Watchmens massakre i Tulsa: Hvad skete der i virkeligheden?

Foto: Watchmen afsnit 2/HBO Nordic

Hvis du har set WatchmenHBO Nordic, har du også hørt om massakren i Tulsa. I seriens første afsnit er der et flashback til den voldsomme begivenhed, hvor en lille dreng bliver smuglet ud af byen bag på en hestevogn. Da du så det, tænkte du måske: “Okay slap af! Bombefly, er det virkelig nødvendigt? Vi kan godt se, at der er ballade på gaderne, men er det ikke lidt overkill at indsætte bombefly i scenen?”

Foto: Watchmen afsnit 2/HBO Nordic

”Raceoptøjerne i Tulsa 1921″, som det blev døbt, fandt faktisk sted i virkeligheden, og ja, begivenheden var voldelig, og ja, der var også nogen, der smed brandbomber fra fly. Få et overblik over begivenheden og dens betydning for amerikansk historie og Watchmen-universet herunder.

Skriget i elevatoren førte til massakren i Tulsa

Det hele startede med fængslingen af skopudseren Dick Rowland. Han var blevet anklaget for at have voldtaget Sarah Page i en elevator ved højlys dag, fordi nogen havde hørt pigen skrige. Rowland var afroamerikaner, Page var en hvid kvinde. “Uskyldig til det modsatte var bevist” betød ikke så meget for avisen Tulsa Tribune, som den efterfølgende dag skrev artiklen ”To Lynch a Negro Tonight”, og samme aften samledes flere hundrede hvide foran domhuset og krævede at få Rowland udleveret.

Sheriffen nægtede at løslade Rowland, og en gruppe bevæbnede afroamerikanske mænd mødte op for at beskytte Rowland. Kort tid efter opstod der håndgemæng mellem en hvid og en afroamerikansk mand, og der blev affyret et skud, der startede nye uroligheder.

Angrebet på Black Wall Street

Urolighederne udviklede sig hurtigt til et decideret angreb på distriktet Greenwood. Bydelen var også kendt som Black Wall Street, fordi den var ét af de mest prominente afroamerikanske kommercielle distrikter i USA. I følge øjenvidner forsvarede afroamerikanerne bravt Greenwood, ind til flyene kom og kastede bomber. Militsen blev sat ind for at få styr på situationen, men de tilsluttede sig i stedet urolighederne eller trak sig tilbage for at forsvare hvide kvarterer mod modangreb, der aldrig kom.

På 18 timer, fra om aftenen d. 31. maj til om eftermiddagen d. 1. juni 1921, blev 1.000 hjem og forretninger brændt til grunden. Black Wall Street var væk; et posthus, et hospital, en grundskole, to aviser, caféer, hoteller, købmandsforretninger, afroamerikanske kirker, lægepraksisser, advokatkontorer, ejendomsmæglere, tandlægeklinikker og mange andre bygninger blev jævnet med jorden. I en fuldstændig analog verden var det ikke kun bygningerne, der gik op i røg – folks levebrød og opsparinger var også væk.

Flere tusinde hjemløse i Tulsa

I omegnen af 6.000 afroamerikanere blev efterfølgende tilbageholdt af nationalgarden i op til en uge. Tæt på 9.000 mennesker blev gjort hjemløse af massakren, og mange familier tilbragte den efterfølgende vinter i telte forsynet af det amerikanske Røde Kors, som brugte flere måneder i Tulsa på at hjælpe de overlevende. Massakren i Tulsa var det værste enkeltstående tilfælde af racerelateret vold i amerikansk historie.

Massakrens betydning for Tulsas omdømme

Massakren i Tulsa er et eksempel på hvidvaskning af historie, hvilket man bl.a. ser i beskrivelsen af begivenheden som et ”optøjer,” og ikke som den massakre, det var. I starten var det en begivenhed, som hvide pralede over at have deltaget i, men den blev hurtigt til en skamfuld plet på Tulsas historie og skræmte tilflyttere væk. Derfor blev begivenheden gradvist slettet fra den offentlige bevidsthed. Aviserne ignorerede den, historiske institutioner skrev ikke om den i 20 år, og børn lærte ikke om den i skolen.

Som tiden gik, kendte færre og færre til massakren, og i 1996 udtalte den offentlige anklager i Tulsa, at selvom han var født og opvokset i byen, havde han aldrig før hørt om hændelsen. Først i 1997 blev der i Repræsentanternes hus i Oklahoma omsider nedsat Oklahoma Commission to Study the Tulsa Race Riot of 1921. Kommissionen skulle undersøge omfanget af, hvad der er kendt som ”Tulsa Race Riots,” og som i deres rapport fra 2001 har slået fast, at det er mere passende at kalde begivenheden for en massakre, racekrig eller etnisk udrensning.

Sandheden om dødsfaldene

I 1921 blev dødsfaldene officielt angivet til at være 9 hvide og 26 afroamerikanere, og hændelsen blev klassificeret som et optøjer. En ikke ubetydelig klassifikation, som gjorde det muligt for forsikringsfirmaer at nægte at dække omkostningerne for ødelæggelserne.

Kommissionen slog fast, at der er ”betydeligt bevis” for minimum 75-100 dødsfald, og en meget troværdig kilde, Maurice Williams, som stod for det amerikanske røde kors’ indsats i Tulsa, anslog, at 300 afroamerikanere havde mistet livet.

Kommissionen bekræftede også myten om, at uidentificerede ofre var blevet begravet i umærkede grave. I sidste ende blev Roland ikke alene frikendt for alle anklager, men ikke én eneste hvid person blev fængslet for de mange mord og ildspåsættelser, der blev begået den dag.

Ingen erstatning til ofrene for massakren i Tulsa

Massakren i Tulsa er ikke kun frygtelig på grund af de mange mennesker, der mistede livet den dag, men fordi, som kommissionen også afslørede i rapporten, handlingerne blev dækket over i årtier af systemisk racisme, som beskyttede den skyldige del af den hvide befolkning i Tulsa mod at skulle bøde for sine handlinger.

Kommissionen konkluderede, at erstatninger til overlevende og efterkommere var ”det rigtige at gøre” og anbefalede fem forskellige typer erstatning, som politikerne aldrig førte ud i livet.

Massakren i Tulsa er den dag i dag stadig et ømt emne i den afroamerikanske bevidsthed, og derfor er det meget interessant, at Watchmen giver et indblik i et univers, hvor sagen blev håndteret anderledes, og hvor der rent faktisk blev givet erstatning til ofrene.

Kilder

Day, Meagan. “The History of the Tulsa Race Massacre That Destroyed America’s Wealthiest Black Neighborhood.” Medium, Timeline, 2 Oct. 2017, www.timeline.com/history-tulsa-race-massacre-a92bb2356a69

Frank, Nehemiah D. “Tulsa Race ‘Riot’ Commission Is Causing Division in Tulsa.” The Black Wall Street Times, 26 Feb. 2018, www.theblackwallsttimes.com/2018/02/26/tulsa-race-riot-commission-is-causing-division-in-tulsa/

Scott Ellsworth, “Tulsa Race Massacre,” The Encyclopedia of Oklahoma History and Culture, https://www.okhistory.org/publications/enc/entry.php?entry=TU013

“Tulsa Race Riot: A Report by the Oklahoma Commission to Study the Tulsa Race Riot of 1921”, https://www.okhistory.org/research/forms/freport.pdf

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Watchmen afsnit 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like