5 kvindelige antihelte der bryder konventionerne

(Foto: House of Cards/Netflix)

Dette indlæg er skrevet af Martin Wolsgaard

I denne Golden Age of Television har mange mandlige antihelte domineret med fantastiske præstationer. I artiklen stiller vi skarpt på nogle kvinder, der i de seneste år har brudt den mandlige trend.

(Foto: House of Cards/Netflix)

Antihelten er og har oftest været mandlig. Han er den arketypisk patriarkalske stærk-mand; han bryder regler og er emotionelt forstokket; han er en bad-boy eller direkte kriminel, men vi holder stadig med ham og forstår ham. Det er denne type rolle, der i store træk har gjort moderne tv-serier så populære som de er.

Serier som The Sopranos, Breaking Bad, True Detective, Californication, Mad Men, 24, Homeland og Dexter med mange flere gjorde antihelten til en fast bestanddel i den nuværende Golden Age of Television. Den amerikanske tv-kanal Showtime gjorde endda deres mange antihelte til en del af deres markedsføring med mottoet “our heroes have more fun“.

Men hvad med de kvindelige antihelte, findes de overhovedet? I disse tider kan der i allerhøjeste grad argumenteres for, at det er langt mere interessant at se nærmere på de kvindelige antihelte, der i de seneste år har prydet skærmene med deres uimodståelige badass-ness.

(Foto: House of Cards/Netflix)

Robin Wright som Claire Underwood i House of Cards

Antiheltindernes førstedame, Robin Wright, fik i manges øjne en renæssance på højde med the McConaissance i rollen som Claire Underwood, modstykket til Kevin Spaceys diabolske politiker, Frank, i House of Cards. Med isnende kynisme og penetrerende kommentarer føles hun dybt troværdig som en arketypisk “strong woman behind the man”. Hun balancerer det med en til tider meget feminin ynde, der gør, at vi aldrig helt mister sympati. En afbalanceret antiheltinde, der da også har betydet af Wright har høstet både en Golden Globe-pris og hele 5 Emmy-nomineringer på fem sæsoner. Og i sæson 6 har hun tilmed ansvar for at afslutte serien med manér – på egen hånd.

(Foto: Homeland/Showtime)

Claire Danes som Carrie Mathison i Homeland

Claire Danes’ portrættering af den bipolare CIA-agent Carrie Mathison i Homeland er et ret interessant eksempel på en antihelt. Man kan nemlig med rette argumentere for at det er Damian Lewis’ Nicholas Brody, der er den klassiske antihelt og hovedperson i seriens begyndelse. Claire Danes står som et antihelte-agtigt modspil til ham, idet hun på den ene side er nødt til at jage og standse ham og på den anden side ønsker at hjælpe han.

Hun er beskytter af de gode patriotiske værdier, som i utallige spionfilm og tv-serier indkapsler hun den klassiske kompromisløse helt, der ikke lader sig stoppe af bagateller som regler eller psykiske lidelser for at forhindre terrorkomplottet. I sidste ende bliver hun i kraft af sin loyalitet over for CIA og nationen hun beskytter sammenholdt med den indre bipolare konflikt en meget mere nuanceret og interessant antihelt, end Brody nogensinde var. Hun er ikke “bare” en birolle og romantisk mulighed for ham. Han er snarere en del af hendes rejse som karakter og (anti)helt.

SHOP: Elsker du True Detective, Stranger Things og Twin Peaks? Køb cool trøjer og t-shirts her

(Foto: The Americans/FX)

Keri Russell som Elizabeth Jennings i The Americans

Keri Russell spiller rollen som den russiske spion, Elizabeth, der lever og arbejder undercover som amerikaner under den kolde krig. I serien The Americans har hun levet som amerikaner i over 20 år med sin mand Philip (Matthew Rhys), og de har endda amerikansk-fødte børn. Mens hendes karakter er stærk og nuanceret, er hun stadig villig til at gøre “whatever it takes” for det, hun tror på. Hun er benhård som spion, grænsende til det usympatiske i hendes kynisme, men hun balancerer det med en beskyttende (moderlig) ømhed, der i allerhøjeste grad får os som seere til at føle for og holde med hende.

(Foto: Veep/HBO)

Julia Louis-Dreyfus som Selina Meyer i Veep

Julia Louis-Dreyfus, der nok er mest kendt som Elaine fra Seinfeld, har sit livs rolle som den umådeligt uheldige og til tider direkte usympatiske vicepræsident, Selina Meyer. Hun er på ingen tænkelig måde en forbilledlig etisk eller succesfuld politiker. Faktisk er hun det modsatte: selviscenesættende, selvoptaget og nedladende over for sine underordnede (i skrivende stund går det op for mig, at denne beskrivelse i disse tider netop lyder som en vis ”populær” politiker).

Dette er dog langt fra at være en Trump-parodi. Hun er ikke bare en usympatisk skurk – overhovedet! Alt andet lige føles det nemlig tydeligt, at Louis-Dreyfus’ Selina Meyer er, som hun er, på grund af den maskulint dominerede boys-club som (amerikansk) politik altid har været. Af denne grund holder vi ufravigeligt med hende og håber konstant på, hun får heldet med sig og lykkes med noget af det, hun prøver på – også selvom hun og hendes hjælperes midler oftest er mildt sagt suspekte. Seriens succes står og falder med Louis-Dreyfus’ præstation, og det siger da heller ikke så lidt, at hun er Emmy rekordindehaver med seks priser i streg.

(Foto: Game of Thrones/HBO)

Lena Headey som Cersei Lannister i Game of Thrones

Cersei Lannister, portrætteret af Lena Headey, er snildt denne listes mest kontroversielle valg. De fleste vil formentlig anfægte (eller bare direkte afvise), hvorvidt hun overhovedet har noget heroisk over sig som karakter. Hun er en af de ondeste og mest manipulerende karakterer i Game of Thrones, hvilket ikke siger så lidt. Hun er manipulerende, ubarmhjertig, konspirerende og selvisk. Men alligevel er hun som alle andre karakterer i GOT ikke helt så unuanceret, som hun måske virker på overfladen.

Det er især i sæson 6, hvor hun mister magt og al støtte omkring sig, at vi for første gang ser facaden krakelere. Hun er sårbar i en sådan grad, at man (nogle få i hvert fald, formentlig…) faktisk fatter sympati for den ellers tyranniske kvinde. Kort sagt viser nuanceringen af Cersei-karakteren, hvordan der i Game of Thrones er meget mere menneskelige nuancer på spil end i en klassisk sort-hvid god-mod-ond fortælling. Hvilket er årsagen til, at jeg mener, jeg kan slippe af sted med at kalde Cersei Lannister den mest anti af alle antiheltinderne.

Læs også: De 5 bedste serier på HBO Nordic i 2017

Læs også: De 5 bedste serier på Netflix i 2017

SHOP: Elsker du True Detective, Stranger Things og Twin Peaks? Køb cool trøjer og t-shirts her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like