The Simpsons Kult ja! Men er det stadig cool?

Det synes jeg! Men jeg må også indrømme at jeg nok ikke konsumerer afsnittene med den likeable gule familie i samme tempo og med samme entusiasme, som jeg gjorde i starten af halvfemserne, da vi alle i Danmark lige var blevet introduceret for fænomenet.

Da Simpsons først blev vist i Danmark, var det banebrydende og en ny måde at lave voksen tegnefilm på, som bestemt understreges af at det har været en succes som ligefrem har opnået kultstatus.

Se pilot-afsnittet fra 1989 her:

https://www.youtube.com/watch?v=GLRB4r9bJLc

Humoren og persongalleriet var unik og den gav som mange andre kultserier, seerne en lyst til at dykke ind i universet og ligefrem selv at være en del af byen, Springfield, og dens farverige liv. Jeg tror man kunne skrive flere hundrede indlæg (og nu er I advaret – det kan godt være jeg gør!) omkring karaktererne fra serien, da der simpelthen er så meget godt at skrive om og fordi der kan drages utallige paralleller til så mange grene af samfundet i USA.

Karaktererne varierer lige fra den kapitalistiske og kyniske men forhåbentligt anelse karikerede Mr. Burns, til “Blue color” working slobs i form af Lenny, som er Homers kollega på kraftværket(som selvfølgelig ejes af Mr. Burns), hvor de arbejder til Moe, den vrisne bartender fra Homers stamværtshus og den altid glade Apu Nahasapeema …et eller andet… som ejer den lokale Kwik-E-Mart.

Simpsons

Hvis man kigger på den humor der bruges i Simpsons og man ligefrem taler lidt om seriens DNA, så er der helt klart nogle elementer som har været velbevaret, siden de første afsnit. Den ironiske og til tider kritiske måde seriens skaber Matt Groening, tager hul på samfundsproblematikker, såsom krig, organiseret kriminalitet, underholdningsbranchen og miljøskandaler gør at man i serien favner mange personer i alle køn fra alderen 12-55 år, hvor seriens hovedroller også spænder fra rent aldersmæssigt.

De to største børn Bart og Lisa, som stort set har været 10 og 8 år, så længe jeg kan huske er gode til at skabe identifikation hos det yngste publikum, hvor alle mænd sikkert i større eller mindre grad kan se en lille smule Homer Simpson i sig og specielt mødre måske kan se en anelse Marge Simpson når de prøver at holde familien sammen.

Det der efter min mening dog har ændret sig i takt med Hollywoods og verdens udvikling er netop humoren og de temaer der belyses i serien. Fordi internettet har udfordret og på samme tid skærpet censur kulturen, har det også afspejlet sig i de emner og den humor man ser i de mere nutidige afsnit af Simpsons. Nu ser man temaer som racisme, sex, terror og kønsoverbevisning belyst meget mere direkte og på en langt mere grænsesøgende måde.

Se de mest kontroversielle øjeblikke fra Simpsons:

Det kan ikke undgås at der kommer konkurrenter til serien, nogle af dem endda fra samme skaber. Her tænker jeg bl.a. på Matt Groening som sidenhen instruerede serien Futurama, der dog ikke blev et lige så stort hit som Simpsons. Yderligere er serier som South Park, American Dad og Family Guy også serier, der har tvunget Simpsons tættere på grænsen for at holde trit, især med det yngre publikum som vendes til en mere ekstrem form for humor.

Der har sågar været produceret et afsnit hvor man introducerede Simpsons familien til Family Guy universet, her kan I se et lille uddrag:

Jeg synes bestemt serien stadigvæk er cool men jeg må også indrømme at med 500+ afsnit er det svært at blive ved med at se en opadgående kurve og selvom man aldrig skal sige aldrig med denne serie tør jeg ikke sige at det sidste afsnit definitivt er produceret af Simpsons.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like