Take Away, Laura Palmer & Meals on wheels

 

Vi Elsker Serier holder af serier, af vores brugere og vores samarbejdspartnere, og vi bryster os af at vores indhold skal repræsentere netop et meningsfuldt forhold mellem serierne vi elsker, brugerne der benytter vores produkt og samarbejdspartnerne der muliggør dette. Alt dette lyder jo idealistisk og dejligt i teorien. Men hvordan skal det forstås i praksis? Det er da klart, at et firma som eksempelvis Just Eat leverer en service der kan frigive dyrebare timer der – som vi ved – er let omsættelige til serietid. Men hvordan relaterer denne fastfood-industriens svar på Zarens Kurér sig ellers til det univers vi holder så meget af? Det skal jeg sige jer.

 

(Foto: Flickr)

Take-Away konceptet er ikke opfundet af McDonalds. Som så mange andre ting – filosofi, billig fetaost og sportsarrangementer – stammer det fra Antikkens Grækenland. Her var det ganske normalt at benytte sig af den hurtige løsning når sækken skulle fyldes. Man kunne forsyne sig på de lokale markeder og ved såkaldte thermopolia – små boder på gaden med lækre retter. I Pompeji har arkæologiske fund endda bevidnet take-away dillens enorme succes. Det overvældende antal thermopolia her i byen viser, om ikke at byens borgere var luddovne, så i hvert fald, at take-away var kommet for at blive. Og det var ikke bare hvem som helst der benyttede denne løsning. Selveste Jesus Kristus, der ellers ofte var fint tilfreds med en bid brød og en lille dram i hjemlige omgivelser med tolv venner, tyede i pressede situationer til fast food. Læs bare Lukasevangeliet 9:10-17 ”Bespisningen af de fem tusind” – nemt, on the move og rigeligt til alle.

Læs også: Stedets magt: Twin Peaks

Der hvor Just Eat er banebrydende er dog at de rykker udbringningsdelen fra de enkelte producenter over til et samlet organ. Og det er denne manøvre der, som vi skal se, ville have haft uoverstigelige konsekvenser for en af vores yndlingsserier – de oprindelige sæsoner af Twin Peaks. For hvad nu hvis Just Eat havde været stort omkring 1990? Hvad nu hvis Meals on Wheels var blevet udkonkurreret? Double R-Diner er jo tydeligvis ikke bange for nye tiltag, hvilket deres coffee-to-go tilbud i The Return tydeligt viser, og vi kan derfor have begrundet formodning om, at de ville have været en del af denne service.

(Foto: HBO Nordic)

I så fald var Laura Palmer blevet arbejdsløs – og havde ikke haft dette good-will-job at skrive på sit CV til fremtidig jobsøgning (om end dette selvfølgelig er underordnet da hun døde…. Nå videre). Men hvad der synes endnu mere centralt er, at hun aldrig ville have mødt Harold Smith – ham der den mærkelige fætter der lytter på pigesnak og vander orkideer – og dermed aldrig have betroet ham opgaven at passe på sin hemmelige dagbog. Dette ville have haft én af to konsekvenser: Enten ville hendes dagbog være blevet gemt et andet sted, måske aldrig fundet og forbrydelsen aldrig opklaret. Eller… Cooper og drengene havde fundet den hjemme på hendes skrivebord i afsnit 2, og vi ville være blevet vidne til en opklaringseffektivitet der slår selv det danske politis imponerende tal. Super kedeligt ja. Så gudskelov at Meals on Wheels lige fik et par år mere inden større kræfter trådte ind på udbringningsscenen. Dét gav os nemlig 12-14 afsnit mere, hvor vi kunne undre os over ”hvem der dræbte Laura Palmer”…

(Foto: HBO Nordic)

Hvis vi anlægger et mere generelt perspektiv på denne problematik kunne man gætte på, at Just Eat’s koncept indvarsler en mere automatiseret verden – en verden af effektive løsninger, konstant bevægelse og robotter. Verdener vi allerede ser beskrevet i serier, og en verden vi allerede som mennesker begynder at indtage. Er den traditionelle familiemiddag med hjemmelavet mad virkelig et uddøende fænomen? Vil disse hygsomme sammenkomster for fremtiden fremstå som sjove, historiske indikatorer i serier som eksempelvis scener med offentlig rygning (Mad Men) og diligencetransport (Westworld) gør det i dag? Jeg tror det.

Det er sammenhænge som disse vi insisterer på at føle når vi skaber indhold på vores side. Alle sider af trekanten Serier-Bruger-Partner skal hænge sammen for at give et konsistent udtryk, som vi kan stå inde for. Det bestræber vi os på – og vi synes det lykkes meget godt.

Dette  indlæg blev præsenteret i samarbejde med: 

Læs også:Kaffe, kirsebærtærter & kloge kævler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like