Når paranoia bliver din passion

(Foto: Westworld/HBO Nordic)

Noget af det vi elsker allermest på Vi Elsker Serier-redaktionen er at diskutere teorier om vores favoritserier. Særligt dem, hvor teorierne er baseret på en gennemgribende følelse af paranoia. Hvem taler sandt, og er der ikke en reel mulighed for at vedkommende har skjulte motiver eller en sindrig plan?

For er serier ikke allerbedst, når man frygter for hovedpersonernes liv, og måske samtidig ikke er helt sikker på, hvor vi har dem? Tvivlen er med til at holde spændingen i en stram snor, og det er et glimrende samtaleemne. For hvilket hold er du med på? Hvem tror du taler sandt?

Der er mange serier, der er gode til at understrege en konstant stemning af paranoia. True Detective, Twin Peaks: The Return og Black Mirror er et lille udvalg, der kan tales godt og længe om. Men her skal det særligt handle om dystopierne The Handmaid’s Tale og Westworld, der endelig er tilbage på vores streamingtjenester og vi har glædet os helt enormt til at blive fyldt op af den velkendte følelse af paranoia, der følger med i begge serier.

(Foto: The Handmaid’s Tale/Hulu)

En konstrueret verden

The Handmaid’s Tale får med sin dystre historie og univers etableret en fornemmelse af konstant overvågning og frygt. Ligesom George Orwells 1984, bliver hovedpersonen, Offred, i The Handmaid’s Tale undertrykt af et nyt, diktatorisk styre med religion som fortegn. På samme måde som i Orwells dystopi er bøger og information blevet et magtredskab, der tilbageholdes fra de fødedygtige tjenerinder, som rituelt voldtages for at kunne levere børn til de barnløse magthavere.

Den konstruerede verden i serien understreges ved brugen af røde kapper, som tjenerinderne iklædes. Den røde farve er baseret på vores egen histories brug af farven. Udover at veje tungt på symbolskalaen, hvor rød sammenkodes med styrke og oprør, er farven også blevet brugt som et tegn på Maria Magdalene. Men den røde farve blev også brugt som fangedragter til krigsfangerne i Canada under Anden Verdenskrig. For rød er meget let at se i sneen! I anden sæson af The Handmaid’s Tale ulmer et oprør under overfladen. Men det er svært at regne ud, hvem man kan stole på. Er der spioner blandt tjenerinderne? Spændingen nærmest dirrer i luften, mens vi hepper på June og alle de andre.

(Foto: Westworld/HBO Nordic)

Menneske eller robot?

I Westworlds 2. sæson bliver det skarpt definerede western-univers udvidet med introduktionen af Shogun-world. Hvilket også har betydet, at vi nu ved at der er seks verdener i alt. Der er også flere teorier om at robotterne måske kan reproducere sig selv, på grund af titelsekvensen, hvor man kan se en robot holde et robotspædbarn.

Styrken ved seriens første sæson var blandt andet, at man blev i tvivl om hvem der var robotter og mennesker. Derfor var det heller ikke til at vide, hvornår en person ville skifte retning eller tage en afgørende beslutning. Og det fungerede ekstremt godt.

Paranoiaen greb fat i seerne, og det væltede frem med indviklede fanteorier, særligt på sitet Reddit, hvor konspiratorikerne har frit lejde. At skaberen, Jonathan Nolan, også har vist sig at have en god portion humor over for alle teorierne har været en glædelig overraskelse. Her på Vi Elsker Serier hoppede vi i med begge ben, da han annoncerede offentliggørelsen af en video, der afslørede alle plottvists i den kommende sæson. Det viste sig dog at være en stor practical joke, hvor en af hovedrolleindehaverne, Evan Rachel Woods, leverede en smuk cover-version af Rick Astleys kendte melodi Never Gonna Give You Up.

Vi elsker at falde ned i paranoiaens kaninhul sammen med vores favoritserier, og der skal nok komme meget mere af den som afsnittene af hhv. The Handmaid’s Tale og Westworld får premiere.

Læs også: Anmeldelse af Westworld sæson 2

Læs også: Serietjek i maj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like