En fødselsdagshyldest til verdens uhyggeligste serie-skurk

halloween

spoiler-alert

Der kan forekomme spoilers omkring Twin Peaks i nedenstående artikel. 

Så blev det Halloween, og udover at være en højtid og en helligdag er det rent faktisk også fødselsdatoen, for to af de mest berygtede karakterer fra Twin Peaks universet.

Killer Bob

De fleste kender Frank Silva som den berygtede gråhårede dæmon Killer Bob, mens Michael J. Anderson spillede den uhyggelige ”The little Man from Another Place”, og fælles for de to er, at de begge er født d. 31. oktober på selveste Halloween. Du kan se mere i dette interview fra CNN:

I denne hyldest har jeg valgt at fokusere på karakteren Killer Bob, fordi manden bag denne meget uhyggelige karakter døde i 1995 efter komplikationer fra sygdommen aids. Årsagen til at jeg føler, Frank Silva fortjener en hyldest, er at han efter min mening er personificeringen af den ultimative onde skurk i en serie, og det vil jeg vædde på, at rigtigt mange som har set serien, samt vaskeægte Twin Freaks er enige i. Jeg bedømmer dette ud fra flere kriterier, som jeg vender tilbage til.

Læs også: Min top 5 over mest creepy serie-karakterer

For at lægge ud, vil jeg starte med at fortælle jer der ikke ved det, lidt omkring de omstændigheder der gjorde at skuespilleren Frank Silva, som egentlig fungerede som dekoratør på settet, kom til at spille Killer Bob i serien Twin Peaks.

Det er ikke nogen hemmelighed at David Lynch arbejder meget intuitivt, både mht. at lave TV, men også i mange af hans andre projekter som kunst, musik etc. Han lader sig styre af sin underbevidsthed og lader idéerne komme til ham i selve processen, hvor han selv beskriver meget af handlingen i sin film og i dette tilfælde serie, som sammenfald, fornemmelser og idéer.

Et tilfælde og en intuition, kan man roligt kalde historien med Bob.

Efter sigende skulle Frank Silva, der arbejdede med at forberede settet, inden scenerne skulle skydes, have været den sidste der sad på Laura Palmers værelse efter de havde filmet en scene derinde og så skulle der være en fra settet der havde sagt ”Frank don’t get your self locked in there”. Dette reagerede David Lynch på og forestillede sig Bob siddende for fodenden af Laura Palmers seng, hvilket gjorde at han spurgte Frank Silva til hans skuespiller erfaring. Frank Silva bekræftede at han faktisk tidligere havde arbejdet som skuespiller, hvilket jo var et heldigt sammentræf.

Senere samme dag skulle de filme en scene nede i ”The Palmers” dagligstue, hvor man så moderen Sarah Palmer sidde i sofaen, hvor der er et spejl i baggrunden. Da de havde filmet scenen og havde konstateret at den var i kassen, var der en der sagde at der var noget galt og da de genså scenen, kunne de se Frank Silvas refleksion i spejlet. To tilfælde på samme dag! Det var for godt til David Lynch og han sagde til Frank Silva at han ikke vidste hvordan, men at han nok skulle bruge ham til nogle scener i fremtiden. Så kan man tale om tilfælde og intuition, wow!

Killer Bob

Tilbage til hvorfor jeg synes at Killer Bob er den ultimative uhyggelige serie-karakter. For det første er der hans udseende som nærmest rummer noget dyrisk, som et slags rovdyr, hvilket underbygges af at han faktisk sjældent ses og når han gør, er det mest i korte glimt og hvor han ikke taler direkte, men nærmere udstøder brølende dyrelyde, det er fandeme creepy!

Han dukker også op i nogle ultra uhyggeligge sekvenser, hvor det gerne involverer dagligstuer, soveværelser og ”på gerningssteder”.

Jeg har her samlet fem uhyggelige sekvenser med Killer Bob i serien Twin Peaks, tør du se dem…?

  1. Bob kravler over sofaen
  2. Sarah Palmer ser Bob
  3. Ronette drømmer om Bob
  4. Josies død
  5. Leland & Bob

(Spoiler coming up)

Det er selvfølgelig noget afslørende når jeg kalder ham Killer Bob, men det er ikke desto mindre dette navn han har fået via diverse medier i USA efter seriens afslutning. I teorien er han jo både ham der måske dræber Laura Palmer? Hvis altså han ikke bare er en fantasifigur i Lauras hoved, fordi hun ikke kan bære tanken om at hendes far har misbrugt hende? Men han kan jo på den anden side også blot være en metafor for noget ondt der dræber personerne i Twin Peaks’ sjæl, i hvert fald dem der forføres af mørket eller som det i Twin Peaks land hedder ”The Black Lodge”.

Til sidst vil jeg gerne erkende at min frygt og fascination af Killer Bob, har varet lige siden jeg så ham for første gang og at han rent faktisk gjorde mig så bange at jeg forbandede David Lynch langt væk, for at have skabt sådan en mareridtsagtig person, men på den anden side er han også bare indbegrebet af Twin Peaks og det bliver spændende at se om David Lynch vælger at lade en ny person spille Killer Bob eller han blot lader legenden leve via navn. Vi glæder os til 2017, så vi kan blive klogere.

Stort tillykke Bob!

bob

Læs også: Lidt mere nyt fra Twin Peaks

Læs også: En hyldest til Rust Cohle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like