Vi har smugkigget My Brilliant Friend på HBO Nordic

(Foto: My Brilliant Friend/RAI)
(Foto: My Brilliant Friend/HBO)

Mandag d. 19. november har HBO Nordic premiere på serie-versionen af den italienske forfatter Elena Ferrantes (pseudonym) bestseller My Brilliant Friend fra 2011. Vi Elsker Serier har været så heldige at få et smugkig på seriens to første afsnit – ‘Dukkerne’ og ‘Pengene’. Jeg skal i det følgende forsøge at gengive oplevelsen – uden at spoile centrale elementer fra handlingen – så du kan vurdere, om serien er noget for dig.

(Foto: My Brilliant Friend/RAI)

My Brilliant Friend handler i korte træk om de to italienske piger Elena og Lila, der vokser op i et lille indspist bysamfund præget af (voldelig og dyster) selvjustits og hvor menneskeskæbner ikke altid har den store værdi. Hovedhistorien er forholdet mellem Elena og Lila. Sidstnævnte er et mysterium – hun er ‘den geniale veninde’, hvis dragende væsen fortryller den unge Elena til en grad hvor hun beslutter sig at følge Lila i tykt og tyndt. Dette bliver starten på et venskab, som – på godt og ondt – former begge pigers liv, og som viser, at tilværelsens magiske elementer ofte udgår fra de relationer vi indgår i. Vi bliver vidne til en fortælling om loyalitet i en brutal verden, om mønsterbrud og om rendyrket kærlighed.

Du kan se seriens trailer her:

(Foto: My Brilliant Friend/RAI)

Jeg er sjældent enormt imponeret af børneskuespillere, men i tilfældet My Brilliant Friend må jeg bøje mig i støvet. Både Elisa del Genio og Ludovica Nasti som henholdsvis den unge Elena og Lila spiller simpelthen fremragende. De besidder en uimodståelig balance mellem melankoli, nerve og styrke som bare brænder igennem. Alene deres præstation gør, at du bør se serien. Og så må jeg også lige slå et slag for pigernes fremsynede og visionære lærerinde, der genkender en sjælden intelligens når hun møder den, og samtidig ønsker at indprente stolthed og kampgejst hos en pigeklasse i en mandsdomineret verden. Det er – om end det ikke markeres særlig udtalt – en smuk lille detalje at lægge mærke til.

Og My Brilliant Friend ER virkelig utrolig smuk. Det visuelle indtryk er gråt-køligt på grænsen til det minimalistiske og scenerne er aldrig forhastede, men foregår i et behageligt tempo, der dog langt fra mangler intensitet. Det er en fryd at se på.

(Foto: My Brilliant Friend/RAI)

Jeg vil – uden at blinke- anbefale dig at se My Brilliant Friend. Hvis du foretrækker zombieserier eller episke slag i Game of Thrones eller Vikings-stilen vil jeg naturligvis medgive, at serien måske ikke lige bliver din yndlingsserie. Men hvis du bare har et lille svagt punkt for finurlige skildringer af vidunderlige og dramatiske menneskeskæbner – og derudover kan lide serier, der tager sig tid til at bygge en vigtig og tankevækkende historie op – vil du IKKE blive skuffet! På baggrund af seriens første to episoder tøver jeg ikke med at smide 5 stjerner efter My Brilliant Friend, og glæder mig til at se mere. Som nævnt indledningsvis kan du følge med fra mandag d. 19. november på HBO Nordic. God fornøjelse!

Læs også: Elena Ferrantes My Brilliant Friend kommer som serie på HBO Nordic

Læs også: Aktuelle serier på HBO Nordic i november

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like