Spoilerkultur

Foto: Westworld / HBO Nordic

Westworld. Game of Thrones. Lost.

Tre af mange eksempler på serier, der hyppigt disker op med twists, som får de fleste til at tabe underkæben ned i popcornene. Jeg skal nok undlade at spolere oplevelsen for de, der endnu ikke måtte have haft fornøjelsen af at være blevet taget ved næsen af de sandsynligvis selvtilfredse forfatterhold. Nogle husker måske historien om den utro mand, der fik tilsendt ugentlige Game of Thrones-spoilers af ekskæresten.

(Foto: Game of Thrones/HBO)

På nuværende tidspunkt er der måske nogen, der ånder lettet op, fordi de endnu ikke er nået til de særligt omvæltende episoder af de førnævnte serier. Andre tænker måske, at det vel kan være det samme, om man kender de typisk chokerende afsløringer og udviklinger. Vi talte for nyligt på redaktionen om netop spoilers og erfarede hurtigt, hvor forskellige meninger vi hver især har til dem. Jeg har derfor gravet lidt dybere for at finde mulige forklaringer på, hvorfor det kan være, og hvordan nye platforme påvirker spoilerkulturen i dag.

Der er gennem tiden blevet udgivet flere undersøgelser af, hvorfor fans enten holder sig langt fra Facebook, til de har set seneste afsnit af yndlingsserien, eller de glædeligt læser så langt fremad, de overhovedet kan. En undersøgelse har vist, at hvis man kender det kommende twist eller ved, hvordan en serie slutter, kan det øge nydelsen, fordi handlingen er simplere at forstå undervejs. På den måde er det også nemmere at spotte små hints.

(Foto: Lost/ABC)

Lidt provokerende har nogle også spurgt, hvor god en historie i virkeligheden kan være, hvis den ødelægges af, at man på forhånd kender ét øjeblik. På den anden side forklarer spoilerfrygtende seere, at det kun er muligt at se en serie uspoleret én gang. Ved næste gensyn kan de så se, hvor og hvordan de blev snydt, men første gang vil de gerne overraskes og opleve spænding frem for analyse. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge dele. Hvis man har tiden og lysten til at gense samme serie om og om igen, giver det mening, at første gang skal være så upåvirket som muligt. Hvis man derimod ikke har samme tid at sætte af til at gense serien, er det måske mere frustrerende end fedt.

De senere år har vi været vidne til en omfattende opblomstring af streamingtjenester, som foruden originalproduktioner gør sig konkurrencedygtige ved at have et imponerende arkiv af ældre serier. Det betyder, at klassikere som Friends fortsat bliver opdaget af nye generationer. De fleste synes næppe, der kan være tale om spoilers, når støvet for længst har lagt sig over finalen. Alligevel vil nye seere sandsynligvis føle samme irritation, som hvis stadig aktuelle serier blev spoleret for deres publikum.

(Foto: Friends/Warner Bros. Television)

Gennem årene er sociale medier og online fora blevet stadig mere populære, når det kommer til fans og passionen for deres yndlingsserier. Jeg husker for nogle år tilbage at blive mødt af en kæmpe Game of Thrones-spoiler på Facebook, hvor en af mine venner havde opdateret sit coverbillede til at pynte startsiden med dokumentation på en vigtig karakters dødsscene. Nogle mindes måske også sæson 1 af Westworld, hvor dedikerede seere i fællesskab på Reddit fandt frem til det store twist, der fandt sted i sæsonens finaleafsnit. Som om de ting ikke var nok, skal man desuden være på vagt over for både hashtags og memes. Det kan derfor være svært at undgå spoilers, fordi de findes så mange steder. En skøn tendens for dem, der nyder spoilers, men det stik modsatte for seere, der helst vil være fri.

(Foto: Westworld/HBO)

Der er altså mange ting at overveje, før man kaster om sig med spoilers, der kan være ekstreme irritationsmomenter, vejen til hævn eller en mere afslappet måde at binge sin yndlingsserie på. Det afhænger alt sammen af, hvem man spørger – brugen af en god, gammel…

… er dog altid god seriemanér.

Læs også: Mine 10 bedste serier på Netflix

Se også: Serier og parforhold #2: Spoilers

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like