Serier | Guides

Min yndlingsserie: 'Breaking Bad'

AfChristian Achton Friis
31. marts 2021
Min yndlingsserie: 'Breaking Bad'
Foto: Breaking Bad / Sony Pictures Television

Del artikel

Jeg vil selvfølgelig anbefale dig at se den, for den er virkelig god, men jeg ved også, den ikke er for alle.

Jeg har set 300 serier – Breaking Bad er den bedste.


Breaking Bad

Så inden jeg slutter af med at insistere på, at du ser den, vil jeg uden spoilers forklare begrundelsen ret grundigt. Vi har med en af verdens bedste serier at gøre, det siger mange og min forklaring kommer her.

Den bedste ud af mange

130 af dem har jeg skrevet om og anbefalet. Her topper mit serie-nørderi nok, men det gør også, at jeg ved ret præcist, hvilke af disse mange serier, der er bedst.

Top tyve er fantastiske oplevelser, top ti er svimlende godt. Og så er Breaking Bad altså bedst.

Neo-western med narkoplot


Breaking Bad

Han er også et geni, der betræder nye territorier og må lære at følge eller bøje spillereglerne. Han er genial, men en amatør i sit nye miljø og dermed en livsfarlig pestilens. Hans mission er helt klassisk, men han kommer også med noget, vi ikke har set før, når han bryder rammerne med sin overlevelseskynisme og sine overraskende ressourcer.

LÆS OGSÅ: Min yndlingsserie: 'The West Wing'

Forfatterne kan gøre, hvad de vil med denne karakter, når han først er etableret som utilregnelig – det gør de, og det er fedt.

Billederne fortæller og bliver til kunst

Naturen omkring byen er uendelig smukt filmet og stadig alvorligt dødbringende. I menneskets verden er til gengæld intet smukt. Huse, indretning, biler, tøj og andre æstetiske valg gjort af personer er uskønt.

Der er særligt lidt eyecandy i denne rå serie, og det ligner en pointe. Øjet hviler ikke lækkert ved det, som er skabt af mennesker, og persongalleriet er ikke lige til at forelske sig i. Igen fortæller indstillinger og beskæring med, når der filmes uskønt nedefra eller tiltet, så et ansigt eller en krop forvrænges en smule.

Suveræn casting og uafrystelige karakterer


Malcom in the Middle, Your Honor

Ved hans side finder vi hans provokerende blide og krævende kone, Skyler (Anna Gunn - Deadwood). Hank (Dean Norris – Better Call Saul, Starship Troopers) er den alt for retskafne og platte svoger, der som narkobetjent er en stor sten i skoen hele vejen. Mr. Whites sidekick Jesse Pinkman (Aaron Paul – WestWorld, Fast&Furious, El Camino) er et letbenet og genialt element, der konstant repræsenterer en nervøs tøven og formulerer moralen i suppedasen af umoral. Der er håndlangeren Mike (Jonathan Banks – Beverly Hills Cop, El Camino) med det arketypiske stenansigt og hans ubehageligt forfængelige chef, Gustavo Fring (Giancarlo Esposito – The Mandalorian).

LÆS OGSÅ: Ny serie med ’Breaking Bad’-stjerne på vej

Og selvfølgelig Saul Goodman (Bob Odenkirk - Better Call Saul), der er en af de bedste opfindelser på TV, helt på højde med fx Fraisher Crane i underholdningsværdi med sin inkonsekvens og kompleksitet. I øvrigt helt i orden at denne karakter fik sin egen serie; Better Call Saul. Alt i alt en forrygende samling af karakterer, der lever længe med dig. De er alle bygget på en form for ekstrem realisme, så du tror på dem og samtidig køber fiktionens friheder. I et manuskript, der både fungerer på arch-plan og replikniveau, ser det ud til at have været en leg at udvikle disse personer. Det er i hvert fald stærk underholdende.

Den suveræne autor


Better Call Saul, The X-files, El Camino

Ydermere presser han udtrykket. Et eksempel er et drømmende lidt uvirkeligt sort/hvid flashforward, der åbner anden sæson. Dette knytter an til et flystyrt i slutningen af samme sæson, der først får konsekvenser i tredje sæson.

Resultatet er syret og underfortalt og et flot eksempel på, at Mr. Gilligan tør at lave antydningerne, der hægter det hele sammen og faktisk gør serien til kunst i små fraktioner. Og så skaber han senere den bedste slutning på en serie nogensinde.

Sikke et kick

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Your Honor' er spild af gode skuespillere

Måden man kastes ind i Breaking Bad er vild. Et meget smukt billede af himmel og ørken, hvor et par bukser daler ned, brydes brutalt af fuldstændig håndholdt og hårdt klippet action. Hvorfor er vi i en autocamper, hvem er folkene i de snavsede underbukser og iltmasker, hvad i alverden sker der. Det er in medias res taget helt ud til kanten. Altså det fortællegreb, der bruges, når en fortælling starter midt i begivenhederne. Og her er det virkelig godt brugt. Med overraskelse og desperation præsenteres vi for en flig af karakterer og plot. Og inden længe klippes der til en ret stillestående og kedelig hverdag. Sikke en dynamik.

USA's fald


Breaking Bad

I Breaking Bad tager Walter White det, han vil have og skaber sit eget. Ofrene er dog så store og vejen mod resultatet er så grimt, at det ikke ser tillokkende ud i sidste ende. Der er uskønt i denne del af USA, området og menneskesindet er smadret, naturen er skøn og dæmoniseret.

Mennesket, civilisationen, friheden og drømmen er tabt, der er ikke mere håb tilbage. Over 62 episoder degenererer han, de og vi. Der bliver kæmpet, men til meget lidt nytte. På den måde spiddes USA's hjerte af en genial fanatikers plan om frihed. Og det er så fedt.

'Breaking Bad' er fejlfri


Breaking Bad

Hvis jeg tænker på det hele; niveau af overordnet historie og ide, originalitet, manus, karakterer, cast, instruktion, skuespil, produktionsdesign, billeder, ambition, resultat og tidsløshed – så klarer denne serie cuttet.

LÆS OGSÅ: Breaking Bad: 5 uforglemmelige afsnit

Det er meget, meget usædvanligt, at der ikke er et svagt punkt. Jeg kunne godt fortsætte med i detaljen at udpege det geniale ved denne serie, men den skal også bare ses.

Et mesterværk – der nok ikke overgås


Breaking Bad

Det er maksimalt underholdende uden brug af lækre genveje til nydelsen. Breaking Bad er et mesterværk, fordi den fortæller en kantet og banal historie om et menneske og en by, der repræsenterer et grimt og forfaldent USA. Det er et bud på, hvordan mennesket degenererer, når det egentlig prøver at kæmpe og leve sin drøm ud. Det er virkelig flot.

Som lovet vil jeg nu insistere på at du får set Breaking Bad. Så ved du, hvor godt det kan gøres i serieland. Du får en ny reference fra øverste hylde og et nyt niveau for kvalitet. Og selvfølgelig får du en på opleveren, det er jo egentlig det, en serie skal give. Men tak for din tid, det var dejligt at fortælle om den bedste serie nogensinde.

Fakta om 'Breaking Bad'

Manus / instruktion: Vince Gilligan (Better Call Saul, The X-files, El Camino, Hancock)
Medvirkende: Brian Cranston, Aaron Paul mfl.
Sæsoner/år: 5 sæsoner på hhv 7, 3 x 13 og 16 episoder, der kørte i 2008-2013.
Streames pt på Netflix

LÆS OGSÅ: Luke Grimes fra 'Yellowstone': "Måske gør jeg noget rigtigt"

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i april 2021

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i april 2021

Del artikel

Læs mere omNetflix