The Plot Against America: Hvad siger historien?

The Plot Against America / HBO Nordic

Den omtalte miniserie The Plot Against America vises netop nu på HBO Nordic, hvor den tager seere verden over med til en alternativ virkelighed under 2. Verdenskrig. I den forbindelse dukker spørgsmål op om, hvad der egentlig er den sande historie bag The Plot Against America.

Ét af de gennemgående spørgsmål lyder eksempelvis, hvor meget af serien mon bygger på virkelighed og hvor meget på fantasi? Var en stor del af den amerikanske befolkning virkelig antisemitter? Er Charles Lindbergh en historisk person eller en fiktiv karakter? Og er det overhovedet sandsynligt, at Amerika ikke var blevet en del af de allierede med tiden? Alle disse spørgsmål og flere til vil vi forsøge at besvare i denne artikel, hvor vi giver et indblik i den sande historie bag miniserien The Plot Against America.

Miniserien bygger på en bog

Lad os starte lidt blidt ud med en smule baggrundsviden om serien. Skaberne af The Plot Against America, David Simon og Ed Burns, er allerede nogle store navne i branchen. De to producere og manuskriptforfattere er bl.a. særdeles kendt for deres arbejde med hit-serien The Wire. Burns og Simon har dog ikke selv fundet på denne alternative historie i The Plot Against America. De har taget udgangspunkt i en bogen af samme navn, der er skrevet af Philip Roth. Fortællingen blander sandhed og fiktion sammen og drager derfor paralleller til et samfund og en historie, de fleste af os kender i forvejen.

Foto: The Plot Against America / HBO Nordic

I miniserien The Plot Against America følger seeren familien Levin og deres skæbne i et splittet Amerika. I denne fremstilling af både reelle og kontrafaktiske historiske begivenheder får modtageren et indblik i, hvordan livet kunne have formet sig for de amerikanske jøder, hvis antisemitismen var brændt igennem i landet. Serien leger nemlig med ideen om, at Franklin D. Roosevelt ikke bliver genvalgt til præsidentposten i 1940. Derimod er det den kendte pilot og antisemit Charles Lindbergh, der bliver valgt til præsidentembedet. Allerede under valgkampen, men i særdeleshed efter Lindberghs indvælgelse, går det ned ad bakke for de amerikanske jøder.

LÆS MERE: Top 5: Historiske serier på HBO Nordic

Hvem var Charles Lindbergh?

I The Plot Against America optræder karakteren Charles Lindbergh, som har en afgørende påvirkning på landets begyndende antisemitiske sindsstemning. Karakteren bygger på en sand person, men var den reelle Charles Lindbergh antisemit og tyskvenlig?

Charles Augustus Lindbergh (1902-1974) var en amerikansk pilot, der pludselig blev verdenskendt i 1927, da han fuldførte en non-stop tur over Atlanten fra New York til Paris helt alene. Lindbergh bosatte sig i Europa med sin hustru efter kidnapningen og tabet af deres søn i 1932. I de følgende år fungerede Lindbergh flere gange som repræsentant for det amerikanske militær på ture til Tyskland. På disse statsbesøg fik han et indblik i Tysklands luftfart og udviklingen inden for luftfartøjer.

Foto: The Plot Against America / HBO Nordic

Lindbergh var umiddelbart imponeret over Tyskland, men han måtte se i øjnene, at ikke alle delte hans holdning. Da han i 1938 blev tildelt en medalje af Hermann Göring, der bl.a. var øverstkommanderende for Luftwaffe, var der mange amerikanere, som ikke var helt tilfredse med situationen. Lindbergh flyttede tilbage til USA i 1939, hvor han efterfølgende blev talsperson og frontfigur for bevægelsen America First. Han blev dog aldrig præsidentkandidat. For selvom Lindbergh havde en kraftig stemme i slut 1930’erne og start 40’erne, så stod præsidentkampen mellem den siddende præsident Franklin D. Roosevelt og Wendell Lewis Willkie. Denne del af serien er altså baseret på fiktion.

Var Charles Lindbergh nazist i virkeligheden?

Charles Lindbergh var ikke umiddelbart nazist, da han ikke tilsluttede sig den nazistiske ideologi. Dog vidner hans hans politiske holdninger om en antisemitisk tankegang. Som en af frontfigurerne i America First bevægelsen talte han ofte til møder og sammenkomster for medlemmerne. I starten var budskabet anti-krig, da han ikke mente, at krigen i Europa havde noget med USA at gøre. Lindberghs holdninger blev hurtigt endnu mere isolationistiske – og senere begyndte de at have tydelig rod i antisemitisme.

Foto: The Plot Against America / HBO Nordic

The Plot Against America leger dog med ideen om, at Lindbergh bibeholdte et godt forhold til højtstående tyske og nazistiske embedsmænd, samt omgikkes med dem efter, han blev valgt til præsident. Af gode grunde kan vi ikke definitivt sige, hvad der ville være sket, hvis Lindbergh havde været en præsidentkandidat. Det er dog klart, at hans holdninger højst sandsynligt havde bredt sig yderligere i samfundet, hvis han havde været i direkte kamp med Roosevelt i 1940. Serien arbejder altså med en kontrafaktuel version af Charles Lindbergh.

Anne Morrow Lindbergh, Lindberghs kone, har udtalt, at Charles Lindbergh fortrød sine handlinger og ytringer senere i livet, men der er ingen beviser for denne udtalelse. Lindbergh har i hvert fald ikke selv trukket nogle af sine kommentarer eller holdninger tilbage før sin død.

Franklin D. Roosevelt versus Charles Lindbergh

I The Plot Against America får publikum et indblik i forholdet mellem Franklin D. Roosevelt og Charles Lindbergh. I serien er de to fremtrædende mænd ikke særlig positivt stemt over for hinanden, hvilket kommer til udtryk gennem taler. Lige netop denne fremstilling er faktisk rimelig virkelighedstro. Roosevelt mente, at Lindbergh havde en opgivende indstilling til 2. Verdenskrig. Samtidig sammenlignede han piloten med de såkaldte “Copperheads”, der havde en indstilling á anti-krig under den amerikanske borgerkrig. Lindbergh mente derimod, at Roosevelt og hans folk var én af de tre grupper, der ophidsede nationen til krig. Briterne og jøderne var de andre to grupper, der ophidsede til krig. Han ytrede desuden, at Roosevelt brugte kneb for at tvinge USA ind i en krig, som ikke omhandlede dem. Disse pointer og de to mænds had kommer tydeligt igennem i HBOs miniserie, hvor flere af deres faktiske ytringer er inddraget.

Som beskrevet tidligere var det Roosevelt, der vandt præsidentvalget i 1940 over modstanderen Willkie. Lindbergh var altså aldrig i nærheden af embedet. Alligevel havde han gjort sig så upopulær hos Roosevelt grundet sine udtalelser og sit engagement i America First bevægelsen, at han til at starte med ikke fik lov til at blive en del af det amerikanske flyvevåben, da USA trådte ind i 2. Verdenskrig. Lindbergh måtte i stedet tage sig til takke med at være konsulent. Senere fik han dog lov til at spille en mere aktiv rolle.

LÆS MERE: Top 5 historiske serier på Netflix

Jødehadet i USA under 2. Verdenskrig

Med tanke på udviklingen af 2. Verdenskrig samt de kendsgerninger og handlinger, der blev tydeliggjort efter krigens afslutning, vil mange nok helst ikke forbindes med at have haft antisemitiske tankegange i tiden op til og i starten af krigen. Alligevel var der faktisk uro i USA omkring jødespørgsmålet i perioden, inden de trådte ind på de allieredes side. Som beskrevet fik f.eks. America First komitéen en mere anti-krig, isolationistisk og antisemitisk ordlyd gennem årene. Og denne bevægelse havde faktisk en del tilhængere – godt og vel 800.000 betalende medlemmer rundt om i landet. Af den grund tæller America First som den største anti-krig organisation i USA’s historie. Bevægelsen blev dog opløst tre dage efter angrebet på Pearl Harbor. Nu var der ingen tvivl om, at USA var nødt til at gå ind i krigen på de allieredes side.

En stor del af den amerikanske befolkning havde altså en negativ opfattelse af jøder. Flere mente, at størstedelen af den jødiske befolkning ikke var godt nok integreret i samfundet og følte, at det jødiske samfund som helhed var ’grådige’ og ’uærlige’. Derudover var der en udbredt holdning om, at jøderne burde blive begrænset i samfundet. Disse holdninger blev tydeliggjort i forskellige undersøgelser fra slutningen af 1930’erne. Man kan f.eks. også se undermineringen af jøder i optagelsesrater fra universiteterne Harvard, Yale, Columbia og Princeton i perioden. Her var der opsat bestemte kvoter på, hvor mange jøder der måtte optages på skolerne.

The Plot Against America / HBO Nordic

Med så meget had i samfundet, kan man udmærket forestille sig, hvad de amerikanske jøder har måtte lægge øre til. Perioden inden USA trådte ind i 2. Verdenskrig har langt fra været en behagelig tid for det amerikansk-jødiske samfund. Man kan nok godt regne med, at der har været chikane og hærværk begået mod jøder. Dog er der ikke mange historiske kilder, der taler om deciderede angreb på den jødiske befolkning i USA. Vi har heller ikke nogen beviser for, at en stor del af de amerikanske jøder flygtede til Canada, som det ellers er tilfældet i The Plot Against America.

Var det uundgåeligt, at USA ville deltage i 2. Verdenskrig?

Det korte svar på spørgsmålet er nej. Nej, det var ikke uundgåeligt, at USA ville deltage i 2. Verdenskrig. Nu leger vi naturligvis med nogle ’hvad nu hvis’-ideer, men hvis en mand som Charles Lindbergh var kommet til magten i 1940, så er det ikke sikkert, at Japan overhovedet havde set USA som en trussel – og derfor ville de ikke have fokuseret på at bombe Pearl Harbor for at tvinge amerikanerne i krig. Med en anden type præsident havde Sovjetunionen muligvis heller ikke fået krigsmateriel fra USA. Og så ville det ikke have været muligt for dem at lægge et så massivt pres på den tyske hær.

I bogen The Plot Against America følger vi dog en anden vinkel, som ikke bliver taget op i serien. I bogen bliver det nemlig fremstillet, som om at angrebet på Pearl Harbor ville være sket uanset hvad. Selv med et antisemitisk USA ville Japan altså have bombet Pearl Harbor, hvilket i sidste ende alligevel fører til USA’s indtrædelse i 2. Verdenskrig på de allieredes side. Dette sker efter, at Franklin D. Roosevelt er blevet genvalgt til præsidentembedet. Herefter følger bogen nærmere de faktiske historiske begivenheder, og historien er derfor, så at sige, ’genoprettet’.

Serien slutter derimod på en anden præmis. Her ser vi, hvordan USA stadig er usikkert efter Lindberghs forsvinden. Ved valget i 1942 bliver der således snydt med stemmesedlerne, da flere af de afgivne stemmer bliver brændt. Miniserien efterlader publikum med en åben slutning, hvor resultatet af præsidentvalget endnu ikke er blevet offentliggjort, og vi ved således ikke, hvilken side USA falder til.

LÆS MERE: De bedste eskapist-serier

En kort opsummering

The Plot Against America arbejder en del med kontrafaktiske begivenheder. Flere af disse tager dog udgangspunkt i faktiske historiske begivenheder, hvorfor de virker mere troværdige i en vis grad.

Serien arbejder med en interessant ’hvad nu hvis’-teori, som især er spændende fordi den amerikanske befolkning helt generelt så ned på det jødiske samfund og de amerikanske jøder før deres indtræden i 2. Verdenskrig. Man kan ikke benægte, at der var et stort jødehad i USA i perioden, men det er tvivlsomt, hvor mange der agerede på det.

Det er dog langt fra umuligt at forestille sig, hvordan Lindbergh (og andre fremtrædende antisemitiske personer, såsom den katolske præst Charles Coughlin og forretningsmanden Henry Ford) har haft en stor indvirkning på den amerikanske sindsstemning mod jøderne. Og hvordan denne kunne have eskaleret, hvis Lindbergh var trådt ind i en decideret valgkamp. Det er dog tvivlsomt, hvorvidt Lindbergh ville have vundet et præsidentvalg mod Roosevelt. Lindbergh var desuden ikke Roosevelts modstander i præsidentvalget i 1940, selvom dette er tilfældet i serien.

Man kan udmærket benytte miniserien The Plot Against America til at få et indblik i, hvordan antisemitiske og hadske holdninger kan sprede sig i et samfund. Serien bliver nemlig en smule ’uhyggelig’ ved, at den tydeliggør, hvordan had, racisme og chikane også finder sted i politik og i hverdagen i dag.

Vil du vide mere om emnet?

Hvis du har været opslugt af miniserien, kan du med fordel overveje at læse bogen The Plot Against America af Philip Roth. Miniserien adskiller sig flere steder fra bogen, så det vil højst sandsynligt stadig føles som en anden fortælling af historien.

Ellers kan du overveje en af nedenstående bøger for at få svarene på flere spørgsmål om Charles Lindbergh og antisemitismen i USA:

The Wartime Journals of Charles A. Lindbergh af Charles A. Lindbergh.

The American axis : Henry Ford, Charles Lindbergh, and the rise of the Third Reich af Max Wallace.

LÆS MERE: De 20 mest populære serier på HBO Nordic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like