Westworld, Mr. Robot og Taboo – Hvordan vi bekæmper det onde!

I Westworld, hvor Dolores og alle de andre robotter har levet en trældomstilværelse for de velstilledes lysters skyld, begynder oprøret af sitre. I alle de år hvor de stakkels mekaniske sjæle dag ud og dag ind har slået hinanden ihjel for elitens underholdnings skyld, begynder de nu istedet at stå sammen og mobilisere sig.

Læs også: Værd at vide om reglerne i Westworld

I Mr. Robots første scene konfronterer den indelukkede hacker Elliot en pædofil restaurantsindehaver med hans synder – En forvarsel for seriens tema, for snart begynder Elliot at arbejde som hacker for det anarkistiske F. Society, der har til sinde at slette almindelige menneskers gæld til bankerne og slippe dem frie.

Læs også: anmldlse_af_/mr._r0bOt

I Taboo samler den mystiske, men brutale James Delaney Londons kriminelle for at få de engelske, magtliderlige aristokrater ned med nakken. For at det skal lykkedes, skal han være mere brutal end dem.

Læs også: Anmeldelse af Taboo

Westworld, Mr. Robot og Taboo er alle tre meget forskellige billeder på verdens tilstand, men de er enige om nogle helt universele ting: Retfærdighed, lighed og frihed skal der kæmpes for. Temaet om oprøret mod uretfærdige magthavere taler til noget helt ind i min sjæl. Vi ser det både i udlandet og herhjemme, hvordan vores indflydelsesrige medborgere ubesværet surfer hen over loven. Hvor ofte ser vi ikke skandaleramte magthavere herhjemme fratræde deres post, gemme sig for offentlighedens søgelys i et efterår for at dukke op til foråret igen på en ny post med højst en “næse” som plet på papiret? Eller hvordan store virksomheder igennem donationer og fine middage køber sig en plads ved forhandlingsbordet i regeringerne? Det er som om, at nogle mennesker er ligeså glatte som et stykke vådt sæbe, der synes at glide udenom loven. Så når Dolores, Elliot og James Delaney tager kampen op mod magthaverne i serierne, bliver vi mindet om, at retfærdighed, lighed og frihed ikke kommer af sig selv.

Men da hverken robot-kræfter, superhacking og god gammeldags bestialsk brutalitet ikke er vejen frem i denne verden, kan vi dog gøre noget meget mere simpelt. Vi kan tage et kig på vores børn og lade os inspirere. For vores umiddelbare, fordomsfrie og ikke-dømmende børn kan minde os om, hvad der er rigtigt og forkert. Hvis vi skræller alle de overflødige lag med frygt, fordomme, stædighed, grådighed – ja, alt det vi lærte af de voksne væk og kommer ind til kernen af, hvem vi egentlig er, kan vi bekæmpe ondskaben – og hvis der sker flere gode ting end onde, så vinder vi! At gøre det gode har det med at sprede ringe i vandet, og disse ringe bliver med tiden til store bølger, der er mindst ligeså stærke som James Delaney, Dolores og Elliot. Bølger som selv de glatteste stykker sæbe ikke ville kunne slippe væk fra. De vil til sidst helt opløses!

Så lad os finde ud af, hvad der virkelig er vigtigt for os i denne verden – lad os inspirere at de gode budskaber og føre dem ud i livet. Kan vi gøre andet?

Du kan følge Elliot, Dolores og James Delaneys kamp mod ondskaben lige her hos vores venner på HBO Nordic! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like