Tæt på karakteren: Eleven fra ’Stanger Things’

Foto: Stranger Things/Netflix

‘Stranger Things’ har indtil videre givet os et utal af vellidte og seje karakterer. Men særligt én karakter skiller sig ud fra flokken.

Den elskværdige drengegruppe, der elsker at tage til Palace Arcade eller spille Dungeons & Dragons, får et nyt medlem. Intet mindre end et videnskabeligt eksperiment, nemlig den ikoniske karakter Jane Ives nærmere betegnet som Eleven (spillet af Millie Bobby Brown).

Hvorfor er karakteren her spot on? Eleven er jo egentlig lidt af en dræbermaskine og til tider ubarmhjertig. Hun er opvokset med én funktion, netop at forbedre sine evner, så hun kan bruges som et våben og til spionage.

Så hvordan har Duffer-brødrene og Millie Bobby Brown alligevel formået at gøre den karakter til seernes favorit?

Overnaturlige evner

Eleven er vokset op på Hawkins laboratorium, så derfor har hun ingen idé om, hvordan samfundet er uden for disse vægge. Hendes evner er blevet testet og eksperimenteret med i et forsøg på at gøre hende til et nationalt våben. Derfor har hun ikke megen sund fornuft eller sociale kompetencer.

Det er enormt interessant med en nærmest Avengers-agtig helt, som oveni købet er en lille pige. Hendes tilstedeværelse i 80’er-miljøet gør sammenstødet mellem den naturlige og overnaturlige verden helt enestående.

Men det er nok de færreste, der kan identificere sig med en lille pige med overnaturlige kræfter, dog er det, der sker efterfølgende mere identificerbart.

At finde sig selv

Eleven er blevet frataget det meste at sin barndom efter at være opvokset i Hawkins laboratorium. Så da hun endelig slipper fri, skal hun finde sig selv. At stå i en livssituation, der pludselig ændres, er noget, vi alle kan nikke genkendende til. Der kan være stor forvirring og frustration forbundet med det. Dermed har vi en særlig forståelse for Eleven i det moment, hun undslipper laboratoriet.

Hun skal lære at tale, da hun kun kan sige få ord. Hun skal lære at begå sig i et normalt samfund. Ja, hun skal jo sågar lære at være et til dels almindeligt barn.

Den eneste hun sådan rigtigt kender, er Dr. Martin Brenner (Matthew Modine, Birdy), der tog Eleven fra sin mor, da hun var spæd, så han kunne udnytte hendes evner.

Beskytter, ven og vaffelentusiast

Eleven har svært ved at omgås mennesker, hun ikke kender. Den første, der rigtigt kommer tæt på hende, er Mike Wheeler (Finn Wolfhard, It).

Det er Mike, der lærer hende, hvad det vil sige at være en rigtig ven. Dette bliver nærmest et kodeks, hun lever ud fra. Hun sætter sig selv i fare op til flere gange for at hjælpe sine venner, hvilket også er en af grundene til, at vi respekterer hende.

Vi er med på Elevens rejse, hvor hun får opbygget en stærk identitet. Den Eggo-vaffel-elskende pige er blevet til en loyal ven og gruppens beskytter, der udelukkende forstærker hendes helteposition. Men især i tredje sæson får Eleven rigtig lov til at skabe sin egen identitet væk fra sine evner. Hun tager til et shoppingcenter og spiser is, finder sit eget tøj og gør simple ting, der er med til at skabe, den man er.

Modig men gådefuld

Selvom Eleven besidder mange gode kvaliteter, så er hun ikke fejlfri. Hun er vant til at stå op for sig selv, hvilket både kan være en god og dårlig ting. For som sagt lukker hun ikke folk ind, før hun vælger, at de er gode nok. Derfor er det ofte en gåde, hvad hun mener og tænker.

Af gode grunde viser Eleven meget mistillid, hvilket gør hende uredelig. Hun havde en tendens til at lyve meget, hvilket også er en del af hendes karakterudvikling. Hun opdager nemlig, at der er folk, hun faktisk kan stole på.

Det samme ses i hendes tanker om at ofre sig selv for dem, hun holder af. Grundet hendes opvækst er det ikke en ualmindelig tanke at ofre sig for the greater good. Men hun får øjnene op for, at hun ikke er alene mere, og at der nu er nogle, der holder af hende.

Dådyr øjne og karseklippet hår

Udover at have superheltekræfter, så er hendes fremtræden også en del af det, der fanger publikum. De store brune øjne, der med ét kan se sort. Det karseklippede hår, der vokser ud til en stor, krøllet manke. Og så er der selvfølgelig det mest ikoniske outfit, hun hidtil har været iført; den pink dukkelignende kjole og blå jakke.

Så simpelt var det at skabe en superheltinde, man ved første øjekast blev helt betaget af. Samtidig er Millie Bobby Browns portrættering af karakteren helt igennem exceptionel. Hun fanger på den ene side en genert, tilbageholden pige og på den anden side en hård negl.

Stranger Things fjerde sæson får premiere på Netflix 27. maj 2022.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i maj 2022

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Max i maj 2022

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 6 gode serier du skal se i maj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like