Film | Guides

De første af de største: Husker du Sofie Gråbøls og de andre store danske skuespilleres første film?

Af
Trine Jerichau Roslev
28. august 2023
stjernernes første film
Donald Sutherland og Sofie Gråbøl i 'Oviri' / Foto: PR

Del artikel

Nutidens store skuespillere havde deres filmdebut for mange år siden, men husker du dem? Vi tager dig med på en tur tilbage til det filmland, der fandtes for længe, længe siden.

Vi ser dem her, der og alle vegne: Når vi åbner vores streamingtjenester, i ugebladene, og når vi går en tur i biografen.

Det er selvfølgelig de store danske filmskuespillere, vi taler om. Lige nu er f.eks. Pilou Asbæk aktuel med filmen Når befrielsen kommer, og Mads Mikkelsen dukker snart op i 1700-talsfilmen Bastarden. På streamingfronten har vi netop set Nikolaj Lie Kaas’ serie Agent, og snart skal vi se Sofie Gråbøl i DR-serien Huset.

Men kan du egentlig huske, hvilke film de medvirkede i, da karrieren kun lige var begyndt? Her zoomer vi ind på stjernernes første spillefilm.

Sofie Gråbøl

Titel: Oviri
Årstal: 1986
Stream: Filmstriben

I 1986 havde den dengang 18-årige Sofie Gråbøl premiere på to spillefilm. Først kom Oviri og senere på året Barndommens Gade. Oviri handler om den franske maler Paul Gauguins liv i slutningen af 1890’erne, hvor han udstillede sine billeder i Paris, men senere blev så skuffet og ruineret, at han forlod Europa.

Filmen viser også malerens forhold til sin danske kone, Mette Gad, og til musen, Judith Molard, som var Sofie Gråbøls rolle i filmen. En rolle, som hun i øvrigt vandt en Bodil og Robert for året efter! Ghita Nørby, Solbjørg Højfeldt og Morten Grunwald medvirker også i denne 25 millioner kroner dyre film.

Nikolaj Lie Kaas

Titel: Drengene fra Sankt Petri
Årstal: 1991
Leje: Blockbuster, SF Anytime, Nordisk Film+

Drengene fra Sankt Petri er en af dansk films største 90’er-klassikere. Den foregår under 2. verdenskrig, hvor en gruppe gymnasieelever har en klub på loftet af en kirke. I filmen spiller Nikolaj Lie Kaas den nye dreng i klubben, Otto. Han introducerer de andre dreng til skydevåben og omdanner gymnasieklubben til en modstandsgruppe, der begår sabotage mod besættelsesmagten.

Filmen er instrueret af Søren Kragh-Jacobsen (Mifunes sidste sang) og indbragte Nikolaj Lie Kaas en Bodil og Robert for bedste birolle.

Nikolaj Coster-Waldau og Ulrich Thomsen

Titel: Nattevagten
Årstal: 1994
Stream: Filmstriben

To af disse års helt store skuespillere medvirkede begge i Ole Bornedals gyserfilm Nattevagten. Nikolaj Coster-Waldau var midt i sine 20’ere, og Ulrich Thomsen havde lige fejret sin 30-års-fødselsdag, da filmen fik premiere i 1994.

Bevares, Nikolaj har en lidt større rolle i filmen end Ulrich, for han spiller hovedrollen som Martin, den studerende, der netop har fået jobbet som nattevagt på Retsmedicinsk Institut, hvor der begynder at foregå uhyggelige ting.

Og uhyggen fortsætter … For den 25. december 2023 får Bornedal premiere på fortsættelsen Nattevagten – Dæmoner går i arv.

Mads Mikkelsen og Zlatko Burić

Titel: Pusher
Årstal: 1996
Stream: Viaplay

Og så til en tredje af 90’ernes helt store film: Nicolas Winding Refns gangsterfilm Pusher med Kim Bodnia (Broen), Laura Drasbæk (Sommerdahl), Slavko Labovic (I Kina spiser de hunde) og ikke mindst Mads Mikkelsen og Zlatko Burić på rollelisten.

Filmen blev optaget med håndholdt kamera og handler om Frank og hans makker Tonny (Mads Mikkelsen), der indleder en desperat pengejagt for at betale Franks gæld til klubejeren Milo (Zlatko Burić). Filmen blev den første ud af tre Pusher-film fra Refn.

Sidse Babett Knudsen

Let’s Get Lost
1997
Leje: Blockbuster, SF Anytime

Dramafilmen Let’s Get Lost er i modsætning til de tre andre 90’er-film nok endt i de flestes glemmebog, selvom den både hev en Bodil og en Robert hjem for årets bedste film. Sidse Babett Knudsen spiller hovedkarakteren Julie, der søger hævn over sin kæreste, imens hendes lejlighed er indtaget af vennerne, bistandsmodtageren Mogens (Bjarne Henriksen), portøren Thomas (Troels Lyby) og dagpengesnyderen Steffen (Nicolaj Kopernikus).

Claes Bang

Titel: Når mor kommer hjem
Årstal: 1998
Stream: Filmstriben

Pippi Langstrømpe møder Alene hjemme i denne film, som nok også ligger i en glemmekasse i de flestes bevidsthed. Om ikke andet så spiller Dracula-skuespilleren Claes Bang med som politibetjent i Lone Scherfigs (Dag og nat) børnefilm baseret på Martha Christensens (Dansen med Regitze) bog af samme navn.

Filmen handler om tre børn, der er alene hjemme, fordi deres mor skal afsone en dom i fængslet, men deres omgivelser begynder at blive mistænksomme over, om den far, der ellers skulle passe dem, rent faktisk også er der.

Lars Mikkelsen

Titel: Under overfladen
Årstal: 1999
Stream: Filmstriben

Claes Bang medvirker også i Lars Mikkelsens første spillefilm, Under overfladen. De to unge skuespillere spiller Jesper og Victor, der har øjne på den samme kvinde. Lars Mikkelsen spiller den paranoide Victor, som udsætter sine omgivelser for grænseoverskridende lege, og som skal giftes med Line (Ann-Louise Mathiasen). En dag redder Jesper Line fra at drukne, og efterfølgende ender de alle tre til en fest sammen. Thrillerkomedien er skrevet af Broen-forfatteren Nikolaj Scherfig.

Birgitte Hjort Sørensen

Titel: Kandidaten
Årstal: 2008
Stream: Filmstriben

Efter en stak succesfulde komediefilm i begyndelsen af 00’erne fik vi danskere thrillerfilmen Kandidaten, hvor den dengang 26-årige Birgitte Hjort Sørensen havde en mindre rolle. Filmen handler om forsvarsadvokaten Jonas Bechmann, der pludselig selv er mistænkt for mord, da han finder sin date død på gulvet på sit hotelværelse.

Kandidaten er instrueret af Kasper Barfoed, der også har instrueret Gidseltagningen, og skrevet af Stefan Jaworski, der har skrevet den meget omtalte Netflix-film A Beautiful Life.

Pilou Asbæk

Titel: To verdener
Årstal: 2008
Leje: Blockbuster, Viaplay

I 10’erne kunne man næsten ikke sige Birgitte Hjort Sørensen uden også at sige Pilou Asbæk, men før de blev kendt som det umage Borgen-par, medvirkede Pilou Asbæk i anden succes; ungdomsfilmen To verdener. Her spiller Asbæk Teis, der forelsker sig i Sara (Rosalinde Mynster), som kommer fra et lukket, religiøst samfund, og som nu skal vælge mellem familien og kærligheden. To verdener var ikke den eneste film, Asbæk medvirkede i det år. Få måneder senere kunne man også opleve Asbæk i Ulrik Wivel-filmen Comeback og ungdomsfilmen Dig og mig.

Flere af de første med de største

Paprika Steen, Den forsvundne fuldmægtig, 1971
Leje: Blockbuster, Apple TV, SF

Jesper Christensen, Strømer, 1976
Stream: Filmstriben

Thure Lindhardt, Negerkys og labre larver, 1987
Leje: Blockbuster

Kim Bodnia, En afgrund af frihed, 1989
Leje: Blockbuster

Trine Dyrholm, Springflod, 1990
Stream: Filmstriben

Anders W. Berthelsen, Portland, 1996
Leje: Blockbuster, Apple TV, SF

David Dencik, Reconstruction, 2003
Leje: Blockbuster, Apple TV

Dar Salim, Gå med fred Jamil, 2008
Leje: Blockbuster

Roland Møller, R, 2010
Leje: Blockbuster, Apple TV, SF

Amanda Collin, Ækte vare, 2014
Stream: Filmstriben

Alex Høgh Andersen, Krigen, 2015
Stream: Viaplay

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste