Mine 5 favorit-introer

(Foto: The Americans/FX)
(Foto: The Simpsons/20th Century Fox Television)

Man kan nu om dage springe introen på sin favoritserie over på diverse streamingtjenester. Selvom man naturligvis er i sin gode ret til at gøre dette, synes jeg ofte, at det er lidt synd. En god intro-sekvens er med til at skabe en god serie, og når skaberne af serierne ramme helt rigtigt på dette punkt, ja så kan en intro være stærkt medvirkende til at skabe hele mytologien omkring en serie. Hvad ville Twin Peaks for eksempel være uden denne begyndelse:

Jeg har derfor sat mig for at liste de fem introer, jeg holder allermest af. Valget bygger naturligvis på min oplevelse af både introens egen kvalitet, og hvordan dens samspil med selve serien fremstår. Derfor vil en del af mine absolut favoritserier mangle på denne liste, da fokus nu ikke kun er på seriens generelle kvalitet, men på ‘den gode intro’. Jeg har desuden ved allerede at nævne Twin Peaks udelukket denne fra listen, men den kunne lige så godt have været med.

5. Sams Bar (Cheers)

Indrømmet: Vi er langt, langt tilbage i tiden nu. Men netop charmen ved en god, klassisk intro taler for valget af introen til Sams Bar. Serien om Sam Malone, der fostrede spin-off-serien Frasier, kørte fra 1982-1993. Men måske netop derfor, var der ikke samme fornemmelse af travlhed over introen til serien som man nogle gange ser i vore dage, og Gary Portnoys titelsang “Where Everybody Knows Your Name  har en munter melodi og ‘hjemlig’/tryg tekst, der indikerer, at nu skal vi hygge os med de karakterer, vi kender så godt, i de næste 30 minutter. Har man bare set Sams Bar én gang, ja så kan man synge med på introen, der derfor må betegnes som heroin for intro-freaks som mig. Klasse!

(Foto: Mad Men/AMC)

4. Mad Men

Animationen i introen til Mad Men viser et interiør der går i opløsning efterfulgt af en faldende forretningsmand, som de fleste af os nok forbinder med seriens hovedperson Don Draper. Jeg elsker denne intro af særligt to grunde. For det første, fordi den minimalistiske æstetik, introen udtrykker passer så godt til Mad Men‘s stilsikre udtryk. For det andet, fordi den varsler den åndelige og menneskelige deroute, Don Draper uundgåeligt må opleve serien igennem. Det helt konkrete fald i introen bliver et symbolsk – ja næsten mytologisk – fald. Seriens skaber Matthew Weiner blev kritiseret for netop dette fald (og dets påståede lighed med dem, der hoppede ud af Twin Towers 11. september 2001). Han har dog blankt afvist, at sekvensen skulle være ufølsom overfor de efterladte, da der – som han påpeger – for eksempel også var forretningsmænd, der hoppede ud af bygninger før 2001. Jeg er stor fan af symbolikken og æstetikken i denne intro, og den har fortjent fjerdepladsen på min liste.

3. The Simpsons

The Simpsons – og dermed også introen – er en integreret del af min barndom, ungdom og mit voksenliv. Det er sandsynligvis den serie, jeg har set absolut flest episoder af. Derfor kunne man også forestille sig, at jeg var blevet en smule træt af introen (som man for eksempel bliver af at høre Wonderwall på repeat) – men nej! Den holder 100% – hver gang. Om det er vanens magt, den høje kvalitet eller de små variationer fra gang til gang, det ved jeg simpelthen ikke. Men der er ingen tvivl om, at når det kommer til ikoniske intro-sekvenser, så er The Simpsons med helt deroppe hvor det er rigtig sjovt.

2. True Detective (sæson 1)

På samme måde som med Sams Bar, spiller musikken også en markant rolle for mit valg af introen til True Detective på andenpladsen. The Handsome Family’s “Far From Any Road” er et mesterværk, og man skulle tro, at sangen var skrevet til True Detective, så godt fungerer serie og nummer sammen. Sangen er dog 11 år ældre end serien, og fik dermed et gevaldigt revival, da Rust Cohle og Marty Hart tryllebandt de fleste af os. Sangen har en dreven, western-melankolsk stemning over sig og passer derfor fantastisk til Louisianas “psychosphere”. Sekvensens trøstesløse billeder, hvor farverne er begrænset til et absolut minimum markerer også, at vi nu skal være vidne til et afsnit af en serie, hvor alt håb (næsten) er ude. Sekvensen bliver den visuelle pendant til Cohles filosofiske pessimisme.

(Foto: The Americans/FX)

1. The Americans

For mig står introen til The Americans som den absolut bedste. Den er faktisk den korteste (kun godt 25 sekunder), men det passer perfekt, da man har skåret helt ind til benet og kun ladet det essentielle blive tilbage. Jeg fik oprindeligt serien anbefalet af en god ven, og jeg var hooked allerede efter introen – altså før jeg havde set bare 1 sekund af handlingen. Stykket sammen af historiske billeder og optagelser samt billeder af seriens hovedpersoner, fremstår introen som en video-collage, der komprimerer og sætter scenen omkring det historiske element, som serien generelt lever af at fremvise. Det hektiske “The Americans Theme” af Nathan Barr symboliserer – i mine øjne – hovedpersonernes konstante væren-på-vagt. De er altid i fare for at blive afsløret – og det hænger smukt sammen med musikken her.

Der findes en masse andre rigtig gode intro-sekvenser, men ovenstående er dem, der har brændt sig fast hos mig. Jeg håber, at fremtiden vil bringe nogle, der kan slå The Americans af pinden.

Læs også: Mine 10 bedste serier på Netflix

Læs også: 5 mystiske citater fra Twin Peaks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like