Kan du huske serien? Rap fyr i L.A.

(Foto: The Fresh Prince of Bel Air/NBC)
(Foto: The Fresh Prince of Bel Air/NBC)

Om en uges tid er det præcis 28 år siden, at NBC for første gang blændede op for Rap fyr i L.A. (The Fresh Prince of Bel Air på originalsproget). Serien der, som de fleste nok er klar over, havde Will Smith (I Am Legend, I, Robot og Men in Black-filmene) i hovedrollen som (en fiktiv udgave af) Will Smith foregik i Los Angeles, hvor Will på foranledning af sin bekymrede mor søger tilflugt efter problemer med nogle hårde typer i sin hjemby Philadelphia.

I L.A. skal han bo hos sine mildest talt velstillede tante (første spillet af Daphne Reid, siden af Janet Hubert) og onkel (James Avery), og en stor del af seriens berettigelse er skildringen af det kultur-clash, der sker, når den boomende hip-hop-kulter (personificeret af Will) møder det mondæne og af klassiske dyder formede USA, som familien Banks står for.

(Foto: The Fresh Prince of Bel Air/NBC)

Det er – i mine øjne – i høj grad denne tidstypiske spænding mellem to kulturelle strømninger og klasser og det farverige persongalleri, der gør serien seværdig. Hvem husker ikke Avery i rollen som Philip Banks (‘Uncle Phil’ som Will siger), der holder af Will trods alle de besværligheder, han er skyld i. Eller den utilregnelige og kvindeglade Jazz (DJ Jazzy Jeff) og butleren Geoffrey (spillet af Joseph Marcell), der er klar med den ene tørre kommentar fuld af underspillet nedladenhed efter den anden. Stærkest står dog forholdet mellem Will og fætteren Carlton (Alfonso Ribeiro), der i bedste Gøg og Gokke-stil fremstår som et makkerpar, der på den ene side er uadskillelige, men som også frustrerer, irriterer og udfordrer hinanden på godt og ondt.

En række klassiske 90’er sitcoms er de senere år vendt tilbage med reboots, og det er derfor i denne sammenhæng en nærliggende tanke, at en serie med et popularitetsniveau som Rap fyr i L.A. måske også kunne tænkes at diske op med nye sæsoner i den nærmeste fremtid. Til dette er der dog (desværre ville nogen mene) kun at sige, at man ikke skal få sine forventninger for højt op. Will Smith har i hvert fald udtalt, at det er tid til et gensyn med Rap fyr i L.A. når (citat):

“HELL FREEZES OVER”.

Jeg forstår godt Will Smith. Jeg tror ikke, at man skal tolke hans udtalelse som en fornægtelse af seriens kvalitet eller lignende. Jeg tror nærmere, at han har forstået, at Rap fyr i L.A. har haft sin tid – og at den er overstået. Jeg holdt og holder af serien, da den har en god humor, som går rent ind. Man kan ikke være i dårligt humør efter et afsnit af serien. Men som nævnt ovenfor, drejer en stor del af seriens grundlag sig om 90’er problematikker. Jeg kommer derfor nok aldrig til at se hele serien (6 sæsoner indeholdende 148 afsnit af 23 minutters varighed) igen. Men et enkelt afsnit i ny og næ, hvis jeg tilfældigvis falder over serien, ville ikke gøre mig det mindste!

Du kan se den klassiske intro-sekvens til første episode af Rap fyr i L.A. her:

Læs også: Kan du huske serien? Boston Legal

Læs også: Kan du huske serien? Beverly Hills 90210

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like