WOW! Black Mirror: Bandersnatch

(Foto: Black Mirror/Netflix)
(Foto: Black Mirror/Netflix)

Vi kender det alle sammen: Man har set en serie eller en film, man har fulgt med i handlingen og en eller flere personer er ens yndlingskarakterer. Pludselig sker der noget uventet – og den ene af ens yndlingskarakterer dør. Man sidder i sofaen og har lyst til at råbe af TV’et, fordi der skete noget andet end det, man selv havde håbet på. (Ja – jeg kigger på dig, Game of Thrones…)

Men hvad nu, hvis man i stedet kunne tage sin fjernbetjening, trykke på en knap – og ændre filmen, så personen overlevede? Hvis man kunne styre serien præcis som man ønskede? Hvis man selv kunne vælge, hvem der skulle sidde på Jerntronen til sidst?

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Det er ikke muligt endnu – men med den nyeste episode/film i serien Black Mirror er vi kommet et revolutionerende skridt nærmere denne mulighed!

Serien Black Mirror har altid handlet om ny teknologi, men mest af alt i en mørk og lidt dyster verden, hvor teknologien ikke ligefrem kun gjorde gode ting. Den nye film (jeg kalder den en film, fordi den faktisk er væsentlig længere end en normal TV-episode, og de kalder det selv for en ”event”) hedder Bandersnatch og er unik, fordi den nye teknologi ikke er INDE i serien – men UDE hos os. Seerne. Vi kan nemlig selv bestemme handlingen i historien, og hvordan den skal slutte.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Basalt set er det bygget op på samme måde som de gamle Du Er Hovedperson I… bøger, eller mere moderne, Telltale games spil over The Walking Dead, Game of Thrones og Batman. Man ser en film spille – og på et tidspunkt bliver du bedt om at foretage et valg. Hvilken musik skal helten høre i sin walkman? Skal han acceptere et jobtilbud eller blive hjemme? Skal han tage stoffer eller være en god dreng? Hvad du vælger, betyder måske noget for handlingen – eller måske gør det ikke? Det ved man ikke. En mulighed er af og til også at lade være med at vælge – så ingen af delene sker.  Det lyder simpelt – og det er det også – men det er samtidigt genialt. Man lever sig ind i historien på en helt anden måde, fordi man pludselig selv er en del af den, og man føler en sær form for magt over personen, man styrer.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Selve filmen Black Mirror: Bandersnatch foregår i 1980’ernes England og handler om en ung mand, Stefan Butler, som bor hos sin enlige far. Stefans mor er død for en del år siden ved en ulykke, som har taget hårdt på Stefan – han er en meget introvert fyr, som går til psykolog og bruger det meste af sin tid på sit værelse med at lave et computerspil over sin yndlingsbog – Bandersnatch. Bogen handler om et uendeligt antal multiverser, hvor uanset hvad du foretager dig, sker det modsatte i et andet, parallelt univers, og denne verden er nærmest en besættelse for Stefan. Men da han får et tilbud fra et computerspilsfirma om at tage ind og holde møde med dem om at lave spillet professionelt, begynder historien at tage fart.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Man kan af gode grunde ikke skrive en egentlig anmeldelse af Black Mirror: Bandersnatch. Simpelthen fordi to personer ikke vil se den samme film! Jeg har opsnuset, at der er filmet cirka 5 ½ times materiale, men en normal version af filmen vil tage cirka 90 minutter, og man kan åbenbart gøre det på 45 hvis man tager den ”korteste rute.” Der er også flere forskellige slutninger, så man kan altid gå tilbage og se filmen igen, og prøve nogle andre valg – og se hvad der SÅ sker. Det fede er at modsat de nævnte computerspil, så virker det aldrig som om dit valg bliver ”klistret på” – det er ikke sådan, at der kommer et hårdt klip, så filmen føles som om den er lavet af legoklodser, der bliver sat lidt klodset sammen. Filmen flyder, og de klip der er, sker ved kameraskift, så det virker som om dit valg altid er det ”rigtige” valg, hvis man kan sige det sådan. Og det gælder også hvis man vælger noget andet (har set filmen 2 gange selv).

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Filmens skuespillere er ikke vildt kendte – men det er Black Mirror jo heller ikke nødvendigvis kendt for. Det eneste rigtigt kendte ansigt er Will Poulter, som var med i Narnia-filmene som barn. Han spiller en anden programmør, der hjælper Stefan lidt på vej med gode råd (og måske andre ting).

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Skal jeg kritisere noget som helst, så er det at historien er en lille smule simpel. Men – det er første gang, denne teknologi er benyttet i film, så vidt jeg ved, og det i sig selv er banebrydende nok til, at jeg vil tillade dem en lidt blid start. Jeg kan kun forestille mig, hvordan denne teknologi vil kunne bruges i fremtiden. Ikke to menneskers oplevelse af en film eller serie vil være den samme! Man vil kunne vælge udfaldet selv – Darth Vader vil kunne vinde over Luke Skywalker, Voldemort får lov at sønderbanke Harry Potter og Spike og Buffy endelig få hinanden! Det vil ødelægge fanfiction som vi kender det, men alle vil til gengæld kunne få en fantastisk visuel oplevelse.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at Black Mirror: Bandersnatch kun fungerer på computere, konsoller og telefoner. Apple TV duer ikke, og jeg ved ikke om Chromecast får fejl også. Så hvis du bruger Apple TV til at se din Netflix med, så skal du altså rykke over på din tablet eller bærbare enhed. Men det er en skønhedsfejl, der er til at overse.

(Foto: Black Mirror/Netflix)

Jeg ved ikke om det her vil gå hen og blive det hit, jeg håber på – eller om det vil gå over i historien på linje med Smell-o-vision hvor man kunne dufte forskellige ting i filmen, og som der kun er lavet én eneste film til. Det er sandt, at det vil kræve en del højere budget for de film eller serier, der går med på det, fordi der jo skal filmes alle mulige alternative handlingsforløb. Men jeg håber, at det slår an. Jeg har ønsket mig sådan noget hele mit liv, og at den lige udkom på min fødselsdag var jo en gave, der er til at føle på.

Se den. Og se den så igen. Og igen. For der er mange forskellige ting man kan prøve.

Læs også: Anmeldelse af Black Mirror sæson 4

Læs også: Overblik over Black Mirror sæson 1, 2 og 3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like