Kan du huske serien? McGyver

(Foto: McGyver/Paramount Television)
(Foto: McGyver/Paramount Television)

Jeg holder virkelig af dette format, som altid er en kærkommen lejlighed til at gå sin hukommelse igennem for tidligere tiders større eller mindre klassikere. Men da det kom til McGyver og spørgsmålet ‘Kan du huske serien?’ må jeg nok indrømme, at den havde jeg næsten glemt. På den ene side er dette jo ikke så underligt, da serien havde premiere flere år før jeg kom til verden. På den anden side brugte jeg altså ret mange timer hjemme på teenageværelset med at se serien, på et tidspunkt, hvor min serie-horisont begrænsede sig til eftermiddagsfladen på det der dengang bare hed TvDanmark.

For dem der – ligesom jeg havde – har brug for en opfriskning på serien, kan jeg fortælle, at McGyver blandede action- og spion-temaer og at man fulgte den altoverskyggende hovedperson Angus McGyver (spillet af Richard Dean Anderson), der som agent var speciel ved ikke benytte sig af skydevåben, men i stedet brugte sin intelligens og ingeniørevner til at uskadeliggøre the bad guys. Dette formåede han at gøre i næsten 140 afsnit (45 min. varighed) over 7 sæsoner fra 1985 til 1992. Serien var skabt af Lee David Zlotoff, der før McGyver blandt andet havde skabt sig et navn som screenwriter på Hill Street Blues – i øvrigt på samme vis som en af Twin Peaks‘ fædre, Mark Frost. Men det er så også den sidste connection mellem de to serier i denne omgang.

(Foto: McGyver/Paramount Television)

McGyver var en serie, der delte vandende – ligesom vi kender det i dag med serier som eksempelvis The Walking Dead (uden sammenligning i øvrigt). I McGyvers tilfælde gav dette sig til udtryk i, at serien hurtigt fik ganske mange seere, mens anmelderne var mere lunkne i deres tilgang. Om dette kan forklare, at spin-off projektet Young McGyver faldt til jorden med et brag efter pilot-afsnittet kan man jo kun gisne om, men det er nærliggende at tro, at man forsøgte at please en tilhængerskare uden at kvaliteten fulgte med. Så har Zlotoff haft mere held med sit reboot af serien fra 2016, der har Lucas Till (X-Men) i hovedrollen. Tredje sæson af denne serie har amerikansk premiere 28. september i år.

(Foto: McGyver/Paramount Television)

Og nu til det store spørgsmål: Holder McGyver den dag i dag? Både ja og nej. Jeg kommer aldrig til at binge 7 sæsoner af serien, det kan jeg nærmest garantere. Dertil er serien simpelthen for forudsigelig og afsnittene for ens, selvom man listede visse sociale problemstillinger ind hist og pist. Men fred være med det. Det samme kan man jo sige om andre serier, som jeg stadig har et fint (og nostalgisk) forhold til. Så det kommer måske mest bare an på personlig smag. Der hvor jeg faktisk synes, at serien har noget at byde på den dag i dag er i forhold til Angus McGyvers afvigen fra våbenbrug. Om dette karakteristika ved hans person er et bevidst partsindlæg i en amerikansk våbendebat fra seriens skabere ved jeg ikke. Men når man tænker over det, er McGyvers indstilling egentlig meget smuk (naturligvis ikke hvis du er fra NRA). Han er et symbol på, at du ikke behøver at møde oprustning, vold og uret med samme mængde af oprustning, vold og uret, men at det er muligt at stå op mod det onde med humane midler som intelligens, kreativitet og mod.

McGyver for President!

Læs også: Kan du huske serien? Rap fyr i L.A.

Læs også: Kan du huske serien? Boston Legal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like