Vi Elsker Seriers guide til de bedste juleafsnit

Foto: Friends / Warner Bros. Television

I dette herrens år 2018 har vi blandt andet haft glæde af en julespecial fra BoJack Horseman, men julen er – som alle ved – mere om traditioner, end om nyskabelse, så vi bringer i det følgende vores stensikre liste over vores all-time greatest juleafsnit. Som en ekstra feature har vi i år medtaget jeres – vores brugeres – gode bud på de bedste juleafsnit. God fornøjelse med seriekiggeriet i julen!

(Foto: Frasier/Paramount Television)

Frasier: The miracle on third or fourth street

Dette er et af de afsnit, jeg vender tilbage til hvert år på denne tid. Det er afsnit 12 i sæson 1 af Frasier, og det er et af de fineste juleafsnit, der er lavet. Frasier er nok den mest elegante komedieserie nogensinde, og det understreges til perfektion i dette afsnit, der handler om samhørighed og næstekærlighed. Frasier er i et frygteligt humør og skændes med alt og alle, fordi hans søn alligevel ikke skal holde jul hos ham. Han beslutter sig derfor for at tage en vagt på radiostationen juleaften. Da udsendelsen er slut, og hans humør er endnu sortere, tager han ind på en diner for at spise aftensmad. Og her oplever han ægte hjælpsomhed og fællesskab blandt byens fattigste. Jeg vil ikke komme med spoilere – se den i stedet. Afsnittet er rørende uden at blive sentimentalt, og det er sjovt uden at gå til laveste fællesnævner. Når du har set det, har du et smil om munden, og jeg lover dig, at julestemningen har indfundet sig.

(Foto: The Big Bang Theory/CBS)

The Big Bang Theory: The bath item gift hypothesis

Fra Frasier til The Big Bang Theory (sæson 2, afsnit 11). Samme genre, men alligevel milevidt fra hinanden. Den er måske ikke lige så elegant, men for fans af serien rammer den lige i øjet. Der kører flere historier i afsnittet, men den vigtigste (og sjoveste) handler om Penny og Sheldon, der udveksler julegaver. Sheldon hader julen og vil ikke give eller modtage gaver, men Penny giver ham alligevel en – gaven over alle gaver. Spoilere får I ikke, men jeg kan sige så meget som, at slutningen er vanvittigt sjov og også ganske rørende.

(Foto: Friends/Warner Bros. Television)

Friends: The one with the holiday armadillo

Afsnit 10 i sæson 7. Det er nok de færreste seriefanatikere, som ikke allerede har set dette afsnit flere gange. Friends er en af de serier, der har et juleafsnit i hver sæson, men dette er det, man husker – det er sjovt og anderledes, og det giver os det, der var opskriften på seriens succes: Vennerne i sjove og overdrevne situationer. Ross ville egentlig bruge anledningen til at lære sin søn Ben om den jødiske tradition chanukah, men Ben vil bare have julemanden. Ross kan ikke få fat på et julemandskostume, så i stedet klæder han sig ud som et bæltedyr og opfinder ”The Holiday Armadillo”, julemandens ven, der ved meget om chanukah. I seriens univers kan en så latterlig historie godt fungere, også da Chandler dukker op klædt ud som julemanden og Joey som Superman. På sådan en mørk decemberaften, hvor du sidder i sofaen, er dette afsnit et godt valg.

(Foto: The Simpsons/Fox)

The Simpsons: She of little faith

The Simpsons har mange juleafsnit, men efter min mening er dette det bedste. Det er afsnit 6 i sæson 13, og det handler om Lisa og hendes etiske opgør med kristendommen og julens kommercialisme. Hendes troskrise ender med, at hun konverterer til buddhismen – til Marges store fortrydelse. Marge sætter nu alle sejl til for at få Lisa tilbage i folden, og da intet synes at virke, bruger hun julen, som hun ikke regner med, at Lise vil fejre mere, nu hvor hun er buddhist? Lisa søger råd i sit tempel, hvor hun lærer at finde ro i at fejre og nyde julen – også som buddhist. Afsnittet er fyldt med den sædvanlige Simpsons-humor, og historien er rigtig god.

(Foto: Downton Abbey/ITV)

Downton Abbey: Christmas at Downton Abbey

Downton Abbey var kongen af juleafsnittet. Alle sæsoner (bortset fra sæson 1) sluttede nemlig med et juleafsnit i spillefilmslængde. Juleafsnittene er storslåede og meget flot lavede, men selvom julen er et omdrejningspunkt, er den ikke det vigtigste. Afsnittene er alle lavet som afslutningen på en sæson, og det er derfor det, der er i fokus. Men tag ikke fejl. Julen er der, men det er jul for voksne. Der er ingen julemænd og nissehuer, men der er enorme juletræer med gyldent pynt i slottets hall. Og jeg synes især, Christmas at Downton Abbey, som er sæson 2’s juleafsnit, er noget særligt. Da sneen daler ned omkring slottet til sidst, og en af de vigtige historier i sæsonen er endt lykkeligt, er det ren julestemning. Ikke på feel good-måden, som vi ser det i komedieserierne, men på en nostalgisk og også lidt sentimental facon.

(Foto: Blackadder/BBC)

Blackadder’s Christmas Carol

Blackadder’s Christmas Carol er et enkeltstående juleafsnit i serien Den Sorte Snog, baseret på Charles Dickens’ Et Juleeventyr. Den foregår i slutningen af 1800-tallet og handler om Ebenezer Blackadder – den rareste mand i England. Han er så rar, at alle udnytter ham, og han evner ikke at sige fra. Julenat får han så besøg af julens ånd, der lidt modvilligt viser ham, hvor forfærdelige hans forfædre var (de kendte inkarnationer af Edmund Blackadder). Ebenezer tager ved lære af det – på en lidt utraditionel måde. Han konkluderer, at ”bad guys have all the fun”! Herefter ændrer han sig til en sarkastisk og lettere ondskabsfuld type – ligesom hans forfædre var. Det er et sjovt og utraditionelt juleafsnit, der bestemt kan anbefales. Især hvis du er fan af serien.

Jeres bud

Som en del af vores årlige Facebook-julekalender, bad vi jer om jeres bud på de bedste serie-juleafsnit. Det kom der rigtig mange gode bud ud af, og vi bringer her et lille udvalg:

Man kan vel næppe kalde det en serie…selvom det ER en del af en serie. Men tegnefilmen “How the Grinch Stole Christmas” fra 1967, med stemme af Boris Karloff, er min ynglingsserie juleafsnit. Der blev lavet en hel del Dr. Seuss tegnefilm dengang, og de er fantastisk dejlige.
“Christmas day is in our grasp – as long as we have hands to clasp.”
Claus Holm

Fra Last Man Standing, hvor faren sætter alle børnene til at klare alle juleforberedelserne, og alt bare går galt.
Anne Bundgaard Christiansen

The Office UK Christmas specials! Dawn kommer tilbage.
Brian Tollak Henriksen

The office UK Christmas specials! Dawn kommer tilbage fra USA. Man behøver ikke mere grund end det! Det er bare sådan et fantastisk afsnit og nøj hvor ville serien have været trist uden det. Det afsnit er bare ren jul for mig!
Mia Lund Kristensen

Det første afsnit i 24 timer i 5 sæson, mener jeg. Jack Bauer træder ud af flyet efter kineserne har været fanget og toruret i over 1 år. Uden at sige noget. Han kommer kun hjem for at blive udvekslet med oplysninger omkring nogen bomber.. Også det allersidste afsnit i sæson 9, hvor Jack overgiver sig til Russerne, for at redde de få personer der er tilbage i hans omgangskreds.. De 2 scener opsummerer bare meget godt, hvor god en serie det i virkeligheden er.
Jim Møller Eversen

Black Mirrors White Christmas! Vidunderligt fortvivlende!
Rikke Bornemann Carlsen

Den med Holiday armadilloen fra Friends. Det er sjovt, men også alvorligt!
Elisabeth Brinth

Jule afsnittet i Friends er ret genialt, med Hanukka og The Armadillo.
Marie Larsen Vind

Altså det er jo helt klart det afsnit af Friends der er vist på billedet, selvom jeg har set det 1000 gange, griner jeg stadig af the holiday armadillo.
Maria Nielsen

Black Mirrors julespecial White Christmas. Det er bestemt ikke et hyggeafsnit, men handlingen og de twist der er i afsnittet er helt utroligt godt skrevet – og så kan man så gå og spekulere på om hvordan man har det med det moralske korrekte eller ukorrekte i slutningen.
Dorthe Fuhlendorff Laursen

Matador afsnittet hvor de holder jul – Det får mig altid i dejligt julehumør, og viser julen fra flere sider både ud fra magt/økonomi og familietype.
Freja Holm Fredsøe

Beverly Hills 90210 hvor alle mødes at the Walsh´s og har en dejlig aften på trods af alle problemer.
Søsser Hald

Matadors jule afsnit er skøn, minder en om hva julen handler om og er varm og kærlig. Det skaber bare juleglæde, og så kan hele serien jo ses som julekalender, hvilket den ofte bliver i min familie.
Katrine Jensen

Afsnittet i Matador hvor de holder jul, kan altid få mig i julehumør, det viser så fint forskellige måder at holde jul på i Danmark.
Jane Langfeldt Rømer

Downton Abbey julespecial sæson 6.
Camilla Gade

Læs også: Serietjek: Julespecial

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like