blev forladt, og på den anden side så har den en helt masse andet på hjerte. Dette kombineres med nye og gamle persongallerier og sidehandlinger.

Det er slow-art, og det er ment som det største kompliment til serien. Det går ikke hurtigt, dialogerne og scenerne er lange, men ikke destro mindre interessante. Kender man lidt til David Lynch og hans liv, så vil man vide at Transcendental Meditation er en stor lidenskab for ham. Det synes jeg tydeligt fremgår af denne serie. Serien hypnotiserer dig, og tvinger dig ned i tempo. Det er en teknik som udfordrer vores tålmodighed. Og jeg tror at dette netop er en af omdrejningspunkterne for “The Return”. Den vil udfordre din måde at se serier på.

Du kan træffe en beslutning, når du logger på HBO Nordic for at se et afsnit. Du kan prøve at analysere og kapere alt hvad du ser, og du kan lade dig frustrere og fascinere. Du kan også blot lade dig rive med og observere, som beskuede du et stort stykke kunst, mens du dykker ned i din underbevidsthed. Jeg selv har langt hen ad vejen, valgt at gøre det sidste.

Mit store hjerte for “Whodunnit” serier, kan dog ikke lade være med at prøve at stykke det hele sammen, og hvis man har set de tidligere sæsoner og set filmen Fire Walk With Me, så er der faktisk rigtigt mange ting der giver mening. Jeg er dog overbevist om, at man får langt mere ud af “The Return”, hvis man giver lidt slip på sin indre Sherlock Holmes og blot lader sig rive med. Det er ikke alt der bliver sagt, og det er ikke alt der bliver serveret, så her bliver man skuffet som seér, hvis man vil have valuta på den konto. Man kan jo spørge sig selv, om alle svar på livets mysterier bliver serveret i virkeligheden?…Nej vel.

Læs også: 10 clues til en bedre forståelse af Twin Peaks-universet før The Return

Hvis der er noget Twin Peaks-universet kan, så er det at få bloggere, journalister, fans og avantgarde filmkritikere til tasterne. Det hele skal gerne dissekreres. Gerne på så højpandet og finkulturel vis, at jeg er sikker på skaberne af serien nogle gange griner lidt af det. Vi vil gerne finde en mening og intellektuel dybde i hvert enkelt afsnit, og bevares jeg gør jo selv det samme. Men det der er essentielt er, at det nok i virkeligheden giver mest mening i Frost & Lynch´s hoveder. Så jeg kan næsten garantere, at der ikke findes en eneste 100% korrekt analyse af Twin Peaks.

( Kyle MacLachlan/Good Cooper)

Selvom det virker sort, for det utrænede øje og sågar også for Twin Peaks-entusiaster til tider, så er der tænkt over alle detaljer. David Lynch især, har en meget intuitiv og kunstnerisk tilgang til at lave film og serier. Han bruger elementer fra hans liv, og kommer på instinktive idéer, der kan udmunde sig i en karakter eller en scene. Tag bare eksemplet hvor set-dresseren Frank Silva ved et tilfælde fangede David Lynch`s interesse, fordi han sad for enden af Laura Palmers seng, da de filmede serien, blot for senere at dukke op i en spejlreflektion ved et tilfælde. Sådan blev karakteren BOB til!

(Frank Silva/Killer Bob)

I den nye udgave af serien, har det bizarre fået et nyk op, og vi bliver ikke skånet for LSD-agtige sekvenser, hvor det er svært at skilne virkelighed fra drøm. Grundlæggende er der skruet op for alt hvad der er Lynch-agtigt. Specielt afsnit 8 går over i historien som noget nær det største sansebombardement, man kan udsætttes for som uskyldig seér. Jeg personligt elskede det, men havde nok håbet på, at jeg var lidt mere udhvilet da jeg så afsnittet!

(Agent Cooper og den surrealistiske karakter

Naido i “The Return”)

The Return foregår som sagt 26 år senere. Mange af de velkendte ansigter fra de foregående sæsoner er tilbage, og en masse nye ansigter er kommet til. Vi møder bl.a: Dougie Jones som er en katatonisk udgave eller doppelganger af Agent Cooper. Dougie mest af alt minder om en sløv Elvis i karrierens efterår. Vi møder også et talende træ med en hjerne, som leder tankerne hen på David Lynch filmen Eraserhead. Vi ser en uhyggelig glasbox i New York, som kunne være en slags port til en anden dimension. Og vi møder en mere dæmonisk og ondsindet udgave af Agent Cooper, der gør sin entre til en uhyggelig men også ret cool udgave af sangen American Women. Naomi Watts spiller i “The Return” Dougie Jones`s kone, og hun understreger overlegent, hvorfor hun er en af mine favoritskuespillerinder. Derudover er Laura Dern, Robert Forster og David Duchovny også at finde på rollelisten.

(David Duchovny/Transvestitten og FBI chefen Denise Bryson)

Twin Peaks er flyttet hjemmefra

Når man hører navnet Twin Peaks, så vil man med det samme tænke, at man ligesom for 26 år siden skal tilbage til den lille by i det nordvestlige USA tæt ved Canadas grænse. Det illustrerer navnet “The Return” også meget godt. Sagen er bare den, at vi er rykket lidt rundt omkring i USA. Vi ser både handlingen udspille sig i Las Vegas og i South Dakota. Det tyder på, at Twin Peaks og alle dens dystre hemmeligheder også findes ude i verden. Måske er serien vores og Agent Cooper`s rejse hjem til Twin Peaks? Måske er det en rejse ind i os selv? eller tilbage til os selv? måske er det en tanke, at vi skal vende tilbage til noget vi ikke kender?

( Kyle Maclachlan /Evil Cooper)

Ja spørgsmålene er mange, og jeg kan kun opfordre dig til, at lade være med at snyde dig selv for den nye udgave af Twin Peaks. Læn dig tilbage og lad sanserne regere. Jeg lover, at du ikke har set noget som Twin Peaks “The Return!

https://www.youtube.com/watch?v=khwuhgxjoXU

Læs også: Anmeldelse af Twin Peaks The Return afsnit 1-4

Læs også: Hør lidt om premieren på Twin Peaks, da Vi Elsker Serier igen gæstede P1!

Læs også: Stedets magt: Twin Peaks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like