Kan du huske serien? Beverly Hills 90210

(Foto: Beverly Hills 90210/90210 Productions)

Svaret er nok ja, for Beverly Hills 90210 var ikke bare en af 90’ernes største tv-succeser. Det er også en af de serier, der har været sendt flest gange på dansk tv. Paradoksalt nok var serien langt fra en øjeblikkelig succes på amerikansk tv, og det var først med anden sæson – og via en taktisk genistreg (man sendte serien om sommeren, mens der ellers kun var genudsendelser) – at Beverly Hills 90210 bragede igennem.

(Foto: Beverly Hills 90210/90210 Productions)

Det er karaktererne og deres interne forhold, der driver serien fremad. Vennegruppen består af søskendeparret Brandon og Brenda, Kelly, Steve, Dylan, Donna, David, Andrea og senere blandt andre Claire, Noah, Valerie, Gina, Matt, Janet og Jesse. De dater på kryds og tværs og indgår i skiftende alliancer og konflikter i forhold til livets både større og mindre problemer. Dramaet består i, hvordan disse karakterer klarer disse udfordringer, og ikke mindst, hvad de føler imens. Trivielt og ligegyldigt er et take på denne form, et andet er, at det er lærerigt og værd at spejle sit eget liv med dets op og nedture i.

Se den klassiske intro-sekvens fra de tidlige sæsoner af Beverly Hills 90210 her:

Beverly Hills 90210 var banebrydende på det tidspunkt, den kom frem. Den behandlede temaer, som tidligere havde været ildeset i ungdomsserier. Temaer som sex (eksempelvis Donnas ‘kamp’ for sin uskyld), stoffer (Dylan, David, Noah, ja selv Kelly, havde alle problemer med dette) og våben (Davids ven Scott skyder sig selv) blev taget op og skaberne af serien markerede på denne måde, at den amerikanske ungdom ikke var så poleret som den ellers blev fremstillet.

Seriens dramatiske højdepunkter er efter min mening mordet på Dylans far, hans ‘genopstandelse’, Dylans kones død, Brandon og Kellys kolde fødder på deres bryllupsdag, Dylans tilbagevenden til serien og Donna og Davids bryllup. Man kunne formentlig nævne mindst 20 andre store begivenheder, men det er altså disse, der har brændt sig fast hos mig og dukker op her 20 år senere.

(Foto: Beverly Hills 90210/90210 Productions)

Serien blev oprindelig sendt mellem 1990 og 2000, og de 10 sæsoner man nåede at producere indeholder i alt 293 afsnit. Der er lavet en række spin-offs på serien. Mest kendt er nok Melrose Place, som også må betegnes som den største succes, hvorimod 90210 fra 2008 nok var den mest hypede. Ingen af de efterfølgende serier har dog tilnærmelsesvis opnået samme status som den oprindelige ‘Beverly’.

(Foto: Beverly Hills 90210/90210 Productions)

Holder serien i dag? Både ja og nej. Det er klart, at en del af de temaer der tages op i serien, kan virke forældede (i hvert fald ikke banebrydende for en seer anno 2018). Men det er måske heller ikke så mærkeligt, da Beverly Hills 90210 jo snart kan fejre 30 års jubilæum, og vores verden ikke har stået stille i alle disse år. Men jeg tror, at serien den dag i dag sagtens kan fascinere den målgruppe, den også oprindeligt var henvendt til. En teenagers problemer er jo – til trods for hvad man selv tror i den alder – ikke sønderligt unikke, og der vil derfor være en del genkendelse at hente i serien for mennesker i den aldersgruppe. Når jeg ser et afsnit i ny og næ på tv er det mest for at malke nostalgiens utømmelige reservoir, for uanset hvor meget man er ‘vokset fra’ serien, så var Beverly Hills 90210 en central del af manges ungdom.

Læs også: Kan du huske serien? Skadestuen

Læs også: Uendelighed afbrudt: Da Beverly Hills 90210 døde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like