Making a Murderer – hvem er skyldig?

Spørgsmålet er ikke om du har set Making a Murderer, men hvor hurtigt du så den. Skulle du alligevel ikke have haft chancen, så lad endelig være med at læse videre lige nu for artiklen er fuld af spoilere. Vi er her, når du kommer tilbage om et par dage.

Who’s making who i Making a Murderer?

Systemet skulle helst være til for at beskytte os, men i dokumentarserien Making a Murderer om Steven Avery, symbolet på USA’s underklasse, forholder det sig lige modsat. I kølvandet skabes der mordere og ofre, men hvorfor det kan nå så vidt diskuteres i det følgende:

Avery hængt ud
Doku-serien argumenterer overbevisende for at Steven Avery har fået en mistænkelig unfair retssag og nok er blevet uskyldig dømt for mordet på Teresa Halbach. Averys forsvarsadvokater har forgæves forsøgt at overbevise den allerede mediepåvirkede jury at han er offer for en sammensværgelse sat i værk af Manitowoc Countys politi. Ved at hænge Avery ud som morder undgår de den retssag, hvor de var sagsøgt af netop Avery for at have sendt ham 18 år i fængsel for en forbrydelse han ikke havde begået i 1985. En retssag som kunne vælte alle de implementerede, men som nu aldrig bliver til noget eftersom at Avery nu igen sidder fængslet. Som den skumle anklager minder juryen om, at hvis dette vanvittige scenarie skulle være tilfældet, så skulle politiet have slået Teresa Halbach ihjel for at opretholde magtbalancen i Manitowoc County. Kan det virkelig være sandt?

Fængslet skabte en morder
Dokumentaren er filmet over 10 år og nedkogt til en velkomponeret socialrealistisk krimiserie om den lille mand mod det kyniske system. Der er brugt underlægningsmusik, twists og cliffhangers i denne utroligt overbevisende fortælling om, hvordan magtmennesker i systemet kan hænge de svageste ud som mordere for at sikre deres egen overlevelse. Hvor meget af den egentlige sandhed er siet fra for at fortælle denne historie ved vi ikke. Steven Avery kan faktisk godt være skyldig i mord. For efter at han første gang blev hængt ud, ydmyget, dømt og sat bag lås og slå i 18 år af systemet for en forbrydelse han ikke har gjort, er det måske ikke underligt at der i denne proces faktisk blev skabt en morder.

Hvorfor tror du Teresa Halbach er død?

Making a Murderer kan ses på Netflix og du kan læse min anmeldelse af serien her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like