Overblik over Black Mirror 1-2-3

(Foto: Black Mirror/Netflix)

For en del år siden skrev jeg en bog, hvor jeg omtalte serien The Twilight Zone som noget der ikke ville kunne fungere på TV i dag. Moderne seerne vil ikke have tålmodighed til at se en time med så meget dybde, så meget historie og så intelligent dialog. Jeg er glad for at sige at jeg tog fejl. Black Mirror er alt dette, og mere til.

Selvom Black Mirror har ligget på Netflix i flere år, er det først nu, jeg har fået dem set. Jeg så dem til gengæld henover ganske få dage og er afsindigt vild med dem. Black Mirror er unik i den henseende at det er første gang en serie er blevet ført videre fra dens ”oprindelige” hjem på eget netværk, uden at de fik chancen for at forny den. De to første sæsoner blev nemlig vist på BBC Channel 4 i 2011 og 2013. Der var tre episoder i hver (og en julespecial efter sæson 2) og var en tilbagevenden til den form for serie, som The Twilight Zone var: enkeltstående, dystre historier, ofte med et ulykkeligt eller uventet tvist i slutningen. Episodernes cast var stort set kun britiske skuespillere (med undtagelse af Jon Hamm fra Mad Men, som spiller en hovedrolle i juleafsnittet). Sæson 3 og 4 blev produceret direkte til Netflix, og her begyndte producenten at bruge mere kendte stjerner, også amerikanere (formentlig for at appellere mere til det amerikanske marked).

Da hver enkelt historie står alene, og man ved at fortælle om dem risikerer at spoile, så er det svært at tale om de enkelte episoder, men jeg vil prøve alligevel. Men først et par ord om serien i sin helhed.

Teknologi har alle dage fascineret mennesker, og i vores nuværende samfund går teknologiens udvikling så hurtigt, at det ofte er svært at forestille sig, hvor vi ender henne. Alle episoderne i Black Mirror foregår ”i morgen”, altså i en meget nær fremtid som vi sagtens kan genkende vores dagligdag i. Hvert afsnit udforsker forskellige aspekter af den hurtigt udviklende teknologi og hvor den vil bringe os hen – ikke altid med særligt lykkelige slutninger.

Et par af de landvindinger, som forfatterne har fundet på er:

– Intelligente øjne, enten som kontaktlinser eller implantater, hvor man kan fotografere, se folks sociale medier og lignende direkte på hornhinden.

– Interface-apparater, så man kan føre sin bevidsthed ud af kroppen og ind i en virtuel virkelighed i kortere eller længere perioder. I denne virkelighed kan man både se, høre og føle virtuelle stimuli. Her kan man spille spil, eller bare snakke med andre brugere… eller mere frække ting, hvis man har den slags lyster.

– Implantater, så man kan se sine minder igen og igen, og endda vise dem på en tv-skærm, a la Chromecast.

– Synlige social media-point, som automatisk afslører for alle, hvor populær, dygtig og vellidt du er.

Flere af ovenstående ting er blot et stenkast fra de muligheder, vi har i dag, og man kan meget nemt forestille sig hvordan samfundet ville tilpasse sig til dem, ligesom det har tilpasset sig til sociale medier, smartphones og Pokemon Go. I episoden The Entire History of You, som handler om de førnævnte implantater til at gemme og gense minder, optræder der en karakter som har mistet sit implantat. Hun er blevet overfaldet og har ganske enkelt fået den skåret ud af hovedet. Alle andre i scenen kan slet ikke forstå hvordan det må føles ikke at have den mulighed. Præcis som vi i dag ser på en person, der ikke har en smartphone eller e-mail. Det er yderst tankevækkende.

På en måde er historierne lidt ens, især i de første sæsoner. De handler stort set alle om en eller flere personer, fanget magtesløse i en svær situation. Håbløshedselementet, krydret med den teknologiske paranoia, er det der gør serien så unik. Det betyder også, at episoderne der faktisk ender godt, virker meget stærkere, og man får følelsen af at være helt høj, når det faktisk lykkes hovedpersonen at klare sig ud med skindet på næsen.

Selvom det er tydeligt, at de forskellige episoder ikke foregår i samme verden, kan man alligevel rundt omkring finde små hints til, at de måske alligevel gør. En sang kan fx gå igen i flere episoder, og næsten hver gang man ser en tv-skærm med en nyhedsoplæser, er der hints til andre historier i de tekster, der ruller henover bunden af skærmen.

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

Første sæson består af tre episoder, The National Anthem, Fifteen Million Merits og førnævnte The Entire History of You. Den første fortæller om hvad der sker, da en populær prinsesse kidnappes og trues med henrettelse, hvis ikke Englands premierminister har sex med en gris live på TV. Den beskriver dels hvordan de sociale medier kan påvirke politikeres beslutninger (hvor hurtigt offentlighedens tillid kan vende) og viser den verden, en politiker lever i, hvor der måske ikke er noget rigtigt svar. Rory Kinnear, kendt fra James Bond-filmene, spiller premierministeren.

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

Den anden historie er den mest science fiction-agtige af alle episoderne, fordi den ikke foregår i et kendt miljø, men væsentligt længere ude i fremtiden. England har undergået en enorm energikrise, og alle borgere bor i mikroskopiske værelser under jorden, hvor alle væggene er tv-skærme. De tilbringer deres tid med at cykle, så de få privilegerede borgere kan få strøm. Alle drømmer de om at komme op og ud i verden. Adgangsbilletten er at kunne noget, så man kan komme med i et X-faktor-lignende program og vise hvad man kan foran millioner af seere. Men en billet til showet er dyr. Det koster 15 millioner kilometer på cyklen at få den chance. Daniel Kaluuya, kendt fra gyserfilmen Get Out, spiller hovedrollen, Bing.

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

Den sidste episode handler om digitale minder, og hvordan verden bliver, når man ikke længere har muligheden for at sige ”Det har jeg aldrig sagt” i en diskussion, hvis ens partner kan spole tilbage og vise det på en tv-skærm så let som ingenting. En verden, hvor alt man kan huske kan blive dissekeret tusind gange, og man under sex med sin kæreste ligger og ser klip på sin øjeskærm af gamle sexoplevelser… (Ja, Black Mirror har ret grafiske scener, og kan man ikke tåle det, er serien vitterligt ikke noget for dig). Toby Kebbell, kendt fra de nye Planet of the Apes-film og Kong: Skull Island spiller hovedrollen som Liam. The Entire History of You er min personlige favorit.

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

Sæson 2 byder på fire episoder inklusive juleepisoden: Be Right Back, White Bear, The Waldo Moment og White Christmas.

Be Right Back udforsker en ting, de fleste mennesker i et forhold har tænkt over: Hvad ville du gøre for at få din partner tilbage, hvis du mistede dem? I dette tilfælde er der blevet opfundet et program, som kan analysere alt en person har skrevet og sagt gennem livet, og skabe en virtuel version af vedkommende, som man så kan chatte med… i hvert fald til at begynde med. Hayley Atwell (Agent Carter) og Domhnall Gleason (About Time, Star Wars: The Last Jedi) spiller de to hovedroller.

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

White Bear er til tider isnende uhyggelig, og handler om Victoria, som vågner op i et tomt hus uden at vide hvem hun er. Da hun forlader huset forfølges hun af kølle og –jagtgeværsvingende mænd, men også af en hær af tilsyneladende zombie-agtige folk, der ikke bestiller andet end at filme hende med deres telefoner, og ikke svarer når hun taler til dem. Snart er hun på vild flugt for at nå frem til et sted, hvor hun måske kan finde hjælp: White Bear. Lenora Chrichlow, mest kendt fra Being Human, spiller Victoria.

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

The Waldo Moment fortæller om en komiker, hvis rolle som den computer-genererede hund Waldo (der minder en smule om Triumph The Insult Dog) pludselig tager en ny drejning, da han efter at have nedgjort en politiker bliver bedt om at stille op til parlamentsvalget. Altså ikke komikeren, men Waldo! Kan en computerhund virkelig vinde et valg? Daniel Rigby, der er bedst kendt som standupkomiker, spiller Waldo/Jamie

(Foto: Black Mirror/BBC Channel 4)

White Christmas fortæller tre historier, bundet sammen af to mænd, der taler sammen i en hytte. Der er historien om en datingcoach som ved at se/høre gennem dine øjne- og øreimplantater kan hjælpe dig med at score. Og en historie om hvordan en person kan få lavet en digital kopi af sig selv i miniformat (en ”Cookie”) til at passe deres hjemmeelektronik. De små kopier lever en slavetilværelse i computeren, hvor de kan blive straffet af deres ”virkelige selv”. Den tredje historie fortæller om hvordan en mand bliver ”blokeret” af sin partner. Ikke kun på sociale medier, men i den virkelige verden. Når man er blokeret kan man ikke tale med personen eller se dem, kun en digital sort og hvid klump er synlig. Når man er blokeret kan man heller ikke tale dem til fornuft… John Hamm (Mad Men) og Rafe Spall (Life of Pi, Hot Fuzz) spiller hovedrollerne, mens andre biroller bl.a. tæller Natalia Tena (Harry Potter, Game of Thrones) og Oona Chaplin (Game of Thrones).

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Sæson 3 består af seks episoder. Nosedive beskriver hvordan kvinden Lacie lever i en verden hvor alt drejer sig 100 % om sociale medier og den pointscore man har. Hvis man har en høj score er man noget særligt. Hvis man derimod har en lav score vil ingen tale med en. Da Lacie øjner chancen for at booste sin score for at få en ny lejlighed, siger hun ja til at være brudepige for en gammel skoleveninde. Men det viser sig at give bagslag. Bryce Dallas Howard, kendt fra The Help og Jurassic World spiller Lacie.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Playtest følger en amerikansk mand på rejse verden rundt for at finde sig selv. Han er lidt af en vovehals og da han skal bruge penge, siger han ja til at teste et nyt slags computerspil, hvor programmet kobler sig ind i hjernen og finder billeder af det, man er allermest bange for. Pludselig er det svært at vide, hvad der er virkelighed, og hvad der er spil. Hvis du har set Inception er du med her… Wyatt Russel (22 Jump Street) spiller hovedrollen som Cooper.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Shut Up And Dance har også rødder i ting, der sker i vor tid. Hackere tager kontrol over din computer og kan se alle dine personlige oplysninger, få adgang til dit kamera og filme dig i pinlige situationer. Når de så har dig på krogen, tilbyder de at du kan købe dig fri – for en høj pris. I denne version er det dog ikke Bitcoins, man skal købe, men i stedet forskellige opgaver, der skal udføres, som gradvist bliver værre og værre. Hvor langt vil du gå for at dine hemmeligheder ikke slipper ud? Alex Lawther (The End of the F***ing World, The Imitation Game) og Jerome Flynn (Game of Thrones) spiller de to hovedroller.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

San Junipero vandt en Primetime Emmy for bedste tv-film, og det er fuldt fortjent. Det er en lesbisk kærlighedshistorie om to unge kvinder, der møder hinanden i en Californisk ferieby i 1980’erne. Eller er det? Jo mere man ser af episoden, des mere finder man ud af at der er i den. Lyt til soundtracket, når du ser den. Hver sang betyder noget for handlingen.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Men Against Fire er den anden mere rendyrkede science fiction-historie i serien, og foregår i en slags postapokalyptisk verden, hvor en gruppe soldater rykker ud for at forsvare en landsby mod såkaldte ”roaches”. En slags muterede mennesker, som man forsøger at udrydde. Man følger soldaterne, Stripe og Raiman, som er med i gruppen, og begge to utroligt dygtige soldater… lige indtil Stripe begynder at opleve mærkelige svigt i sin militære træning. En pudsig detalje i afsnittet er, at landsbyen Stripe og Raimans deling hjælper, tilsyneladende ligger i Danmark. Alle taler i hvert fald dansk! (At det overhovedet ikke ligner Danmark er en anden sag… men det er jo også efter en krig).
Malachi Kirby (Roots, Jekyll & Hyde, Eastenders) og Madeline Brewer (The Handmaid’s Tale, Orange is the New Black, Grimm) spiller henholdsvis Stripe og Raiman.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Hated In The Nation er den længste episode i de tre første sæsoner, og er næsten en hel spillefilm på halvanden time. Episoden centrerer sig om politimakkerparret Karin Parke og Blue Colson, der efterforsker en række dødsfald/mord, der ser ud til at hænge sammen med sociale medier. Samtidigt bygger historien videre på en af de ting, som vi i øjeblikket ser lige over horisonten. Nemlig at klodens bier i hobetal er begyndt at uddø. Historien er bygget op som en krimi, og fik mig flere gange til at tænke på serier som Forbrydelsen og Broen, men får efterhånden et spændende teknologisk twist. Kelly Macdonald (Boardwalk Empire) og Faye Marsay (Game of Thrones) spiller makkerparret Parke og Colson.

Afsnittene er, som man kan se, meget forskellige, og der vil derfor altid være nogle, der foretrækker en episode frem for en anden. Af samme grund vil en egentlig anmeldelse være svær, men jeg kan varmt anbefale serien til alle, der kan lide at se noget, der kræver at man følger med i historien, og er okay med, at en historie man har set kan sidde i en i dagevis bagefter, og få en til at tænke over tingene.

Hvem ved? De opfindelser, der leges med i serien er jo kun lige rundt om hjørnet. Hvordan mon man selv ville føle det, hvis man stod i den situation?

Læs også: 5. sæson af Black Mirror bekræftet

Læs også:De 5 mest uhyggelige gyser-serier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like