Serier | Nyheder

Kan du huske serien? Robin of Sherwood

AfClaus Holm
2. marts 2019
Kan du huske serien? Robin of Sherwood
(Foto: Robin of Sherwood/BBC/ITV)

Del artikel

Vi skruer tiden tilbage til 1988. Dengang da Danmark fik en ny TV kanal – TV2. Det var store ting dengang, hvor DR ellers havde haft eneret på det nationale TV-medie.
https://imgix.vielskerserier.dk/2019/03/Robin1.jpg
(Foto: Robin of Sherwood/BBC/ITV)

Kun lokalstationerne havde udfordret dem og sendt lidt tegnefilm eller andre småting som modvægt til DR’s enevælde. Men TV2 lagde ud med at være nyskabende, og en af de ting, de havde indkøbt var en stor, international serie: Robin of Sherwood. Serien gik fra 1984-86 i Storbritannien, mens vi altså måtte vente til 88-89 med at se den. Og det var værd at vente på, for den var nyskabende på mange måder.

Robin of Sherwood var første forsøg på at kæde Robin Hood-figuren sammen med overnaturlige ting, i stedet for blot at være fægtekampe og bueskydning. I denne historie gik man ind og brugte nogle af de game druidesagn som baggrund for historien. Robin Hood bliver i denne fortolkning en slags mytologisk figur, The Hooded Man som er udvalgt af den druidiske gud Herne The Hunter. Robin af Loxley – altså ham, vi normalt tænker på som Robin Hood – er bare endnu en af de mange mænd, der har båret dette navn og han bliver dermed mere en legende end en mand.

Det værende sagt, så er alle de klassiske ting i en Robin Hood-historie her. Sheriffen af Nottingham, Lille John, Broder Tuck og Jomfru Marian (som i denne udgave har rødt hår, fregner og store fortænder!) er der selvfølgelig. Serien var også den første gang, Robin Hood havde en følgesvend der var araber eller muslim – noget, vi har set igen i stort set alle fortolkninger af Robin Hood siden da, ikke mindst i Kevin Costner-filmen. I denne serie hed han Nasir og kæmpede med to sværd, et i hver hånd, hvilket så meget imponerende ud. Robins hovedfjende ud over sheriffen er Guy af Gisbourne, Sheriffens højre hånd og en frygteligt irriterende type, som hader Robin af et godt hjerte – mest fordi han er dårligere til alt det, Robin kan…

Som sagt har serien magiske elementer i sig – Robins sværd er magisk og hedder Albion, han kæmper også mod troldmænd og dæmoner, og Herne bruger druidemagi. Men samtidigt er den fyldt med en livsglæde som få andre Robin Hood-versioner har haft. Man fornemmer virkeligt, at Robins mænd (m/k) kan lide livet i skoven, de elsker at være sammen og de kæmper forenet for en god sag. Skoven er også filmet i en skov der faktisk ligner de skove, den virkelige Robin Hood levede i, frem for dem, man normalt ser i Hollywood-versionerne af historien.

En særlig ting er musikken til serien, som er skrevet af det irske band Clannad. De fleste, der så med dengang, kan sikkert høre introen for sig, med den hviskende kvindestemme der sang ”Roooooobin….the hooded man!” Det var ikke normalt, at en så kendt musikgruppe lavede musik til en tv-serie, og det giver serien en helt særlig atmosfære.

Historikere har aldrig helt kunne blive enige om, hvorvidt der faktisk har levet en virkelig Robin Hood, men i de fleste legender er han enten en fattig mand, der bliver gjort fredløs – eller en adelsmand, der mister sin titel og gods til Sheriffen og/eller Prins John, og gjort fredløs derefter. Serien kom omkring dette ved, at Robin Hood som sagt er mere en titel – og da Robin skifter skuespiller mellem sæson 2 og 3 er det også et udtryk for dette. I de første to sæsoner spillede Michael Praed den fattige Robin, og i sidste sæson spillede Jason Connery den unge adelsmand.

Serien har en del år på bagen efterhånden, og det kan man naturligvis se – ikke mindst i nogle af de horrible special effects, hvor dæmonen i sæson 3’s Cromm Cruac episode nok tager prisen for dårligste special effekt på TV nogensinde! Alligevel har serien en fantastisk charme – ikke mindst fordi begge Robin’er er så vanvittigt karismatiske og intense i deres roller. Samtidigt er det som sagt forfriskende at se en Robin Hood se ud, som det VILLE have set ud – tøjet, mudderet, skoven, alt er så tæt på, som det næsten er muligt at komme det 12. århundrede, rent visuelt.

Serien bliver ofte sammenlignet med Dick Turpin, som gik på DR i gamle dage, og det er ikke helt tilfældigt, for det er den samme mand (Richard Carpenter) der har lavet begge serier, så de ligner hinanden meget, både visuelt og i måden, de tager en forbryder og viser de gode gerninger, han gør for de fattige. De to serier har også meget den samme humor i sig, og de samme restriktioner på kamp, som var reglen på engelsk TV dengang – man måtte kun rammes af pile i brystet eller ryggen, og sværdkamp måtte kun være sving med armen, aldrig stik!

Robin of Sherwood kan findes flere steder på nettet helt gratis – blandt andet kan man starte på Vimeo med at se første episode her: https://vimeo.com/242595993 - men også Hulu har serien liggende, og selvfølgelig er de ude på DVD.

Hvis man har lyst til at gå tilbage til en mere uskyldig tid i 1980’erne og nyde følelsen af ren, uforfalsket eventyrserie – så er Robin of Sherwood ikke noget dårligt bud.

Trailer til serien: https://www.imdb.com/title/tt0086791/videoplayer/vi3284047897?ref_=tt_pv_vi_aiv_1

Læs også: Kan du huske serien? Boston Legal

Læs også: Kan du huske serien? Batman

Del artikel

Andre Serier | Nyheder