Kan du huske serien? Buffy – Vampyrernes skræk

Foto: Buffy/Stofa

I 1997 blev året, hvor Joss Whedons mangeårige brainchild, Buffy – Vampyrernes skræk (Buffy the Vampire Slayer og i daglig tale bare Buffy), fik tv-debut og blev en øjeblikkelig og kæmpe succes. Whedons mål var at skabe et alternativt feministisk idol, og det må man sige, at han kom godt i mål med.

Foto: Buffy/Stofa

Buffy nedlagde både vampyrer og dæmoner, og hun så brandgodt ud imens. Udover at producere en succesfuld spinoff, Angel, banede Buffy også vejen for, at Whedon sidenhen har skrevet for mange af de store franchises bl.a. Toy Story, Alien, Marvel og DC. Han er kendt for sin hang til fantasy og sci-fi samt et langsigtede plot og den måde, han ofte vender karakterer og situationer på hovedet på – som fx da Buffy, den 16-årige cheerleader, siger: ”I’m the thing monsters have nightmares about”.

Buffy forstår teenagere

Buffy Summers er den udvalgte vampyrdræber, som lever et hemmeligt liv, hun ikke selv har valgt, hvor hun kæmper mod mørkets kræfter. Mange dele af historien om Buffy lever op til den klassiske superheltefortælling og taler til et bredt publikum, men han fanger især pigerne, da de kan spejle sig i Buffy på en måde, de sjældent har kunnet med andre superhelte.

Meget af det, man ser Buffy gå igennem på skærmen, såsom at spidde vampyrer og besejre dæmoner, er svært at relatere til, men romancer, at snige sig ud om aftenen og lyve for sine forældre er noget, de fleste teenagere kan forstå. Derudover går Buffy en masse igennem, hun ikke kan tale om med andre end sine indviede venner, og den form for ensomhed og isolation fra resten af verden kendetegner også i høj grad det at være teenager. Det er den følelse, Buffy indkapsler, og som gør, at serien taler et sprog som alle kan forstå.

Bryder med stereotyperne

Buffy fortæller mange ting om, hvor vigtigt det er at kunne tilsidesætte sine egne behov for en større sag, men den handler også om, hvordan man balancerer i to verdener og de mange udfordringer, der er i en helt almindelig teenagers liv. Mange teenagere går meget op i udseendet, og selvom man ikke skulle tro det ved et første kig, har serien meget fokus på, at udseendet kan bedrage.

Foto: Buffy/Stofa

Buffy bryder stereotyperne ved at vende dem på hovedet, så man hverken kan dømme den pæne cheerleader, den kedelige bibliotekar eller de smukke vampyrer, undtagen Angel, på deres udseende, da de alle viser sig fra nærmest modsatte sider.

Bibliotekaren Rupert Giles spiller især en central rolle, da den viden og dømmekraft, han udviser, står i stærk kontrast til internettets lemfældige omgang med fakta, som stormer frem sideløbende med seriens udvikling.

I dag kender vi mere til vigtigheden af kildekritik og dømmekraft, når man søger information på internettet, og på den måde fremstår den fornuftige og grundige bibliotekar Rupert Giles som et levn fra en anden tid – på den gode måde.

Få et nostalgisk gensyn med Buffy i traileren til sæson 1

I hovedrollen som Buffy Summers har vi Sarah Michelle Gellar, der sammen med resten af sit slæng er virkelig godt castet til rollerne.  Nogle er er blevet kendte for andre ting, fx Alyson Hannigan, Seth Green og David Boreanaz, som har fået succes med andre serier og film.

Derudover er der også en længere liste over nu kendte gæsteoptrædener fra fx Wentworth Miller, Julie Benz, Clea Duvall, Pedro Pascal og Amy Adams, som alle leverer flotte præstationer.

En del af Seriesøndag

Med 145 afsnit fordelt på syv sæsoner, mellem 1997 og 2003, tog Buffy – Vampyrernes skræk stuerne rundt omkring i verden med storm. I Danmark var Buffy en del af TV2s Seriesøndag som blev et særligt søndagsritual for mange teenagere, mig selv inklusive – man kunne jo ikke bare streame afsnittet efterfølgende.

I dag har de feministiske idoler fået et andet look, og kampen har ikke den samme 90’er-action-charme, men den fascination af vampyrer og det okkulte, som Buffy genfandt, skinner stadig igennem i populære serier som fx The Vampire Diaries.

Selvom der er mange ting i Buffy, der hører en anden tid til, taler den et tidsløst sprog gennem den indre konflikt i hovedpersonen mellem hendes skjulte liv og hendes almindelige liv. Derudover er handlingen fængslende, og episoderne er fyldt med gys, action og kærlighed, som aldrig dør – what’s not to like?

Buffy – Vampyrernes skræk kan ses på Disney+ (sidst spottet den 2. marts 2022).

LÆS OGSÅ: Husker du serien? Riget

LÆS OGSÅ: Husker du serien? Batman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like