Sons of Anarchy: 6 grunde til at elske serien om rockerklubben SAMCRO

Foto: Netflix

Sons of Anarchy, der kan streames på Netflix, fik en god portion succes, da den efter opstarten i 2008 fik en topplacering i seertal blandt FX’s serier. Men hvorfor elsker vi en serie om kriminalitet og bandekrig?

Fortællingen om rockerklubben SAMCRO – Sons of Anarchy MC Redwood Original – omhandler identitet, broderskab, familie og loyalitet, men også våbensmugling, organiseret kriminalitet, bandekrig og mord både blandt venner og fjender.

Foto: Sons of Anarchy / Netflix

Hvis du synes, at det lyder som opskriften på en episk klassiker som Godfather, er du ikke helt ved siden af. Men hvordan skiller den sig ud og bliver sin egen alligevel? Hvorfor blev disse machomænd på motorcykler så populære trods deres usoignerede udseende med vildtvoksende skæg, snavsede læderveste og støvede cowboybukser i en røgsky af dieselos. Hvad vandt publikums hjerter? De spørgsmål forsøger Vi Elsker Serier at give dig svarene på.

Vi elsker skurke

Darth Vader. Jokeren. De har altid stjålet rampelyset fra Luke og Batman, fordi vi bliver fascineret af den magt, som deres ligegyldighed over for gængse regler og loven giver dem. Skurkene er de mere interessante karakterer, der tillader os at udleve, hvad vi normalt kun tør tænke.

LÆS OGSÅ: Min top 5: Sexede bad boys, der bare gerne vil elskes

Når så skurkene, i dette tilfælde SAMCRO, endda bliver menneskeliggjorte, ender vi med at identificere os med dem yderligere. Deres liv og bevæggrunde bliver vores egne, og vi tager helt bevidst deres parti. I Sons of Anarchy bliver vi, ganske som i Godfather, medlemmer af en familie, der hurtigt vinder vores hengivenhed. De bliver vores helte i en verden, hvor ‘de gode’, lovens håndhævere, bliver ‘de onde’, modstandere af SAMCRO – og modstandere af os.

Vi elsker sårbare og dødelige karakterer 

Hvad, vi elsker højere end hårdkogte skurke, er de sårbare af slagsen. Dem, der har noget på hjerte, og som skal igennem personlig udvikling, før de kan realisere den, de i virkeligheden er. Jax Teller (Charlie Hunnam, The Lost City of Z), seriens hovedperson, søger netop denne indsigt på bedste Hamlet-vis, da hans far, den tidligere præsident for MC-klubben er død og Jax’ mor har giftet sig med faderens bedste ven. Som prikken over i’et har faderen også efterladt sin dagbog, der sår tvivl om hele klubbens identitet – og derved også Jax’ egen.

Derudover er der ingen historie, der for alvor får os ud på kanten af sofaen, hvis ikke vi reelt frygter for karakterernes liv. Vi kender følelsen fra Game of Thrones, når vi i sidste ende sidder med skinbarlig frygt for, at vores yndlinge skal ende deres dage myrdet af en rival – og endnu værre: blive skrevet ud af serien! Og det samme gør sig gældende i Sons of Anarchy: Ingen medlemmer af SAMCRO – eller deres kære – kan vide sig sikre med serieskaber Kurt Sutter ved roret!

Vi elsker hemmelige broderskaber

Næsten alle har været interesseret i Frimurerlogen og deres hemmelighedsfulde ritualer eller Yakuza-organisationen og deres århundredgamle traditioner. Kriminelle motorcykelklubber – populært kaldet rockerklubber – såsom Hells Angels og Bandidos har også været hemmelighedsfulde grupperinger, som den almene borger ikke havde et synderligt indblik i, andet end dagspressens nyheder om bandeopgør her og der.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Sons of Anarchy sæson 1-7

Men Sons of Anarchy løfter lidt af sløret, og det med autentisk baggrundsmateriale: Under tilblivelsen af serien tog Kurt Sutter kontakt til Hells Angels, fik indblik i deres levevis, og serien fik sågar besøg af fire Hells Angels-medlemmer hen ad vejen. Èn af dem, David Labrava, blev først ansat som rådgiver, men hans naturlige kameracharme sikrede ham senere hen en rolle i serien som klubbens hitman Happy.

Vi elsker Katey Sagal 

Multitalentet Katey Sagal, der spillede Peggy Bundy i Vore Værste År, Leela i Futurama og nu Gemma, matriarken i Sons of Anarchy, har en personlighed, der simpelthen tryllebinder sit publikum. Oveni synger hun flere af seriens sange til topkarakter – hvilket bringer os til soundtracket, som er et absolut mesterværk af blues, jazz og country indeholdende præstationer af netop Katey Sagal, samt populære jazznavne som Curtis Stigers.

Sange som titelnummeret This Life, John the Revelator eller seriens eget covernummer af House of the Rising Sun bliver til faste replays i enhver fans Spotify-playliste!

Vi elsker Ron Perlman 

Man må indrømme, at Ron Perlman er meget aktiv; alt fra roller i film som Rosens Navn og Hellboy til Killer Crocs stemme i tegnefilmsserien The Batman og sågar den ikoniske fortæller fra computerspillet Fallout. Listen på imdb er alenlang. Det må jo betyde, at vi elsker hans badass attitude, rustne stemme og flabede fremtoning – og de kommer virkelig til deres ret i Sons of Anarchy, hvor han spiller MC-klubbens præsident. At han desuden har en central rolle i hele Hamlet-fortællingen, som serien fremlægger, gør ham yderligere interessant i denne ombæring.

Vi elsker konklusioner 

Vi kender det alle sammen: Det er ikke fedt at starte på en serie, der bliver eller er blevet økset, før den får en passende og helst planlagt slutning. De fleste seriefans gør, hvad de kan for at opsøge spoilerfri information om, hvorvidt en serie er blevet ordentligt afsluttet eller har ny sæson på vej.

Vi gør i hvert fald, hvad vi kan her på Vi Elsker Serier for at hjælpe: Sons of Anarchy startede i 2008 og nåede sin konklusion i 2014 med et yderst velplaceret punktum, der efterlod os med en klump i halsen over ikke længere at kunne besøge vores favorit-MC-klub.

De bedste serier har jo en ende på godt og ondt. Men én gang medlem af SAMCRO, altid medlem. Husk dét, når du efter at have afsluttet serien sidder i bilen – eller endda på motorcyklen – med solbriller på, rullende hen ad motorvejen med John the Revelator kørende i baggrunden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Mayans M.C.

Se traileren til Sons of Anarchy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like