Guld fra gemmerne: Show Me A Hero

(Foto: Show Me A Hero/HBO)
(Foto: Show Me A Hero/HBO)

Titlen på mini-serien Show Me A Hero HBO Nordic er taget fra den legendariske amerikanske forfatter F. Scott Fitzgeralds notesbøger, hvor han et sted skriver: “Show me a hero and i’ll write you a tragedy”. Implikationerne af at tage udgangspunkt i dette tekststed hos Fitzgerald, vil jeg komme tilbage til. Først vil jeg beskæftige mig med, hvorfor Show Me A Hero fra 2015 er den første serie i vores ‘Guld fra gemmerne’-format, hvor vi vil grave de bedste serier i streamingtjenesternes bagkataloger frem. Jeg skal prøve at beskrive min glæde for serien uden at spoile for meget for dem, der har den til gode.

(Foto: Show Me A Hero/HBO)

Show Me A Hero blev skrevet af David Simon (The Wire og The Deuce) og William Zorzi (journalist fra Baltimore, der også arbejdede sammen med Simon på The Wire), mens ingen ringere end Paul Haggis stod for instruktionen. Det var Haggis der skrev og producerede Oscar-vinderne fra 2004 og 2005, Million Dollar Baby og Crash. Så bliver det næsten ikke bedre.

Hovedpersonen Nick Wasicsko (Oscar Isaac) er en tidligere politibetjent, der kaster sig ind i politik og ender med at blive den yngste storby-borgmester i USA nogensinde, da han vinder valget i Yonkers, New York. Han vipper den ellers ekstremt magtfulde – men sleske – bykonge Martinelli (spillet mesterligt af Jim Belushi) af pinden, og fremtiden ser derefter lys ud. Men en betændt boligsag har sat lokalsamfundet i brand (i overført, men ganske reel betydning) og Nicks heroiske kamp imod desintegration når det kommer til offentlig boligbyggeri belønnes langt fra hos vælgerne. Tværtimod. Han afsættes ved førstkommende valg. Herfra skal jeg ikke spoile mere, men bare antyde, at Nick ikke så let lader sig slå ud af begivenhedernes gang, samt at hvad der først fremstår som et overordnet socialt drama ret hurtigt udvikler sig til et specifikt racespørgsmål, med alt hvad dette indebærer af fordomme, had og skjulte dagsordener.

Udover Nicks medrivende historie – som giver en lyst til selv at rejse sig fra sofaen og engagere sig i politik – er en af Show Me A Hero‘s styrker de mange mindre men ganske medrivende sidehistorier fra ghetto-delen af Yonkers, fra junkie-moderen der prostituerer sig selv til den blinde ældre kvinde, der til en begyndelse hårdnakket nægter sit fysiske forfald. Alle disse skæbner svøbes ind i det overordnede bolig-politiske tema, hvor den sociale undertrykkelse konstant ligger og lurer.

Seriens komposition er vidunderlig stram, og der er nærmest ikke en overflødig scene (endsige replik) i hele Show Me A Hero. Simons mesterlige touch fornægter sig heller ikke, da man konstant sidder med en The Wire-esque fornemmelse af at være vidne til noget enormt barsk, realistisk og vigtigt.

(Foto: Show Me A Hero/HBO)

Oscar Isaac gør det fortrinligt i rollen som Nick Wasicsko, og man tror virkelig på hans både indre og offentlige kamp for at hjælpe byen Yonkers – og leve op til sin afdøde fars forventninger, fornemmer man. Han er desuden omgivet af en række rigtig stærke navne, hvor førnævnte Belushi, Winona Ryder (Stranger Things), Catherine Keener (Kidding) og Alfred Molina (Spider-Man 2 og Feud) særligt skiller sig ud. Det er altid forfriskende at se store, etablerede navne præstere i roller, hvor de ikke konstant er i fokus. Hatten af for det.

(Foto: Show Me A Hero/HBO)

Jeg er svært glad for Show Me A Hero, hvilket ovenstående nok har afsløret. Da jeg fandt den på HBO Nordic var det faktisk bare et wild shot en sen aftentime, hvor jeg ikke vidste hvad jeg ellers skulle se. Men hold nu op, den blæste mig næsten bagover. Jeg var fanget fra start, og er stadig dybt imponeret af Simon, Haggis og resten af holdet bag seriens evne til at fortælle en rigtig medrivende og interessant historie om noget så kedeligt som lokalpolitik. Men der er jo netop mere end dette i serier som The Wire og Show Me A Hero. Disse serier handler jo netop om reelle problemer i folks liv og skildrer altså skæbner, som vi helst vil glemme, men som er så helvedes vigtige at huske på. I tilfældet Show Me A Hero handler dette blandt andet om, hvordan en idealistisk tilgang til livet og de udfordringer man møder, nogle gange ender i ren tragedie. Hvilket F. Scott Fitzgerald havde fanget meget fint. Seks hjerter fra Vi Elsker Serier til Show Me A Hero. Den første serie i rækken af ‘Guld fra gemmerne’.

Læs også: Aktuelle serier på HBO Nordic i oktober

Læs også: Anmeldelse af Kidding

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like