Kaffe & Serier med Mikael Birkkjær

(Foto: Mikael Birkkjær/ C More)

(Artiklen indeholder reklame links fra C More)

På en søvnig onsdag i september, hvor vi – som så mange gange før – skulle mødes til det obligatoriske overblik-over-næste-måned-møde på Vi Elsker Serier-redaktionen, var vi ekstra nemme at få op i gear. Der plejer gerne at skulle de obligatoriske double-cortados og -Americanos til før vores system virker bare nogenlunde. Denne dag var dog anderledes, fordi vi skulle mødes med Mikael Birkkjær, (Forbrydelsen og Borgen) der er en af landets dygtigste og mest populære skuespillere. Årsagen til dette møde er, at han lige nu er aktuel i serien Sthlm Rekviem, der kan ses på streamingtjenesten C More.

Vi havde sat interviewet op på Espresso House på Frederiksberg. Som altid gennemgik vi lige dagens spørgsmål. Det er altid med fokus på: “Hvordan kan vi være så lidt journalist-agtige som muligt”. Jeg bliver personligt altid hamrende nervøs, når jeg øver mig for meget i et interview. Både fordi jeg ikke er uddannet journalist, men også fordi jeg er meget intuitiv, og derfor er jeg naturligt ikke verdensmester til stramme rammer. Så jeg besluttede mig for at holde mig til 3-4 spørgsmål og tage resten som de kom naturligt i interviewet. Jeg havde selvfølgelig den fordel, at jeg lige havde set de første to afsnit af den serie, der var omdrejningspunkt for dagens samtale. Det er måske et fint sted at starte at tale ud fra dem.

Det der slog mig efter at have set de første to afsnit af Sthlm Rekviem, var at jeg synes Mikael Birkkjær mindede mig om min yndlingsskuespiller Robert De Niro i en af mine absolutte favoritfilm Heat. Ikke så meget karakteren han spiller, men mere hans skæg og frisuren, det må jeg hellere lige nævne for ham, tænkte jeg. Mikael Birkkjær er en meget interessant person. Udover roller i store serier som Forbrydelsen, Borgen og Sommer, så er han også en stærk teater-skuespiller.

(Foto: Kim Sørensen Vi Elsker Serier/Michael Birkkjær)

Vi bød Mikael velkommen, han fik sig en helt sort kaffe ligesom mig selv, og vi insisterede på at han også fik en croissant. Scenen var sat og samtalen kunne begynde:

Vi Elsker Serier: Hvilke typer serier ser du typisk?

Mikael Birkkjær: Jeg er meget glad for nordiske serier. Især serier som Beck & Wallander. Jeg kan også godt li`britiske serier.

Vi Elsker Serier:Hvad er det de nordiske serier kan?

Mikael Birkkjær: Jamen vi kan noget med mørke. Det er en del af vores natur at kunne li`det…eller leve med det. Det er noget med de kolde måneder, de mørke skove og så en mordgåde. Har man et stort krimihjerte, så er det et perfekt mix.

Vi Elsker Serier: Det lyder til, at du især er glad for svenske serier. Er vi generelt blevet bedre til at lave serier i Skandinavien?

Mikael Birkkjær: Jeg synes bestemt også vi kan lave serier i Danmark. Vi har hævet niveauet betragteligt over de sidste par år. Det er som om, der bliver investeret mere i serierne både tidsmæssigt og budgetmæssigt. Nu er Sthlm Rekviem jo en svensk serie, men det er især en serie, hvor man kunne mærke, at der var tid og budget til at lave noget ordentligt. Der er andre serier, hvor det ikke er tilfældet, og det er synd og skam, for det bliver bare ikke gennemarbejdet og godt. Jeg mener, de tror de laver noget godt, men virkeligheden er noget andet. Hellere færre men bedre serier efter min mening

Vi Elsker Serier: Nu har vi jo luret de første to afsnit af Sthlm Rekviem, og vi kan da godt røbe, at vi er meget begejstretde Den er velproduceret, snigende uhyggelig og så spiller du sgu også ret godt. Hvordan var det at arbejde på serien?

Mikael Birkkjær: (Grinende) Jamen så ved du mere end mig, for jeg har faktisk ikke set de første to afsnit endnu. Jeg fik jo bare at vide, at jeg skulle spille en ældre mand, der var sammen med en yngre kvinde… Og så skulle jeg gro noget skæg. Hvis jeg lige skal blive lidt seriøs her, så blev jeg jo forelagt manuskriptet, der er lavet ud fra bøgerne af krimiforfatter Kristina Ohlsson. Det lød spændende, så jeg sagde ja. 

Vi Elsker Serier: Må vi tilføje at skægget får dig til at ligne Robert De Niros karakter Neil McCauley i Heat. Det er en kompliment.

Mikael Birkkjær: Hehe, jeg elskede Heat, det er en af mine favoritfilm.

Vi Elsker Serier: Kan du fortælle lidt om den karakter du spiller?

Mikael Birkkjær: Jamen jeg spiller Spencer, der er kæreste med Fredrika Bergman, som er seriens kvindelige hovedkarakter. Han er en dansker bosat i Sverige. Han er et roligt gemyt, der fungerer som ham der skaber balance i deres parforhold, fordi Fredrika fører en ret omtumlet tilværelse. Hun ville egentlig have været violinist, men endte med at blive kriminolog. En dygtig en af slagsen.

  (Foto:Sthlm Requiem/C More)

Vi Elsker Serier: Hvilke serier vil du beskrive som dine favoritserier, nu hvor Heat er en af dine favoritfilm?

Mikael Birkkjær: Jamen det må være serier som Tin Star og Line of Duty. De er helt fantastiske. 

Vi Elsker Serier: Hvad med mere kendte serier? Game of Thrones, Breaking Bad osv..

Mikael Birkkjær: Jeg synes ikke om Game of Thrones. Det er sådan noget semi-amerikansk drage og ridder-porno. Det siger mig ikke noget som helst.

Vi Elsker Serier: Hvis du skulle fortælle os, hvem de dygtigste skuespillere er herhjemme, hvem er det så?

Mikael Birkkjær: Uhh, jamen der er jo mange. Lars Mikkelsen er dygtig,  og det var også en stor fornøjelse at arbejde sammen med Lars Ranthe i Sommer. Det var kun mænd, jeg må vel hellere nævne et par kvinder også. Tammi Øst er en dygtig skuespiller, og så er det en stor fornøjelse at følge Sidse Babett-Knudsens udvikling som skuespiller. Hun er også virkelig dygtig.

Vi Elsker Serier:Hvad er det hårdeste ved at være skuespiller?

Mikael Birkkjær: Jamen jeg har egentlig med tiden lært at hvile meget godt i det. Man skal være tilstede 100% i det man laver og give sig tid. Der er mange, der ikke giver sig selv ordentligt tid til at lytte til hianden. Det tror jeg er meget vigtigt, når man er skuespiller. Ellers fanger man ikke, hvad den anden siger, fordi man har for travlt med at finde ud af, hvad man selv skal sige næste gang. Det kan selvfølgelig være på grund af generthed og nervøsitet, men det hæmmer dig altså som skuespiller, og man fanger det hurtigt. Jørgen Reenberg (dansk skuespiller) sagde engang til mig, da jeg slyngede et svar på en af hans replikker ud: “Søde ven, så hurtigt er der jo slet ingen der tænker”. Det kan selvfølgelig også være et sort pres, hvis man er på en stor produktion, hvor man kører efter en hård tidsplan, så hænger den jo virkeligt på dig, at få det til at virke. Men det har jeg lært at tage mere roligt med tiden.

Vi Elsker Serier: Hvad kan vi forvente af dig i fremtiden udover mange flere gode roller i nordic noir-serier?

Mikael Birkkjær: Jamen lige nu holder jeg fri, og det er egentlig ret dejligt. Men jeg skal måske arbejde på nogle kortfilm i Norge. Jeg venter bare på, at telefonen ringer. Det gør den nogle gange og andre gange ikke. Men måske kunne jeg også godt se mig selv skrive en bog. Jeg er jo født og opvokset i Valby. Så kan man jo en historie eller to fra det virkelige liv. Jeg har et mål om at jeg skal have noget afleveret inden to år. Jeg skal helst bare derhedn hvor jeg skriver og skriver uden at lægge bånd på mig selv.

Serien Sthlm Rekviem kan som nævnt ses på streamingtjenesten C More, hvor de første to afsnit er tilgængelige. Der kommer nyt afsnit hver onsdag.

Prøv C more gratis i 14 dage.

Læs også: Aktuelle serier på C More i oktober

Læs også: Anmeldelse af Mr. Mercedes

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like