Hvad kan vi huske fra Twin Peaks?

( Dette indlæg er præsenteret i samarbejde med Telmore)

Recap af handlingen i de foregående sæsoner af Twin Peaks og filmen “Fire Walk With Me”

Så er der kun ca. to nætters søvn tilbage, før vi skal gense Agent Cooper og forhåbentligt “The Red Room”. Før vi giver os i kast med den nye sæson, eller som det foretrækkes af Showtime, at vi kalder den: “The Return”, så har vi besluttet os for, at I skal have et recap af handlingen fra de to foregående sæsoner samt filmen “Fire Walk With Me”, så vi er HELT klar til at fordybe os i universet igen.

Der er jo også udgivet en bog, der hedder “Laura Palmers hemmelige dagbog”, som er skrevet af David Lynchs datter Jennifer Chambers Lynch efter opfordring fra farmand selv. Den bog vil jeg også referere lidt til, da jeg synes, den er rigtigt spændende i forhold til at forstå Laura Palmer bedre, da det jo trods alt var hendes død, der var omdrejningspunktet for hele serien til at starte med.

Bogen “The Secret History of Twin Peaks” er skrevet af Mark Frost, og den er efter min mening et andet godt bud på læsestof, der vil tale til din indre detektiv og motivere dig endnu bedre til “The Return”, og derfor anbefaler jeg, at du også læser den.  Jeg er lige blevet færdig med bog og kan kun tilføje, at den er et must-read for hardcore Twin Peakers.

Vi er selvfølgelig lidt sent ude, og med to dage tilbage kan det være lige voldsomt nok med to bøger, og selvom jeg kan anbefale, du dykker ned i dem begge, så er de mere “nice to” end “need to”. Det er dog vigtigt, at du nogenlunde er up to date på de to foregående sæsoner og filmen, før du giver dig i kast med den nye sæson, hvis du vil have mest muligt ud af serien, når den vender tilbage på HBO Nordic på mandag.

Jeg har derfor samlet de vigtigste elementer fra Twin Peaks-universet, som jeg forventer, kommer til at spille en rolle i den nye sæson. Til at starte med vil jeg dog lige genopfriske selve handlingen i Twin Peaks, hvis den skulle være gået tabt i løbet af de sidste 26 år.

Læs også: 10 clues til en bedre forståelse af Twin Peaks-universet før The Return;

Twin Peaks handlingen i sæson 1 & 2

Twin Peaks er et fiktivt navn på en lille by tæt ved den canadiske grænse, og det er også navnet på en surrealistisk krimiserie fra starten af 90`erne, som handler om mordet på Laura Palmer. I forbindelse med mordet kommer seriens hovedperson, FBI Special Agent Dale Cooper, til byen for at opklare mordet. Han erfarer hurtigt, at intet er som det ser ud til at være i byen, og at den smukke natur som omgiver byen, rummer dybere og mørkere mysterier, som han bliver draget længere og længere ind i.

 

 

Sæson 1

Sæson 1 af serien er med til at introducere os for mange af de spændende og karakteristiske personer i byen. Her møder vi bl.a. The Log Lady, Pete Martell, Josie Packard og Benjamin Horne for blot at nævne nogle få, der er med til at give serien kulør. Vi bliver også hurtigt introduceret for det faktum, at denne serie ikke blot er endnu en “Whodunnit”, men at det surrealistiske element fylder en hel del.

I slutningen af sæsonen får vi afsløret en del omkring, hvordan Laura Palmers færden var på selve mordnatten, men vi finder ikke ud af endeligt, hvem der myrdede hende. Derimod afsluttes sæsonen med at Agent Cooper bliver skudt af en ukendt gerningsmand.

 

Sæson 2

Sæson 2 lægger relativt “Lynchagtigt” fra land, hvor vi over en længere passage følger Agent Cooper og hans dialog med en lidt sløv tjener på hotellet Great Northern efter, at han er blevet skudt. Det surrealistiske i serien får snart overtaget, da Cooper i en drømmelignende sekvens møder en kæmpe, der giver ledetråde i forbindelse med mordet på Laura Palmer. I samme afsnit vågner Ronette Pulaski op fra sit koma. Hun var sammen med Laura Palmer den aften, hvor hun blev myrdet men overlevede selv. I en af de uhyggeligste scener nogensinde vist på TV, genser vi mordet på Laura Palmer i et flashback, som Ronette Pulaski oplever i forbindelse med hendes opvågning.

Karakteren BOB spiller en stor rolle i hele serien, og udover at være manden der myrder Laura Palmer i Ronette`s flashback, figurerer han også i visioner og drømme hos blandt andre Agent Cooper og Sarah Palmer.

Det afsløres dog midt i sæson 2, at morderen i virkeligheden er Leland Palmer, som er Laura Palmers far,  og at BOB tilsyneladende er en ond ånd, der “måske” har besat Leland, siden han var en lille dreng og presset ham til at begå den værst tænkelige ugerning.

Sæson 2 slutter med at Agent Cooper er fanget i “The Red Room”, hvor han søger at redde hans flamme Annie Blackburne ud af kløerne på hans tidligere partner stjernepsykopaten Windom Earle. Agent Cooper og Annie undslipper “The Red Room” eller “The Black Lodge”, som det også kaldes. Den sidste scene fortæller os dog, at det måske ikke er helt den samme Agent Cooper, der er kommet ud, da spejlrefleksionen på hans hotelværelse viser BOB. Da han ser ham, hamrer han sit hovede ind i spejlet, og dermed slutter serien af med den morbide og sarkastiske sætning: “How`s Annie”?.

De fem vigtigste Cliffhangers i Twin Peaks op til “The Return”

  1. Agent Coopers skæbne

Det er efter min mening en af de mest spændende cliffhangers til dato. Hvad skete det med Agent Cooper? Hvor er han henne her 25 år senere, hvor handlingen udspiller sig i “The Return”?

Hvis du læst bogen The Secret History of Twin Peaks, får du lidt detaljer omkring Agent Cooper, men det er dog ikke alverden, der bliver givet væk. Han er måske forsvundet? Og det er der jo også andre FBI Agenter der har været i serien før. Her refererer jeg til Agent Chet Desmond i “Fire Walk With Me” og Philip Jeffries, som også forsvandt på mystisk vis i samme film. De spilles iøvrigt af henholdsvis Chris Isaac og nu afdøde David Bowie.

Det helt store spørgsmål er dog: Er det Good Dale eller Evil Dale, der dukker op i serien igen?

2. Er Leo Johnson &Audrey Horne i live?

Den ene blev efterladt i skoven med munden fyldt med problemer bogstaveligt talt. Leo Johnson blev efterladt på sadistisk vis, med en snor hvor han holdt et bur fyldt med edderkopper. Dette var iscenesat af hans ondskabsfulde kidnapper Windom Earle.

Audrey Horne var inde i Twin Peaks banken, da der sprang en bombe, hvor hun var sammen med Pete Martell. Har man læst bogen “The Secret History of Twin Peaks”, kan jeg afsløre, at man rent faktisk kan blive ret meget klogere på spørgsmålet om den smukke Audreys skæbne. Pete formodes at være omkommet, da han også er død i virkeligheden.

3. Er BOB stadig i Twin Peaks?

Skuespilleren Frank Silva der spillede BOB, døde desværre i 1995 efter komplikationer fra sygdommen AIDS. Mit gæt er dog, at selvom vi måske ikke får karakteren at se, så vil der være referencer til BOB, og jeg tror at “Det onde” stadigvæk er i skoven i Twin Peaks. Hvis Agent Cooper rent faktisk er besat af BOB, så er det jo nødt til at være en stor del af universet igen. Der går også spændende rygter om, at der måske er fundet en arvtager til den uhyggelige karakter. Det bliver meget spændende at følge.

Læs ogsåEn fødselsdagshyldest til verdens uhyggeligste serie-skurk

4. Annie Blackburn

Heather Graham der spillede Annie Blackburn er ikke at finde på rollelisten, og derfor er det på nuværende tidspunkt svært at forudsige, om hun er   skrevet ud af manuskriptet. Det kan jo sagtens være, at Agent Cooper har mistet interessen for hende, hvilket hans sarkastiske “How`s Annie?” kommentar kunne indikere? Men ikke desto mindre synes jeg, det er spændende at følge op på hendes version af, hvad der skete i The Black Lodge?

5. Laura Palmers rolle i den nye serie

“I`ll see you again in 25 years” sætningen blev jo startskuddet til alt hypen om Twin Peaks og dens tilbagekomst. Hvis hun virkeligt ser Agent Cooper igen om 25 år, er det fordi, han må lide samme skæbne som hende? Og dermed overgive sin sjæl til “The Black Lodge”? Eller er Laura Palmer blevet til en ånd som vil give ledetråde til Agent Cooper eller andre spirituelt begavede i “The Return”? Vi må vel antage, at hun er død, når handlingen udspiller sig 25 år senere, men måske trækkes der en del referencer til handlingen tidligere? Dette vil dog kræve en dygtig make-up artist eller moderne teknologi for, at det skulle være helt realistisk. Mit gæt er, at hun primært vil figurere i “The Black Lodge”.

I filmen “Fire Walk With Me” og bogen “Laura Palmers hemmelige dagbog” lærer vi meget mere om Laura Palmer. Her finder vi ud af meget mere omkring hendes store problem med stoffer og alkohol og ikke mindst hendes traumatiserende oplevelser med overgrebene fra hendes egen far eller BOB.

Sheryll Lee der spiller både Laura Palmer, og hendes kusine Madeleine Ferguson der lider samme skæbne, er en fremragende skuespiller, og jeg vil glæde mig til et gensyn med hende i den nye serie.

 

Har du selv andre cliffhangers? Jeg synes selv disse er de mest overordnede, men der er simpelthen så mange andre spændende plots, som kunne være spændende at dykke ned i, når den nye sæson løber over skærmen.

Det er jo også 25 år senere i Twin Peaks, og derfor er et af de store spørgsmål også, hvor meget samfundet har ændret sig? De har vel både fået Instagram, Facebook og Twitter, og gad vide om Big Ed og Norma er “In a relationship” på de sociale medier? Eller om det stadig “Er kompliceret”?

Alt dette bliver så spændende at følge. Vi glæder os som sindssyge til på mandag, hvor der kommer to dobbeltafsnit.

Det første dobbeltafsnit sendes tidligt om morgenen, og det næste sendes sidst på eftermiddagen.

Husk du kan se serien på HBO Nordic med Telmore Play.

(Dette indlæg blev præsenteret i samarbejde med Telmore)

Læs også: Lyt til Vi Elsker Seriers allerførste podcast + Twin Peaks teaseren..

Læs også: Hvem er du i Twin Peaks?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like