Kultur | Nyheder

Lars Thiesgaard er stemmen bag mange kendte tegnefim: Men hvad lytter og ser han selv?

Af
Louise Elly Meyer
30. december 2024
Lars Thiesgaard
Stemmeskuespiller Lars Thiesgaard / Foto: Privat

Del artikel

Hvad ser, læser, spiser, lytter og gør du for tiden for at give hverdagene værdi? Og hvad gør du for lidt? Det spørger vi nogle af tidens mest interessante folk om i ‘Status’. Her svarer den biografaktuelle skuespiller, lydbogsindlæser, tegnefilmsdubber og dialoginstruktør, Lars Thiesgaard, på alt.

Hvad har Pumba, Grisling, Master Yoda, Scooby-Doo og Sorteper til fælles? Svaret er deres stemmer. Det er nemlig Lars Thiesgaard, der står bag dem alle. Og det er kun et udpluk af hans overvældende tegnefilm-cv.

Faktisk er han den person i Danmark, der er krediteret for at have lagt stemme til flest roller. Tallet er over svimlende 700 karakterer, og for mange af os er han nok lyden af barndommen og alle de Disney-klassikere på VHS-bånd, der rullede hen over skærmen hjemme i stuen.

Men udover at være stemmen i børnefilm-universet er Lars Thiesgaard også en prisbelønnet lydbogsindlæser. I 2024 vandt han æresprisen ved Mofibo Awards for sit vidtspændende lydbogs-arbejde, der strækker sig fra alt fra hæsblæsende krimier til den højt elskede børnebog ‘Historien om den kæmpestore pære’.

Lars Thiesgaard
Lars Thiesgaard med sin kone Tine. Og Shrek
Foto: Privat

Netop nu er han atter aktuel som Pumba i den danske version af biograffilmen ‘Mufasa: Løvernes konge’. Vi fangede ham op til premieren på en telefonforbindelse fra Falster, hvor han bor med sin kone og deres plejebørn i en tidlige skovfogedbolig ved Corselitze Gods.

Undervejs i telefonsamtalen skifter han ind og ud af sin ‘civile’ stemme og Pumba og alle de andre fantasivæsener fra hans repertoire. En sand fornøjelse og en stor lydoplevelse. Vi byder Lars Thiesgaard hjerteligt velkommen her i ‘Status’.

Hvad er det første, du læser hver dag?
Vejrudsigten. Vi bor ude i en skøn skov. Hver morgen skal jeg køre vores plejebørn i skole, og jeg skal lige sikre mig, hvordan vi kommer af sted på den roligste måde. Skal jeg ud og skrabe frost af bilen? Hvor tykt tøj skal de have på? Jeg får lige en fornemmelse af, hvad det er for en dag, vi står overfor.

Hvad er din favorit-avis?
Det har altid været Ekstra Bladet. Jeg er sådan en, der læser alt, hvis jeg først går i gang. Jeg holdt Politiken som ung, og der brugte jeg jo to-tre timer på at læse alt, hvad der stod i den. Det havde jeg simpelthen ikke tid til, da jeg fik børn. Det tiltaler mig, at Ekstra Bladet har som motto, at de prøver at stille sig kritiske overfor magthaverne. Altid. Og så kalder de en spade for en spade. Der er ikke nogen, der er for store og for fine, og de skriver i et sprog, hvor alle kan være med. Nu har du jo ringet til Pumba, og han er altså en af folket.

Hvad er den vigtigste bog, du har læst?
‘Elementære oder’ af Pablo Neruda, en chilensk digter. Den tager jeg jævnligt frem og kigger i. Han skriver oder til chilensk digter. Han skriver oder til alverdens ting og begreber, som for eksempel ‘Ode til brødet, sørgmodigheden, regnen og alderdommen. Det er en hyldest til den mangfoldighed, livet kan være, hvis man får øje på det. Jeg synes, det er en daglig vitaminpille at læse en ode til noget, der er så håndgribeligt. Han åbner ens blik. I stedet for bare at putte noget i munden, smager man også på det.

Hvad gør du for at finde ro?
Er i naturen. Eller kigger ind i flammerne i brændeovnen – det bringer fred i sjælen. Det kan også noget at lytte til Keith Jarretts ‘The Köln Concert’ eller The Beatles. ‘Abbey Road’ er et fantastisk album.

Hvad er din største last?
Jeg er nok lidt en nyhedsjunkie, der hele tiden lige skal følge med i, hvad der sker. Da jeg var helt ung i 1978, kom jeg faktisk ind på Journalisthøjskolen. Men så opdagede jeg, at gennemsnitsalderen var 27 år. Jeg var 19 og var også kommet ind på sprogofficersuddannelsen, og jeg tænkte, at det nok var meget godt at prøve lidt først, så kunne jeg altid søge ind igen bagefter. Jeg flyttede til København og lærte russisk ude ved Svanemøllen, men så mødte jeg en, der gik på Skuespillerskolen. Sådan en skole anede jeg ikke, man kunne gå på. Skuespil og teater havde altid været min store passion, så det skulle jeg i hvert fald prøve. Og jeg kom sørme ind på skolen i Odense. Jeg nåede at lære russisk til en simpel samtale, men interessen for journalistikken, og hvad der sker i verden, har aldrig forladt mig, så det er nok lidt en last, at jeg lige skal ind på nyhedssiderne og kigge.

Hvad spiser du, når ingen kigger?
Jeg har en sød tand, så hvis jeg ved, at der ligger nogle småkager eller karameller oppe i en eller anden dåse, så kan jeg godt blive fristet til lige at snuppe en enkelt – det er der jo ingen, der kan se. Men det kan de så, når jeg har gjort det fem dage i træk. Jeg tror dog, at jeg er tilgivet. Det er i hvert fald ikke italesat som et problem.

Hvad spiser du rigtig tit?
Det er min hustru, der står for de varme måltider. Jeg har aldrig rigtig fået lært at lave mad. Men hun er heldigvis meget glad for grøntsager. Vi får måltidskasser fra Aarstiderne, så der er altid masser af friske frugter og lækre grøntsager. Som plejeforældre har vi også en forpligtelse til at lære børnene om sund og næringsrig kost.

Hvilken kunstner har du senest lyttet til?
En ny dokumentarfilm om Paul Simon, ‘In Restless Dreams’. Den varer tre og en halv time, og den er virkelig god.

Hvilken film/serie kan du se igen og igen?
‘Ratatouille’. Den er fuldstændig fantastisk. Det synes jeg, at mange af Pixars film er. Men ‘Ratatouille’ er så original en historie. Hvad er det mest umulige i verden for en rotte at blive? Jamen, det må være mesterkok i Paris. Og det, får Pixar os til at tro, kan lade sig gøre. Det giver jo sådan et kæmpe håb om, hvad der er muligt – at vi kan meget mere, end vi går og tror.

Hvilken ting gør dit liv lettere?
Vores bil. Det bliver svaret jo, når man bor ude på landet. Vi kan ikke undvære den, når vi skal til skole og arbejde.

Hvem inspirerer dig indenfor dit felt?
Karsten Pharao som lydbogsindlæser. Han er en fuldstændig fabelagtig fortæller. Og når han indlæser en lydbog, så mestrer han det, som jeg tilstræber, men som jeg stadigvæk øver mig på, og det er, at det lyder, som om han bare fortæller og ikke læser sætning for sætning højt. Han er et kæmpe forbillede for mig.

Hvor får man det bedste måltid på Falster?
Restaurant Ö i Nysted. Den ligger lige ved havnen, så man føler nærmest, at man sidder på en båd. De laver bare så god mad. Alt det bedste fra havet og vildtkød.

Hvor er dit yndlingssted på Falster?
Skoven og stranden. Skovene her er meget gamle, så der står nogle fantastiske egetræer.

Hvad gør du for lidt?
Jeg har længe snakket om, at jeg skal til at gå til morgensvømning, og nu skal jeg altså til at gøre noget ved det.

Hvad er dit motto?
Vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig. Det kan godt være, den er lidt slidt, men det er altså en god rettesnor, fordi det handler om, at man kigger ud over sig selv og sin egen mavefornemmelse. Som mange andre har jeg været meget optaget af stoicismen i de senere år. De gamle stoikere var meget optagede af at gøre det moralsk rigtige i livet, fremfor hvad der føles som det rigtige. Det, synes jeg, er meget inspirerende. At man går over den der lille bro og forsøger at sætte sig i den andens sted. Det har også givet mig meget mening i alle de år, jeg har arbejdet med tegnefilm. ‘Toy Story’, ‘Løvernes konge’, ‘Aladdin’ og mange af de andre handler om, at man opmuntrer seeren til at se verden fra en anden vinkel end sin egen.

Hvilken podcast lytter du til?
‘Elsker The Beatles’. For jeg elsker The Beatles. Den livsenergi og opmuntring, der er i deres musik, har altid talt til mig. Mine forældre syntes, det var noget larm.

Hvor er dit “happy place” på internettet?
Jeg har opdaget YouTube for ikke så længe siden. Der er virkelig mange gode ting at fordybe sig i. Jeg har også selv fået en YouTube-kanal, der hedder ‘Bagom filmen med Lars Thiesgaard’, hvor vi gennemgår mange af de film, jeg har arbejdet med. Til min store overraskelse har vi lige rundet 14.000 følgere.

Hvem ville du ikke kunne modstå at tage en selfie med?
Paul McCartney. Eller Ringo Star. Men jeg vil nok sige Paul. Han har altid sunget sig lige ind i mit hjerte.

Hvad var din seneste søgning på Google?
‘Vallak’. I aftes sad jeg og læste en godnathistorie for vores plejebørn, ‘Silas og den sorte hoppe’. Den er lidt gammeldags i sproget, og så dukkede ordet ‘vallak’ op. Det er åbenbart en hest, der er kastreret.

Hvad er det sidste, du gør hver dag?
Går en tur med hunden. Vi går den samme lille tur hver aften i skovbrynet, hvor vi bor. Den ene aften er der stjerner, den anden er der helt diset. Nogle gange suser vinden i træerne. Hunden går og snuser til alt muligt, og jeg prøver også at være til stede lige der i natten. En lillebitte tur kan have så mange forskellige oplevelser i sig.

Lars Thiesgaard

Født 1959 i Sønderjylland. Bor på Falster. Gift med Tine. Har en søn og en datter. Uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Odense. Er lydbogsindlæser, tegnefilmsdubber og dialoginstruktør. Har sin egen YouTube-kanal ‘Bagom filmen med Lars Thiesgaard’. Kendt som ‘manden med de 1000 stemmer’. Vandt æresprisen til Mofibo Awards 2024 for sit arbejder som lydbogsindlæser. Har siden 1989 lagt stemme til Disney-figurer. Den første var Prins Erik i ‘Den lille havfrue’. I 1994 vandt han prisen for den bedste versionering af ‘Løvernes konge’ som bedste dubbing i verden. Har lagt stemme til over 700 roller i løbet af sin karriere.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omAnimationInterview

Andre Kultur | Nyheder