Visuelle effekter – et kig bag kulisserne

(Foto: Stranger Things/Netflix)

Det er næppe en overdrivelse, at serier aldrig har været mere visuelt imponerende og storslåede, end de er lige nu. Vi skal nok spare jer for den helt store historieforelæsning, men omkring årtusindeskiftet begyndte mange at tale om en ny ”Golden Age of Television”. Banebrydende serier som Twin Peaks, Breaking Bad, The Wire og Game of Thrones har med deres tårnhøje kvalitet sikret, at produktionsselskaber tør kaste langt tungere pengeposer efter fjernsynsindhold, end de gjorde tidligere. Det har ændret serielandskabet på mange måder, men her vil vi koncentrere os om det store arbejde, der ligger i at skubbe grænserne for de computerskabte, visuelle effekter.

(Foto: Game of Thrones/HBO)

Den førnævnte storfavorit Game of Thrones har siden 2011 efterladt fans målløse over at se scener på deres små skærme, de aldrig har set i samme kaliber før. Det lader til, at HBO godt er klar over, at mange er nysgerrige efter at finde ud af, hvordan magien bliver til. Serien har rigtig mange dygtige afdelinger til at arbejde på specialeffekter, der modsat CGI er ægte effekter udført under optagelserne, fordi det altid ser mest autentisk ud at gøre tingene rigtigt – som for eksempel at sætte ild til 20 statister.

Det er dog svært, når det kommer til ildspyende drager, gigantiske hære af forskellige monstre og episke omgivelser, der er umulige eller for dyre at producere. I forbindelse med sæson 6 udgav HBO ”behind the scenes”-videoen, som kan ses herunder, for at vise det store arbejde, der ligger hos VFX-afdelingen fra de første grovskitser til den færdige scene, vi ser i serien. Det er rent ud sagt imponerende.

Det er især sjovt at se scenerne uden de færdige effekter, som næste video giver eksempler på. Det kræver sin skuespiller at holde masken, når manuskriptet siger, at man ømt skal kæle for sin drage, og holdet så placerer en tennisbold på en pind foran selveste Khaleesi. Eller når skuespillerne skal stirre ud over episke landskaber, men i virkeligheden står og kigger på blå eller grønne lærreder og en masse grej. Det kræver vist en rimelig klar idé om, hvordan det hele skal se ud i sidste ende.

(Foto: The Walking Dead/AMC)

En serie, der ligesom Game of Thrones er kendt for at opnå meget med specialeffekter, men må bruge CGI for at fuldende visionen, er The Walking Dead. Ødelagte landskaber og faldefærdige bygninger, horder af zombier, sønderrevne kroppe, eksplosioner og spandevis af blod er hverdagskost hos Stargate Studios, som laver de visuelle effekter for AMC-serien. Hvis man ikke allerede kender til seriens forkærlighed for grusomme scener, må vi advare om, at videoen indeholder nogle ret voldsomme billeder.

(Foto: Stranger Things/Netflix)

En af de mest populære serier lige nu er Netflix-hittet Stranger Things, der ligesom de to andre gør meget brug af computerskabte effekter for at bringe Hawkins-mysterierne til live på en skræmmende og troværdig måde. Vanity Fair har for nylig lavet den næste video, hvor de har bedt lederne af VFX-afdelingen gennemgå et par scener og forklare de mange tanker, der ligger bag. De kommer desuden med nogle sjove anekdoter fra optagelserne om, hvordan de forskellige monstre så noget mindre frygtindgydende ud under optagelserne. Måske har de spurgt Game of Thrones-eksperterne til råds, for deres tricks med pinde og blå skærme går i hvert fald igen.

(Foto: Mindhunter/Netflix)

Det er næsten altid de store shows som dem, vi har nævnt herover, der løber med opmærksomheden, når det handler om imponerende effekter. Det skyldes sandsynligvis deres rødder i fantasygenren, og at de derfor er meget lette at få øje på. Den anerkendte instruktør David Fincher, der i de senere år har arbejdet mere og mere med tv-serier, er bestemt ikke alment kendt for sin brug af VFX.

Faktum er dog, at hans serier (og film) indeholder meget af det – det er bare ofte i de mindre detaljer og er derfor ikke lige så tydeligt som i de andre serier. Denne ”behind the scenes”-video fra Finchers seneste Netflix-hit Mindhunter viser, at visuelle effekter på en mindre skala kan være mindst lige så vigtige som på de større produktioner.

Eksemplerne her er blot fire af mange på serier, som viser, hvor hårdt der arbejdes på at vække fiktive universer til live. Det er fantastisk, at noget så kunstigt kan virke så ægte.

Læs også: Anmeldelse af Mindhunter

Læs også: 7. sæson af The Walking Dead kommer snart på HBO Nordic

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like