Dramaserier med kortere afsnit peger mod ny trend i serieland

(Foto: Maniac/Netflix)

Lad os prøve et eksperiment. Spørg din seriemakker, hvor lange afsnittene er i henholdsvis komedie- og dramaserier. Jeg vil vove pelsen og sige, at langt de fleste uden tøven vil sige, at komedier ligger omkring en halv time per afsnit, mens dramaserierne typisk varer mellem 45-90 minutter. Sådan har det været, så længe jeg kan huske, men nye serier er begyndt at eksperimentere med spilletiden. I denne artikel skal vi se nærmere på denne tendens, og hvad den betyder for serierne og publikum.

(Foto: Homecoming/Amazon Studios)

En serie, der især roses for succesfuldt at eksperimentere med kortere afsnit, er Amazons nye drama Homecoming. Serien er instrueret af den nyskabende Sam Esmail, der også har stået bag den unikke Mr. Robot. Homecoming er baseret på en podcast af samme navn og følger Heidi Bergman (Julia Roberts) som sagsbehandler på Homecoming Transitional Support Center. Her kan hjemvendte soldater få hjælp med overgangen til en almindelig hverdag, men twist efter twist finder man hurtigt ud af, at sandheden er en ganske anden. Jeg skal nok undgå spoilerterritorium her, men kan på det kraftigste anbefale serien.

(Foto: Homecoming/Amazon Studios)

Serien griber fat i seeren fra start og giver ikke slip før den isnende konklusion. Det skyldes især, at hvert af de 10 afsnit kun er omkring 30 minutter lange. Ligesom når man ser et afsnit af Friends, flyver tiden bare. Derfor er man ikke ør i hovedet, men klar til at se videre med det samme. Fordi skaberne ikke har lang tid per afsnit, er alt fedt trimmet af seriens sideben, hvilket gør den enormt fokuseret, fordi den ikke har en masse kedelige sidehistorier og mindre interessante biroller. Tempoet betyder dog ikke, at det virker rodet, igen fordi det er så skarpt fokuseret. Homecoming er et glimrende eksempel på, hvad det kan gøre for en serie at bryde med normerne.

(Foto: Mindhunter/Netflix)

Homecoming er dog ikke alene om eksperimentet, selvom det måske er det tydeligste eksempel. David Finchers Mindhunter og Cary Joji Fukunagas Maniac gjorde også brug af fleksible spilletider, og selvom det ikke var i samtlige afsnit, var det tydeligt, at det gjorde en forskel for spændingsniveauet. Det længste afsnit af Mindhunter varer en time og det korteste 34 minutter, mens afsnittene i Maniac varierer fra 26 minutter til de mere klassiske 47.

(Foto: Maniac/Netflix)

Det er sigende, at Homecoming, Mindhunter og Maniac alle er at finde på streamingtjenester. Fordi de ikke er bundet af at skulle fylde et bestemt tidsrum i et tv-flow, er der frihed til at prøve nye virkemidler af. De er alle tre gode eksempler på, at dramaserier kan løfte spændingsniveauet ved at bruge den tid, der er bedst for historien, frem for at være tvunget til at fylde en time ud. Det skal selvfølgelig passe til historien. Jeg har eksempelvis svært ved at forestille mig Game of Thrones skåret ned til 30 minutter per afsnit, fordi dens mange steder, personer og enorme plot nok ville virke rodet i det format.

(Foto: Barry/HBO)

Fordelen ved den klare opdeling i spilletid mellem komedie og drama er, at man som seer tidligere har haft let ved at vide, hvad man kunne forvente, før man gik i gang med serien. Det bliver dog vanskeligere nu, hvor en bestemt varighed ikke nødvendigvis er specielt sigende for seriens tone. Serier som Atlanta og Barry er fine eksempler. Selvom de til prisuddelinger er kategoriseret i komediekategorierne, er der en tydelig overvægt af dramatisk indhold med varierende doser af humor, så det ikke bliver for tungt. Det virker dog underligt at sidestille dem med situationskomedier som Friends, hvor balancen mellem humor og drama er en helt anden.

(Foto: Friends/Warner Bros. Television)

Med alle disse forandringer i serieland og kreative eksperimenter kan det være svært at hitte ud af, hvor grænsen går mellem komedie og drama. I virkeligheden er det vigtigste nok egentlig for os serieelskere, at skaberne får mulighed for at afprøve nye måder at fortælle historier på. Det bliver interessant at se, om tendensen med halve timers dramaafsnit fortsætter, og hvilke nyskabende serieoplevelser vi har i vente.

Læs også: Anmeldelse af Maniac

Læs også: Anmeldelse af Mindhunter

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like