Film | Guides

Varm op til 'Oppenheimer': Her kan du streame Christopher Nolans film

Af
Claus Nygaard Petersen
14. juli 2023
Christopher Nolan film guide
Mesterinstruktøren Christopher Nolan styrer slagets gang på sin nyeste film 'Oppenheimer'. / Foto: Universal Studios/UIP

Del artikel

Vi har finkæmmet nettet med en tættekam og fundet frem til, hvor man kan se mesterinstruktørens film.

Det er altid en rutsjebanetur med Christopher Nolan. Og det er ikke altid, man kan blive enig med sin bedste filmven om, hvilken film der er den britiske instruktørs bedste.

Der er Memento fra starten af karrieren, superheltefilmen over dem alle, The Dark Knight, og så selvfølgelig Inception, et mind-fuck uden lige. Falder snurretoppen eller ej???

Den bedste måde at finde ud, hvilken film der er ens favorit, er selvfølgelig ved at se dem alle. Og med 11 film er det alligevel en forholdsvis overskuelig opgave.

I anledning er biografpremieren på hans 12. film, Oppenheimer (der har premiere den 20. juli), har vi lavet følgende liste med alle filmene.

Pt. er der to film, som ikke kan streames i Danmark, men vi holder et skarpt øje og opdaterer listen, så snart de bliver tilgængelige.

Listen er sat sammen, så den nyeste film altid står først og den ældste i bunden af artiklen.

Tenet

Den spektakulære spionfilm med masser af tidsrejse frem og tilbage samt kugler, der bevæger sig baglæns, faldt ikke i alles smag.

Actionscenerne kan der ikke sættes en finger på, hvor flere af dem decideret tager pusten fra en. Især med tanke på Nolans forkærlighed for praktiske effekter, så brug af CGI bliver holdt til det minimale.

Som en lille kuriositet er nogle scener optaget i og omkring Rødbyhavn af alle steder. Men det er alligevel mere interessant at se de to hovedroller, John David Washington og Robert Pattinson, bevæge sig baglæns, imens de prøver at redde verden fra en gnaven Kenneth Branagh, der spiller en vanvittig russisk galning.

Tenent kan ses hos HBO Max, Apple TV+, Blockbuster mfl.

Dunkirk

Fra første sekund, Hans Zimmer tikkende underlægningsmusik rammer ørekanalerne, bliver Dunkirk et intenst bekendtskab på lige knap 106 minutter.

Tiden flyver vitterligt afsted, da vi følger den britiske hærs tilbagetrækning fra stranden i Dunkirk i 1940. Vi er med på stranden med soldaten Tommy (Fion Whitehead), i luften med piloten Farrier (Tom Hardy) og til vands, hvor sejleren Mr. Dawson (Mark Rylance) stævner ud fra den engelske kyst for at hjælpe soldaterne lige på den anden side af Den Engelske Kanal.

Fordi Christopher Nolan udelukkende brugte fiktive karakterer, var det umuligt at kende de forskellige personers skæbner på forhånd. Døden lurer om hvert et hjørne i filmen, og resultatet er en af instruktørens absolut bedste film.

Dunkirk kan ses hos HBO Max, Viaplay, Blockbuster mfl.

Interstellar

Et science-fiction-epos uden lige, både på godt og ondt.

Sammenligningerne med Stanley Kubricks – et af Nolans idoler – mesterværk, Rumrejsen år 2001, var til tider lige grove nok, om end ikke helt uberettiget. I 2067 er menneskeheden på randren af udslettelse som følge af global hungersnød. Jagten på en ny beboelig planet sættes ind, og den tidligere astronaut Joseph Cooper (Matthew McConaughey) melder sig til tjeneste.

Destinationen er i en ukendt galakse, som ligger på den anden side af et ormehul i nærheden af Saturn. Der befinder sig tre planeter, som kan være menneskets nye hjem. Men vejen dertil er fyldt farer og ukendte fænomener, som truer missionen og derved menneskehedens fremtidige eksistens.

Interstellar kan ses hos HBO Max, Viaplay, Blockbuster mfl.

The Dark Knight Rises

Den tredje film i Christopher Nolans Batman-trilogi er også den af de tre, der har fået flest hug. Omvendt kan man sige, at det også var en nærmest umulig opgave at lave en tilfredsstillende opfølger til The Dark Knight.

Efter den imponerende åbningssekvens, hvor skurken Bane (Tom Hardy) bliver befriet fra et fly, imens det er i luften, trækker filmen mere og mere i langdrag.

At kalde det en decideret dårlig film ville ikke være på sin plads. Actionscenerne sider stadig i skabet, og Bane – selvom stemmen er lidt weird og er blevet genstand for utallige parodier efterfølgende – er en troværdig modstander for Batman (Christian Bale), men som afslutning på trilogien rammer The Dark Knight Rises ikke plet.

The Dark Knight Rises kan ses hos HBO Max, Apple TV, SF Anytime mfl.

Inception

Jagten på den forsvundne hemmelighed inde i en drøm, inde i en drøm. Det er den korte beskrivelse af muligvis den største af Christopher Nolans hjernevridende film.

Leonardo DiCaprio spiller tyven Cobb, der sammen med sit hold er specialister i at udvinde hemmeligheder og information fra deres ofrer. Og det gør de ved at hoppe ind i deres drømme.

Virkelighedens naturlove bliver sat ud af spil i det ene mere opsigtsvækkende scenarie efter det andet. Igen er meget lavet med praktiske effekter, så det fremstår både uvirkeligt og alligevel muligt – præcis som i en drøm.

Inception kan ses hos HBO Max, Viaplay, Blockbuster mfl.

The Dark Knight

En af de bedste åbningsscener nogensinde. Det intrigante bankindbrud, hvor en række røvere iført klovnemasker en efter en bliver slået ihjel i takt med at kuppet forløber.

Indtil kun én står tilbage: Jokeren (Heath Ledger). Få introduktioner til en karakter er så mindeværdige, som den til Batmans (Christian Bale) nemesis. Ledger fik en Oscar for sin præstation – den første nogensinde for at portrættere en tegneseriekarakter – som han desværre ikke selv kunne modtage grundet sin alt for tidlige død.

The Dark Knight er den Batman-film, der altid er den ene part i diskussionen om, hvilken er den bedste Batman-film. Action, drama, intensitet og mindeværdige skuespilspræstationer - alt går op i en højere enhed i Nolans superheltemesterværk.

The Dark Knight kan ses hos HBO Max, Blockbuster, Rakuten TV mfl.

The Prestige

Præcis som titlen, The Prestige, er denne film et prestigeprojekt, som Christopher Nolan havde arbejdet på i flere år, før filmen rent faktisk udkom. Baseret på Christopher Priests bog af samme navn, er filmen om to rivaliserende tryllekunstnere en hjernevrider i ypperste klasse.

Med bl.a. Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson og selveste David Bowie på rollelisten mangler der ikke stjernestøv foran kammeraet.

Spændingen bliver fastholdt til filmens allersidste sekunder, hvor det på bedste tryllekunstervis bliver afsløret, hvordan tricks bliver lavet, og hvordan alt hænger sammen, i den tragiske film.

The Prestige kan ses hos HBO Max, Viaplay, Blockbuster mfl.

Batman Begins

Superheltefilmen, der ændrede alt. Selvom det lyder stort, kan man tydeligt se skellet. Der er et før og efter Batman Begins.

Batman blev hevet fra de kulørte og overdrevne universer over i et meget mere realistisk og hårdt modstykke. Slagene falder tungere, og alt har en forklaring, så overnaturlige elementer er forsvundet.

Christopher Nolan tog Batman tilbage til storbyen og påbegyndte en trilogi, der ikke alene står som en af de stærkeste indenfor superheltegenren, men også filmhistorien generelt.

Batman Begins kan ses hos HBO Max, Blockbuster, Apple TV mfl.

Insomnia

Filmen er en genindspilning af den norske film af samme navn, der var udkommet nogle år forinden. Med Al Pacino i hovedrollen som politimanden, der efterforsker et mord i Alaska, hvor solen ikke går ned, og Robin Williams som morderen, er Insomnia en af den slags "hjernevrider-kispus", som har kendetegnet hele Christopher Nolans karriere.

Det er en katten-efter-musen, hvor det hele tiden skifter, hvem der er jægeren og byttet.

Mysteriedelen forsvinder hurtigt og bliver transformeret til et spørgsmål om, hvor langt man er villig til at gå for at redde sig selv, hvis det betyder, at man er nødt til at dække over noget forfærdeligt eller endda begå mord.

Insomnia kan på nuværende tidspunkt ikke streames i Danmark.

Memento

Det vakte opsigt, da Memento udkom. At filmmagere leger med tid i film, var ikke noget nyt. Quentin Tarantino have næsten lige gjort det med Pulp Fiction, men ikke i samme grad, som Christopher Nolan gjorde i gennembrudsfilmen.

Baseret på bror og samarbejdspartner, Jonathan Nolans, novelle, bliver handlingen i Memento fortalt baglæns.

Hovedpersonen Leonard (Guy Pearce) lider af korttidshukommelsestab og kan ikke danne nye minder. Derfor ser vi filmen, som minderne opleves for ham, med det nyeste minde først og så arbejder vi os bagud. Selvom man på den måde starter med slutningen, er det stadig et mysterium, hvordan vi er endt i den situation, hvor Leonard myrder en mand.

Memento kan ses hos Nordisk Film+, Viaplay, Blockbuster mfl.

Following

Alle starter et sted, og for Christopher Nolan var starten den lille film, Following. Udover at være instruktør og producent, så skrev han manuskript, filmede filmen og var med til at klippe den.

Skudt på grynet, sort/hvid 16 mm er historien om Den Unge Mand (Jeremy Theobald), som han er krediteret, der leder efter inspiration til sin kommende bog i Londons gader, en fascinerende neo-noir.

Der er hårdkogte kriminelle og farlige femme fatales, hvor relationer mennesker imellem udstilles som noget af det mest skrøbelige, der findes, når den ene part lyver.

Following blev optaget hos familie og venner, og Christopher Nolans onkel, skuespilleren John Nolan, medvirkede i nevøens debut, ganske som han efterfølgende har gjort i Nolans Batman-film og Dunkirk.

Following kan på nuværende tidspunkt ikke streames i Danmark.

Del artikel

Andre Film | Guides