Serierejser – Guide til den amerikanske østkyst

Foto: Lasse Lorenzen, New Jersey, 2019

Den amerikanske østkyst på tv og i virkeligheden

Skyskrabere, gule taxaer og mennesker i konstant bevægelse. Sådan kender vi New York, uanset om vi været der eller ej. For New York er ét af de steder, som vi kender allermest fra filmens og tv-seriernes verden, og når man første gang kommer til Østkysten, kan man næsten føle, at man betræder kendt land eller befinder sig i midten af en film- og tv-location.

(Foto: Lasse Lorenzen, New Jersey, 2019)

Men Østkysten er andet og mere end prangende højhuse, gule taxaer og fremadstormende mennesker, både i virkeligheden og i tv-seriernes verden. Og der er mere til Østkysten end Times Square og 42nd Street. I denne artikel skal vi på et kort besøg til forskellige steder fra den amerikanske østkyst, som optræder i diverse mere eller mindre populære og aktuelle tv-serier, og som tilsammen giver et mangfoldigt billede af USA.

Fine forretningsfolk, selvstændige kvinder og gale mænd

De første serier, som man kommer i tanker om, når man tænker på New York, er formentlig Sex and the City (HBO, 1998-2004) og Mad Men (AMC, 2007-2015). Serier, der ifølge den danske film- og tv-kritiker Iben Albinus skabte en hel ”mani” eller ligefrem ”ændrede verden.”

Sådanne statements er måske overdrevne, men Mad Men blev rigtignok lidt af et fænomen, og pludselig kunne man høre om alt fra seriens drinks og modetøj til dens skildring af 1960’ernes samfund og reklameindustri og sågar Don Drapers guide til at score kvinder. Dette var vildt, ikke mindst fordi serien havde dårlige ratings, og på et tidspunkt havde færre seere i absolutte tal (!) end Krøniken (DR, 2004-2006).

(Foto: Mad Men/Lionsgate Television)

Men interessen var der, og man forstår den godt, for hvis man selv tager en tur til industrikvarteret på Avenue of the Americas, så kan man se den Time Life Building, som på et tidspunkt danner ramme om det hippe reklamebureau i Mad Men, og som formentlig har dannet inspiration for den North By Northwest-agtige højhusbygning, hvorfra den animerede mandeskikkelse falder i den nu berømte titelsekvens.

Ikke langt fra Avenue of the Americas finder man den berømte 42. gade. En populær gade i midten af Manhattan, som huser en række af byens mest kendte og hæderkronede vartegn: Chrysler-bygningen, Grand Central-terminalen, Times Square mv.

Denne gade har også været ramme om adskillige film- og tv-fiktioner, ikke mindst David Simon-serien The Deuce (HBO, 2017-), der i titlen netop henviser til 42nd Street. Simon er mest kendt for at skildre nogle andre og mere fattige eller ødelagte dele af Østkysten ─ fra det kriminelle Baltimore i The Wire (HBO, 2002-2008) til det forarmede forstadskvarter i 1980’ernes Yonkers i miniserien Show Me a Hero (HBO, 2015) ─ men i The Deuce er det 1970’ernes Manhattan, som er i centrum. Også her ligner Østkysten et syndfuldt og depraveret sted, men Manhattan tager sig også, undertiden, både festlig og storartet ud, og det er en oplevelse at gå rundt på seriens lokaliteter og bemærke de forandringer, som er sket over de sidste 40-50 år.

Det hippe Brooklyn og de smarte piger

Er man mere til Girls (HBO, 2012-2017) eller førnævnte Sex and the City, så kan man svinge et smut forbi Magnolia Bakery i West Village og snuppe en cupcake med, inden man hopper i en gul taxa og drøner afsted til det hippe Brooklyn med de flotte brownstones og det eklektiske Bushwick-område.

Brooklyn er et lækkert og smart velhaverområde på Østkysten, som fint skildres i Lena Dunhams serie, og når nu man er i området, kan man ligeså godt blive til de sene nattetimer og fange en midnatsvisning i Nitehawk Cinema. Med farvede drinks og fedtede burgere, om man lyster!

Gangstere, milkshakes og vilde slutninger

Et stenkast fra New York, men milevidt fra det hippe Brooklyn, finder man forstaden New Jersey. En forstad, som danner kulisse for én af tv-historiens mest elskede og kritikerroste serier: The Sopranos (HBO, 1999-2007).

(Foto: Jan Oxholm & Lasse Lorenzen/Holstens – New Jersey)

New Jersey er måske ikke den flotteste del af Østkysten, men i solens skær er det en ganske hyggelig forstad, og hvis man gør stop ved den lille iscafé og ”confectionary” kaldet Holsten’s, vil man opleve en varm og imødekommende betjening, som ikke virker forceret eller stresset. Måske kan man ligefrem få lov at sidde i den bås, hvor Tony Soprano (James Gandolfini) sad i det sidste afsnit af The Sopranos, inden skærmen pludselig gik i sort og efterlod os med utallige ubesvarede spørgsmål.

Holsten’s har eksisteret siden 1930’erne, og den byder på gedigne burgere, løgringe og nogle velsmagende ─ og massive ─ milkshakes. Man får fornemmelsen af, at gæsterne primært består af to grupper: stamgæsterne, der har besøgt caféen i adskillige år, og Sopranos-fansene, som kommer for at genopleve eller genopføre den ikoniske afslutningsscene fra deres favoritserie.

Og de husker skam også serien på Holsten’s, hvor der blev lagt blomster ud på bordet, da skuespilleren James Gandolfini døde, og hvor man stadigvæk har billederne af tv-holdet hængende på væggen. Som et minde om en tid, hvor Østkysten strakte sig længere end til Manhattan og en påmindelse om, at New Jersey er andet og mere end Bruce Springsteen.

Hvis man en dag får tid, skal man tage dertil. Østkysten er nemlig betagende i al sin mangfoldighed, og hver tv-seer har sit eget serielandskab for sit indre øje. Fra de fine bygninger i Mad Men og Billions (Showtime, 2016) til de lækre caféer i Sex and the City og Girls. Fra de smukke men syndige hovedgader i The Deuce til de mindre pæne og prangende forstadskvarterer i The Sopranos, Boardwalk Empire (HBO, 2010-2014) og Show Me a Hero.

Man kan snildt nå det hele, og hvis man ikke har råd til en gul taxa, kan man altid praje en Lyft eller tage en tur med subwayen.

Læs mere og se 1 afsnit her: Serierejser afsnit 1: Østkysten (The Eastcoast)

Se nyt afsnit af Serierejser hver fredag her på Vi Elsker Serier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like