Kan du huske serien? Rejseholdet

(Foto: Rejseholdet/DR)

Jeg medgiver, at de fleste nok kan huske Rejseholdet, der lagde Danmark øde søndage lige efter årtusindeskiftet. Men i et format, der taler til vores nostalgiske gen, er der ingen vej udenom om Danmarks kriminal-serie nummer 1.

Før vi går i kødet på serien, så lad os lige nyde den klassiske intro-sekvens, hvor man også skal lægge mærke til musikken, der er skrevet af Jacob Groth:

(Foto: Rejseholdet/DR)

En lille opfrisker til dem, der måske har brug for det: Rejseholdet omhandler en specialenhed hos Rigspolitiet, som lokale politikredse kan få assistance af til at opklare særligt komplicerede sager. Ved seriens begyndelse mister enheden sin chef under tragiske omstændigheder, og Ingrid Dahl (Charlotte Fich) overtager som Danmarks første kvindelige drabschef. Hun skal nu løse landets sværeste mordgåder og samtidig sætte sig i respekt hos sin chef Ulf (Erik Wedersøe) og sit hold af efterforskere, der tæller den temperamentsfulde Fischer (Mads Mikkelsen), the grand old man IP (Waage Sandø), it-eksperten Gaby (Trine Pallesen) og den synske La Cour (Lars Brygmann).

(Foto: Rejseholdet/DR)

Sammenholdet i gruppen og den interne ping-pong er en af seriens store styrker, men det, jeg husker bedst her over 15 år senere, er de mange ubehagelige mordgåder og forbrydere. Rocker-makkerparret Jack og Koko (Bjarke Henriksen og Levino Jensen), de mystiske Ivan og Kåre (Lars Mikkelsen og Thure Lindhardt) og den helt igennem vanvittige seriemorder ‘Indianeren’ (spillet mesterligt af Jens Jacob Tychsen) har alle efterladt et blivende indtryk. Og når man så husker, at sagerne i serien bygger på virkelige forbrydelser, ja så bliver det jo endnu mere skræmmende.

På samme vis som i andre klassiske krimier, er hovedpersonernes privatliv en integreret del af handlingen, og det er tydeligt, at karakterne ikke har det store fokus på et moderne begreb som work-life balance. Stort set alle oplever et mere eller mindre kaotisk følelsesliv, og arbejdet med kriminalsagerne bliver derfor ofte det eneste faste holdepunkt i deres liv. Tragisk i en virkelighedsmæssig optik, men virkelig fedt for os som seere, som bare venter på, at Fischer lader sin indebrændte frustration gå ud over en mistænkt.

Det er desuden værd at huske på, at Rejseholdet var der hvor Nicolas Bro for alvor bragede ind i danskernes bevidsthed som pyromanen Otto. Mikkelsen og Bros samspil var herligt at følge, og du kan gense en enkelt scene her:

(Foto: Rejseholdet/DR)

Holder serien i dag? Ja det synes jeg. Det sker, at vi hjemme hos mig falder over et afsnit i fjernsynet, og så ser vi serien med stor glæde. Jeg bliver sjældent skuffet og jeg keder mig aldrig – også selvom jeg har set alle episoder flere gange. Jeg har naturligvis mine favoritter (Mikkelsen, Bro, Tychsen og Brygmann), hvilket naturligvis også medfører, at der er karakterer, jeg aldrig rigtig faldt for. Både Charlotte Fichs og Erik Wedersøes karakterer blev for stive til min smag, og det er egentlig lidt synd, da der jo er tale om ganske dygtige skuespillere. Men det er småting i det store billede, som efterlader sig et samlet indtryk af den måske bedste danske krimiserie til dato? Tilhængere af Forbrydelsen og Broen vil måske være uenige, men i min verden er Fischer og Co. stadig nummer 1.

Læs også: Kan du huske serien? McGyver

Læs også: Kan du huske serien? Boston Legal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like