Rust Cohle alias Matthew McConaughey – Et miniportræt og en hyldest

true_detective_rustFoto: HBO

Jeg kan ikke lade være med at bore rundt i min favoritserie True Detective og må faktisk indrømme at det blev til to afsnit igen i går på trods af, at jeg havde sat mig for, at se pilotafsnittet af Vinyl.

Det er der en simpel årsag til – Rust Cohle, som bliver spillet af selveste Matthew McConaughey, som man i den grad må sige har fået sit gennembrud med True Detective, Dallas Buyers club og mega Blockbusteren Interstellar.

Man kan godt sige jeg mancrusher lidt på ham og det må man helt selv om, hvorvidt man vælger at overtolke… Jeg lader den lige stå lidt…. Hvor om alting er, så er Rust Cohle måske en af verdens mest pessimistiske karakterer og stadig ekstremt likeable på sin helt egen måde. Det er som om at hans karakter har en sympatisk dybde, som vi kun overfladisk stifter bekendtskab med (beklager hvis jeg små spoiler lidt nu) da vi hører om hans datters tragiske dødsfald som 2 årig.

Rustin Cohle, som er hans rigtige navn i serien, er en person som mildest talt har været igennem helvede og er kommet ud på den anden side fyldt med ar på sjælen. Han er efter sigende vokset op med sin far i det kolde og mørke Alaska og har efter datterens død og et forlist ægteskab, valgt at dedikere livet til at bekæmpe nogle af de allermest modbydelige mennesker på denne jord som detektiv hos politiet.

Han har selv været på kant med loven og i bytte for at skulle i fængsel, tilbød han sig selv som en lokkedue og informer som infiltrerer narkomiljøer, hvor han selv bliver heftigt afhængig af stoffer og alkohol.

true detective Rust Cohle
Foto: HBO

Han svinger i serien mellem den gamle Rust Cohle, som er afholden grundet et årelangt misbrug og nutidens (i serien) mere fordrukne og lettere maniske Rust Cohle, som er fast besluttet på at opklare den gamle sag, som er seriens omdrejningspunkt og som han og partneren Marty Hart (Woody Harrelson) aldrig rigtigt fik afsluttet.

Dette partnerskab er måske noget nær det bedste samspil jeg har set i en serie nogensinde, og jeg synes jeg vil afslutte min hyldest til Rust Cohle med en kavalkade af de mest uforglemmelige dialoger og monologer fra serien:

https://www.youtube.com/watch?v=9oX2xFo7JA4

True Detective kan ses på HBO nordic.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like