Lidt spådomme om den nye sæson af Twin Peaks…..Og en ny fed trailer der afslører lidt mere!

 

10 spådomme mens vi venter på Twin Peaks

 

Det kan ikke længere komme bag på nogen, at vi her på Vi Elsker Serier ser umådeligt frem til Twin Peaks. Uanset hvad der venter os, er dét at lave en opfølger til en så markant kultserie et bevis på modet hos David Lynch og Mark Frost. Og så beder vi bare til, at resultatet ikke bliver som opfølgeren til den fantastiske The Boondock Saints: en to’er som aldrig, ALDRIG skulle have været lavet. Det er ikke megen information, der er kommet ud omkring, hvad man kan forvente sig af de nye afsnit. Dette øger naturligvis bare nysgerrigheden og mængden af vilde teorier om, hvad der vil ske 21. maj – når første nye afsnit ruller over skærmen – og frem. Følgende er et forsøg på 10 spådomme om, hvad der med mere eller mindre (måske oftest mindre) god ret kunne tænkes at ske. Spådommene bygger på lige dele ønsker og kvalificerede gæt, og de veksler mellem at give udtryk for vidunderlig tyk Twin Peaks-nostalgi og mere overraskende elementer.

 

  1. Ungdom på dybt vand

Et i mine øjne klassisk Lynch-tema er at lade unge mennesker rode sig ud i noget, hvor de ikke kan bunde. I nærværende sammenhæng er det naturligvis oplagt at tænke på Donna, James og Maddys egenrådige forsøg på at opklare mordet på Laura Palmer og desuden Teresa Banks, Ronette Pulaski og samme Laura Palmers (tvungne?) eskort-/prostitutionskarriere. Man kan finde lignende eksempler i Lynchs spillefilm – særligt i Blue Velvet og Mulholland Drive. Man kan tolke denne ungdommens tendens til at kaste sig ud på dybt vand som et billede på en generel tendens i vores samfund, nemlig tabet af overleveret erfaring. I takt med verdens stadig hurtigere forandring, bliver de ældre generationers erfaringer devalueret, og man er dømt til at gøre disse erfaringer selv. Dét at bevæge sig ud, hvor man ikke har været før – hvor man ikke kan bunde – er jo egentlig ungdommens lod i en nøddeskal. I den moderne verden bliver alle derfor på sin vis ’unge’. Vi mærker ungdommens rådvildhed. Dette skildrer Lynch helt suverænt. Måske også i den nye serie.

 

  1. Agent Cooper drikker te

Hvor meget vi som fans af serien end ønsker en walk down memory lane, må og skal der slagtes nogle hellige køer. Lynch er ikke dogmatiker, og hvad kunne være mere dristigt at ændre på end Agent Coopers forhold til kaffe. Hvor langt denne flirt med teen skulle gå er naturligvis svært at sige. Har vi at gøre med et definitivt mokka-stop (af helbredsmæssige grunde? Spirituelle?) eller skulle det ’bare prøves’. Personligt er jeg ikke i tvivl – Cooper drikker stadig kaffe. Men… Jeg sætter mine penge på, at han får smagt på teen også.

 

  1. Surprise comeback af ’død’ person

Det er selvfølgelig et kendt og fortærsket træk at lade en person ’genopstå’ og dermed lade folk vide, at deres forventninger og overbevisninger ikke nødvendigvis vil holde stik. Men det virker. Det nemme bud er selvfølgelig at det bliver Leland Palmer, da Ray Wise er en del af cast også denne gang. Hans optrædener kan selvfølgelig være i form af flashbacks, men da han (på IMDB) er anført til at deltage i 18 afsnit, ville vi have at gøre med forholdsvis mange flashbacks. Lad os derfor kigge andetsteds hen og gætte på, at det bliver en person der ikke er anført på cast-listen endnu…. Måske en fra Fire Walk With Me-filmen (da. Laura Palmers sidste dage)?

 

  1. Agent Cooper optræder ikke i The Red Room

I sæson 1 og 2 eksisterede der en spænding mellem Agent Cooper og The Red Room. Når han var her, rykkede handlingen altid markant. Det agerede også fysisk lokation for det afgørende slag mellem hans gode og onde sider. Denne spænding kan næsten kun bevares, ved denne gang at skuffes. Ved ikke at forløses. Cooper kommer ikke til at optræde i The Red Room. Men hvem gør så? The Red Room er så centralt, at det vil indgå i serien. Så det bliver interessant, hvem der vil kunne drage fordel af de svar og forviklinger, der kan komme ud af at besøge det.

 

  1. De to peaks kommer til at spille større rolle

Jeg er en af dem der mener, at det mytologiske univers som sådan er den egentlige ’hovedperson’ i Twin Peaks. Kaffen, tågen, musikken og den moderigtige umoderne 50’er påklædning. Disse ting sætter scenen, skaber stemningen og giver os svar på centrale spørgsmål. Af samme grund synes de to ikoniske bjergtoppe at spille en rolle i de to første sæsoner, der sagtens kunne blive mere central i den nye serie. Det er klart, at deres dobbelte natur agerede konkret og jordnær pendant til de to lodges, til Sheryl Lees dobbeltoptræden, til de to gange Mike og Bob osv. Det dualistiske element hos Lynch var velafdækket i de tidligere sæsoner, men bjergtoppene kunne sagtens tænkes at indgå mere centralt i handlingen denne gang. De har trods alt – for at blive lidt metaforisk – været det højeste ’vidne’ til alt, hvad der er sket i den lille by indtil nu.

 

  1. En gammel kending er blevet borgmester

Hvorfor? Det kunne da bare være sjovt. At hænge nogle politiske temaer op på en af de yngre karakterer fra de første sæsoner, der nu har alderen til at være gået ind i lokalpolitik. Twin Peaks er udkants-amerika, og globale politiske ’problemer’ som provinsområders fremtid og stigende indvandring, kunne nemt integreres i dette setting. Det er selvfølgelig et åbent spørgsmål, om skaberne af serien finder dette relevant. Men hvis de gør, så ved I, at I hørte det her på Vi Elsker Serier først…

 

  1. Man kan bestille sushi på Double RR Diner

Her er vi i lidt samme boldgade som omkring teen. Tærte og kaffe rimer på USA som hakkedreng og brun sovs rimer på Danmark. Men selv i Danmark er der sket noget siden de tidlige 90’ere, og mon ikke man i Twin Peaks har åbnet op for globaliseringens vidundere. Den japanske forbindelse var i hvert fald til stede i sæson 1 og 2, så hvorfor skulle disse forbindelseslinjer ikke have givet sig til udtryk i en kulinarisk udveksling. Sushi og kaffe? Måske ikke. Men vi har jo allerede slået fast, at te er et gangbart alternativ.

 

  1. Der vil optræde en person med navnet Trump

Lynchs forkærlighed for en mere eller mindre symbolsk leg med sine karakterers navne er alment kendt. I sæson 1 og 2 var der eksempelvis sammenfald mellem sheriffen og en ekspræsidents navn, og den knap så begavede politisekretærs navn gav mindelser om betegnelsen for en idiot. Med tanke på dette, og på skabernes politiske og sociale bevidsthed, vil der med 100 % sikkerhed (måske) optræde en person med navnet Trump. Det er da klart. Hvordan denne person så optræder og behandles af de andre karakterer kan jo så blive interessant at følge og tolke på.

 

  1. Der vil indgå et nyt digt centralt for handlingen

Bob og Mike’s dræberdigt fra sæson 1 og 2 dukker stadig op i mit hoved fra tid til anden. Det var så mystisk, ondt og poetisk, og indfangede stemningen og universet i serien lige så godt som de utallige klip af fugtig, tåget bjergskov. Det kunstneriske gen hos Lynch kunne sagtens have forfattet noget tilsvarende denne gang. Måske ikke i form af en (i sæson 1 og 2) ikke opdaget anden strofe, men så et nyt digt. Lad os sige, at det første havde relation til kræfterne i The Black Lodge. Dermed kunne man lade det nye omhandle en helende kraft fra The White Lodge.

 

  1. Åbningsscenen bliver Cooper der kigger i et spejl

Denne spådom er måske lidt corny – og kunne måske tænkes at være for ’nem’ – da sæson 2 sluttede på netop denne vis. Desuden ville et klip med tåget skov være oplagt. Jeg drister mig dog til at holde fast i spejlscenen. Det er blevet understreget, at man ikke som sådan skal tænke på serien som en sæson 3, men hvis man startede som jeg gætter på her, ville man alligevel betone den kontinuitet, der må og skal være mellem den oprindelige serie og nu. Desuden er Lynch ikke bange for at benytte sig af (citere om man vil) klassiske filmscener, hvilket der jo klart ville være tale om her.

Går nogle af disse spådomme i opfyldelse? Sandsynligvis ikke. Men når det er sagt, byder foregående 10 spådomme på nogle underliggende elementer, som jeg mener vil indgå, men hvis konkrete udformning så kan variere. Jeg taler om ungdommeligt overmod, brud med dogmatik, comebacks, nytænkning, det mytologiske, det politiske, det symbolske, det poetiske, kontinuitet fra de tidligere sæsoner og citering af filmhistorien. Vil vi se dette? Ja – uden tvivl! Vi glæder os til 21. maj. Indtil da må man nyde de korte teasere og Vi Elsker Seriers-podcast, hvor Karsten og Kim – med udgangspunkt i netop disse teasere – binder fascinationen omkring de gamle sæsoner sammen med forventningerne til det der må komme…Den kan du høre lige her!

Du kan se den splinternye og cool teaser for den nye sæson her nedenunder. Der er endelig kommet lidt flere ansigter på, vi glæder os, og nu er der kun 10 dage tilbage!

https://www.youtube.com/watch?v=vsdRG0mJj-w

Dette indlæg er skrevet af Jonas Østengaard

Læs også: 5 grunde til at se den nye sæson af Twin Peaks!

Læs også: Kryptiske titler til de to første afsnit af Twin Peaks!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like