Uendelighed afbrudt: Da Beverly Hills 90210 døde

Hin augustdag i 2009 oprandt en dag, som dage ikke er flest. I hvert fald ikke som dage havde været flest de sidste 25 år – i Danmark. Da 16-nyhederne på denne dag var overstået og klokken slog 16.15 kunne man, hvis man vel at bemærke var tunet ind på TV2, nemlig ikke høre tonerne afJohn Davis’ tema til teenagekultserien Beverly Hills 90210. Man blev derimod mødt af et afsnit af Dawson’s Creek. Var en epoke slut? Én ting stod klart: At man kontinuerligt sidenstarthalvfemserne alle hverdage klokken lidt over fire på en af TV2’s kanaler kunne følge Brandon,Brenda, Donna, David, Dylan (hold nu op de var glade for navne med D), Steve, Andrea og Kelly var nu en saga blot.

Den officielle begrundelse for dette seriemord (undskyld ordspillet) var et støt faldende seertal, og set ud fra et kritisk perspektiv var det måske også på tide, at danskernes licensmidler blev postet i noget nytænkning (hvis Dawson’s Creek, en produktion efter groft sagt samme model som Beverly Hills, kan kaldes nytænkning).

Læs ogsåOld school serier vi savner

TV2’s argument for de forudgående mange genudsendelser af serien havde dog været, at ingen af de serier, man havde forsøgt at erstatte den med, havde kunnet mønstre bare tilnærmelsesvis samme seertilslutning. Men i august 2009 mente man altså, at have nået et punkt, hvor danskerne var mætte af denne serie. På papiret formentlig en plausibel konklusion på baggrund af en sober analyse. Men hvilken fryd, når virkeligheden skyder statistik og beregning ned! For mængden af kritiske røster over de gentagne genudsendelser var INTET at sammenligne med det ramaskrig (’landesorg’ var alligevel for stærkt et udtryk at benytte her) der lød, da overklasseløgenes triviale intriger nu blev pillet af plakaten. Og som altid i en verden der styres af dem der råber højest, og af muligheden for profit, rettede TV2 ind. I august 2010 var Beverly Hills tilbage.

Her kunne man så læne sig tilbage og nyde en god gammeldags happy ending på historien. Danskerne fik deres Beverly Hills og TV2 fik deres seere tilbage. Men min svaghed er at overanalysere tingene. Både fordi det kan være ekstremt morsomt, men også fordi der nogle gange gemmer sig nogle dybereliggende sandheder i at tænke tingene helt ud. Sidstnævnte er tilfældet her. Jeg mener nemlig at TV2, ved at stoppe serien i 2009 ændrede Beverly Hills markant. Ikke den serie som skaberne oprindeligt havde produceret, men den serie TV2 havde skabt i danskernes univers ved at genudsende igen og igen.

Allerede ved første genudsendelse pillede TV2 afgørende ved seriens narrative struktur. De skabte en uendelighedsmaskine, hvor den ene hændelses placering, i forhold til den anden, (og vigtigheden af denne) blev mere eller mindre suspenderet. Alt blev del af den samme grumsede masse, hvor tid og rum på en måde blev overflødigt. Hvornår gik Donna fra David første gang? Var David og Kelly blevet søskende på dette tidspunkt? Og hvor var det, det skete, det der skete? Alle disse spørgsmål tabte relevans, for det skete jo ”bare” i Beverly, måske i dag, måske i morgen – om ikke andet så næste år, når vi er nået samme sted i næste genudsendelse. Men så… ved at stoppe serien brød TV2 den tomgangstryghed de selv havde eksponeret os for gennem hele vores ungdom og altings endelighed (måske kun Beverly’s, men lad os tænke stort) blev blottet.

Først med genudsendelsernes afbrydelse døde Davids ven Scott for egen hånd. Sådan rigtig døde. Først dér tog Brandon virkelig til Washington – og kom aldrig tilbage. Først dér mistede Donna sin mødom for good (hvilket jo egentlig ligger i sagens natur – men ikke i TV2’s Beverly Hills, hvor den ”gror sammen igen” når vi starter forfra på afsnit 1). Dette er faktisk alvorlige, skæbnesvangre begivenheder, som jo kun bliver skæbnesvangre fordi de ikke devalueres eller annulleres med en ny genudsendelse. Ligesom i det virkelige liv, hvor vores første barns fødsel jo kun bliver ekstraordinær netop fordi vi ikke kan opleve det igen. Vores endelighed – det at vi skal dø en dag – er det der giver vores handlinger værdi. Hvis jeg altid kan vælge om, mister valget sin mening. Men fordi jeg skal herfra en dag, har jeg bare at gøre mig umage. For det er sgu vigtigt! Livet er ikke bare en leg, som jeg kan begynde forfra igen og igen.

Overanalyserer jeg? Ja for h******! Men det er da meget morsomt, hvis det var danskernes latente dødsangst og manglende lyst til at erkende deres handlingers iboende alvor der fik dem til at kalde Beverly Hills tilbage fra (paradoksalt nok): de døde.

Læs også: Kvinder vi ikke glemmer fra serier i 90`erne

Læs også: Anmeldelse af Big Little Lies

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like