Anmeldelse af Tilståelsen afsnit 1+2

Tilbage i 2018 introducerede TV 2 den true crime-genre, som siden da har været yderst populær på dansk tv. Dengang var det udsendelsen En fremmed flytter ind, der startede det hele, og for nyligt har også Savmordet haft høj seeropbakning på tv og på TV2 Play. Mandag d. 25. maj er turen kommet til endnu en virkelig forbrydelse. Dokumentarserien Tilståelsen følger i fire afsnit op på sagen om den største danske massemorder i nyere tid, Erik Solbakke Hansen.

Hvem var Erik Solbakke Hansen?

Den mentalt udviklingshæmmede Erik Solbakke Hansen blev kendt som Danmarks største massemorder. I januar 1989 tilstår Erik Solbakke i alt 27 pyromanbrande, hvor to mennesker omkom, samt den værste brand på dansk jord i nyere tid, branden på Hotel Hafnia i København i 1973, hvor 35 mennesker mistede livet. Heraf var de fem børn. Desuden tilstår Erik også et brutalt drab på en 15-årig pige, der blev fundet dræbt på Fanø i 1980. I alt 38 menneskeliv.

Foto: Erik Solbakke Hansen/Privatfoto/TV 2

Sagen mod Erik Solbakke blev på grund af Erik Solbakkes mentale tilstand og omfanget af hans synderegister landskendt. I samtlige sager mod Erik Solbakke var det Eriks egne tilståelser, der fældede ham. Men kan en mentalt udviklingshæmmet mands ord bruges som bevis?

En pensioneret efterforsker undrer sig

I fire afsnit kulegraver TV 2 Dokumentar sagen, når journalist Lotte Mathilde Nielsen tager seeren med på en rejse gennem politiets sagsakter, rekonstruktioner og interviews med flere af de involverede personer. Alt sammen på baggrund af et tip fra den nu pensionerede efterforsker fra politiets Rejsehold, Jørn Gravesen. I mere end 30 år har han båret rundt på en dyb undren over sagen om Erik Solbakke.

Foto: Jørn Gravesen/Tilståelsen/Magnus Bardeleben/TV 2

”Jeg skal jo tro på vores system, at det her er gået rigtigt for sig, men jeg har retten til at have lov til at undre mig – og det gør jeg så også,” udtaler Jørn Graversen, der selv har mødt Erik Solbakke tidligere. Han hæfter sig både ved, at han selv, efter mindre end 10 sekunder med Erik Solbakke, bedømte manden som retarderet. Men vigtigere endnu finder Jørn Graversen det bemærkelsesværdigt, at der ingen tekniske beviser er i sagen, ej heller vidner, DNA eller fingeraftryk. Dette gælder for samtlige sager mod Erik Solbakke.

Det stemmer overhovedet ikke

Mere end 6.000 siders efterforskningsmateriale bliver gennemgået, og Lotte Mathilde Nielsen snakker med både vidner, tidligere efterforskere, eksperter og andre, der har været en del af Erik Solbakkes retsforløb.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Surviving Joe Exotic – Rick Kirkham afslører alt

Da Erik Solbakke i 1989 blev dømt for branden på Hotel Hafnia, lagde retten vægt på det, Mette Grith Stage, forsvarsadvokat, kalder de tre hovedpunkter: Unik viden, efterforskningens resultater og motiv. Under i alt 17 afhøringer blev Erik Solbakke afhørt af den samme nu afdøde efterforsker rejseholdsefterforsker. Kun én gang var der en forsvarsadvokat tilstede. Men Erik Solbakke besad en unik viden om hotellet og kan i detaljer beskrive hotellets indretning, fra de brune lædermøbler til stumtjenerne og indholdet i det rengøringsrum, hvor branden efter sigende startede.

Foto: Erik Solbakke Hansen/Tilståelsen/Privafoto/TV 2

Efterforskningens resultater opstod på baggrund af forsigtige afhøringer uden ledende spørgsmål. Og endelig var Erik Solbakke tidligere dømt for flere påsatte brande, blandt andet en udbrændt togvogn på Hillerød Station i 1985 og branden på en stearinfabrik. Men da TV 2 Dokumentar gennemgår sagsakterne og viser dem til blandt andet Asbjørn Rachlew, der er afhøringsekspert i Sverige, begynder der at opstå tvivl om sagens virkelige forløb. Detaljer ændres undervejs i afhøringerne, og vidneudsagn fra blandt andet natportieren på Hotel Hafnia strider imod de detaljer, der danner grundlag for rettens dom. Asbjørn Rachlew lægger også vægt på, at efterforskeren på Hotel Hafnia-sagen ikke finder Erik Solbakkes langtidshukommelse mistænkeligt præcist eller selv spekulerer i de skiftende detaljer. Måske var de ikke-ledende spørgsmål mere ledende end efterforskeren har noteret i dokumenterne?

Uskyldig til det modsatte er bevist?

Tilståelsen er en skelsættende og tankevækkende dokumentar om dét, der enten er danmarkshistoriens største massemorder eller et af landets største justitsmord nogensinde. I Danmark ønsker at vi tro på vores retssystem, på at loven dømmer den skyldige og giver retfærdighed til de, det er gået ud over. Men i sagen om Erik Solbakke er der så mange modstridende detaljer, at det er svært at vide, hvad man skal tro. I selskab med Lotte Mathilde Nielsen, forfatter Per Kaae, der har skrevet bogen Den dømte mand, og de mange eksperter, vidner og involverede er det et puslespil på mere end 6.000 brikker, der ska lægges. Spørgsmålet er, om motivet afsløres, når alle brikkerne er på plads efter det fjerde afsnit – eller om vi stadig vil stå tilbage med det største spørgsmål af dem alle: Var Erik Solbakke skyldig?

Det foreløbige berømte punktum

Efter at Erik Solbakke blev dømt for branden på Hotel Hafnia og de 35 mord der fulgte med, blev Erik Solbakke anbragt på Kofoedsminde. Der boede han indtil han blev sendt i graven af et akut leversvigt i 1997. Han døde 49 år gammel.

Med 38 dødsofre er Erik Solbakke Hansen den dansker, der er dømt for at have dræbt flest mennesker ved kriminalitet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Better Call Saul sæson 5

Tilståelsen er produceret af Koncern TV og Film & TV 2 med støtte fra Det Danske Filminstituts Public Service Pulje.

Denne anmeldelse er baseret på de to første afsnit.

Fakta om Tilståelsen

Redaktør: Nikolaj Daugberg
Antal afsnit: 4
Land: Danmark
Dansk premieredato: 25. maj
Dansk streamingtjeneste: TV 2 og TV 2 Play

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Advokaten sæson 2 afsnit 1+2

Hvad synes du om serien?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *