Sex and the City – En serie for rigtige mænd

( Foto: HBO Nordic)

Risikoen for at der sidder en del mænd derude der er uenig i min påstand om at Sex and the City er for mænd synes forholdsvis stor. Men, jeg vil nu vove at holde fast i dette, og skal her gøre et forsøg på at forklare mig.

Hvorfor startede jeg i sin tid med at se serien om de 4 (on-and-off) singlekvinder fra New York? Jo, historien er egentlig ganske patetisk. Jeg var netop kommet på den anden side af et (gevaldigt) mislykket forhold, og var endt tilbage med DVD-Boxen. Så midt i min (naturligvis værdige og maskuline) hjertesorg greb jeg til serien om netop (forliste) forhold og hvad der hører dette til. Mere interessant end denne oprindelige grund til at se serien er nok forklaringen på, hvorfor jeg fortsatte med at se den fra start til slut. Og hvorfor jeg derefter så den hele én gang til. Dette hænger nemlig sammen med, hvorfor jeg mener, at der er tale om en serie ALLE mænd burde se.

For det første er sex, kærlighed, dates og forhold jo ikke forbeholdt kvinder. Vi mænd holder lige så vel af disse ting, om end vi nødigt indrømmer det. At hovedpersonerne er kvinder og at serien derfor skulle være uinteressant for os mænd, er et argument jeg på ingen måde kan acceptere. Ved (som mand) at følge Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha får man uvurderlig insiderviden om den kvindelige psykologi. Nuvel, det er måske at strække den – karaktererne er netop karikerede. Men i enhver overdrivelse – i enhver stereotyp – findes en kerne af sandhed, og oftere end sjældent sidder man som mand med følelsen af at have lært noget helt essentielt om kvindens (kringlede) væsen. Man får sig med andre ord et mindre arsenal af tricks til, hvordan man skal opføre sig, men i særdeleshed, hvordan man ikke skal opføre sig overfor kvinder. I vores samtid, hvor det der er sjovt også gerne skal være lærerigt, burde Sex and the City være obligatorisk pensum.

Læs også: 10 grunde til at sex og serier er et perfekt match!

Dernæst er jeg en af dem, der suger alt hvad der har med New York at gøre til mig. Jeg elsker byen. New York er tempo, business, mode og storhed i højden. Alt dette bliver skildret fantastisk, og alle byens 5 kvarterer repræsenteres med deres særegne karakteristika – dog med udgangspunkt i Manhattan, hvor serien har omdrejningspunkt, med alt hvad dette indebærer af snobberi og nedladende kommentarer om de ydre områder. Vi kan her kende vores egne københavneres rynken på næsen af ”Hvidovre”, ”Husum” og ”Brøndby”…… New York er, efter min mening, en art femte hovedperson i serien – eller i hvert fald en markant medspiller. Man kan ikke forestille sig serien forgå i Los Angeles for eksempel. Dette ville kræve helt andre karakteristika som eksempelvis en mere laid back stil, strande, showbizz og storhed i omfang.

Nu er det selvfølgelig ikke kun kvinder man følger i Sex and the City, og som mand er det nemt at identificere sig med blandt andre Mr. Bigs reaktion på kvindernes opførsel, eller hans frustration over deres reaktioner på hans opførsel. Dét blev vist lidt kringlet der. Men i bund og grund er min pointe, at Bigs (og for den sags skyld også Aidan og Steves) interageren med kvinderne er et godt billede på alle mænds ’kamp’ med det andet køn.

Læs også: Sex and the City film nr. 3 er nu bekræftet

Nu fik jeg åbnet kønskampen, men i virkeligheden er mit ærinde med nærværende artikel at bryde disse indgroede forestillinger om ’det tøsede’ og ’det mandige’ ned. Jeg tror ikke på dem, i hvert fald ikke som skarpt opdelte størrelser. Sagen er blot den, at vi i den vestlige verden tænker i disse dualismer – mand/kvinde, godt/ondt, sort/hvidt. Og selvom vi nok ikke (på kort sigt) kan slippe helt uden om denne kulturelle tendens, kan vi i det mindste prøve at lære af andre kulturer, hvor mænd, uden at miste maskulinitet, også omfavner deres ’kvindelige’ sider. Når ret skal være ret: I vesten har dybdepsykologen Carl G. Jung rent faktisk teoretiseret over denne enhedsforståelse, hvor alle mennesker har en mandlig og en kvindelig side, men hvis man ikke ønsker at dykke dybere ned i disse tunge tekster kan man jo bare ’nøjes’ med… Sex and the City – Mandeserien!

Læs også: Theyre gonna feel pretty stupid when they find out ; Mød en kæmpe The Walking Dead fan

Læs også: Det må gerne være helt sort

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like